1. štvrťrok 2013: Ceny nehnuteľností stagnujú
1. štvrťrok 2013: Ceny nehnuteľností stagnujú

1. štvrťrok 2013: Ceny nehnuteľností stagnujú

Ceny nehnuteľností na Slovensku tak rýchlo neporastú. Dôvodom je nielen vývoj v slovenskej ekonomike, ale aj vysoká miera nezamestnanosti. Dôkazom je aj najnovšia štatistika Eurostatu, ktorá hovorí, že za prvý štvrťrok 2013 ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku medziročne stagnovali.
České mesto Zlín

„Zo zverejnenej analýzy vyplýva, že hoci realitná bublina praskla už pred piatimi rokmi, ceny nehnuteľností v EÚ ako celku medziročne v úvode roka opäť klesali, tento raz o 1,4 %. Na Slovensku sú ceny nehnuteľností nižšie približne o pätinu ako pred prasknutím realitnej bubliny,“ vysvetľuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Najvyšší prepad cien nehnuteľností v prvom štvrťroku zaznamenalo Španielsko, kde pocítili medziročný pokles až o 12,8 %. Od roku 2008 klesli ceny nehnuteľností v Španielsku až o tretinu.
Podobne je na tom aj susedné Maďarsko, kde zaznamenali medziročný pokles cien bytov a domov až o 9,8%. „Záujem o bývanie v Maďarsku, v blízkosti hraníc majú predovšetkým obyvatelia Bratislavy, keďže v Bratislavskom kraji sú ceny nehnuteľností trojnásobne vyššie ako napríklad v Nitrianskom kraji,“ dodáva analytička s tým, že ceny nehnuteľností mierne klesli aj v Českej republike, medziročne o 0,9 %.

Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk, Poštová banka, Eurostat

Publikované: 15.7.2013