Ak zvažujete kúpu chalupy, prečítajte si tento rozhovor
Ak zvažujete kúpu chalupy, prečítajte si tento rozhovor

Ak zvažujete kúpu chalupy, prečítajte si tento rozhovor

Komerčné Donovaly, romantická Banská Štiavnica alebo radšej Myjavské kopanice? Počas pandemických lockdownov sa ľudia vrhli na hľadanie rekreačných nehnuteľností, teraz mnohí nakupujú investične kvôli vysokej inflácii. Rady čo, kde a v akom stave kúpiť, sa dozviete v rozhovore s Petrom Furdíkom z realitnej kancelárie Romantické chalupy.

Krátko po prepuknutí pandémie sa zvýšil záujem o rekreačné nehnuteľnosti. Ako ste to pocítili vy a čo sa od jari 2020 v tomto segmente udialo?

Začiatok roka 2020 bol veľmi zaujímavý a nepredvídateľný. Január a február začal približne ako roky predtým. V marci, po prvých správach, úvodnej panike a úvodnom tvrdom lockdowne sme vôbec nevedeli, čo sa bude diať. Po Veľkej Noci, keď sa opatrenia trocha uvoľnili, si zrazu ľudia uvedomili, že im panelákové byty nestačia a vrhli sa na kupovanie chát, chalúp a domov na vidieku. A odvtedy ten záujem stále trvá...

Panoramatický záber na chaty.

O aké chaty je najväčší záujem? O tie zanedbanejšie, ktoré si ľudia pretvoria podľa seba alebo chcú radšej nové/prerobené, ktoré môžu ihneď užívať?

Ideálna rekreačná nehnuteľnosť je dlhodobo taká, ktorá sa dá okamžite používať, je v nádhernom pokojnom prostredí a je najlepšie zadarmo. Keďže je však veľký záujem, tie najlepšie nehnuteľnosti miznú z ponuky bleskovou rýchlosťou a záujemcovia musia robiť čiastočné kompromisy. Prioritou určite ostáva lokalita a prostredie na dohľad od nehnuteľnosti. Pri tomto ani neodporúčam príliš ustupovať zo svojich požiadaviek, lebo príjemný pocit z prostredia sa nedá zmeniť ani neskôr dokúpiť. Záujem je aj o nové, či vkusne prerobené chaty a chalupy. Tu však treba rátať v súčasnosti s tým, že ceny budú pomerne vysoké, keďže takýchto nehnuteľností je veľký nedostatok. A zároveň je ťažko odhadovať, ako sa situácia bude ďalej vyvíjať. Každopádne, ak niekto teraz rozmýšľa o predaji rekreačnej nehnuteľnosti, je ten správny čas.

Niekomu vyhovuje turistický ruch v centre Donovál, inému zas samota s väčším pozemkom na lazoch.

Ako veľmi rozhoduje pri kúpe chaty práve lokalita? Preferujú kupujúci tie obľúbené miesta (Liptov, Donovaly, Terchová) alebo skôr vyhľadávajú samoty a pokoj v lese?

Slovensko je celé veľmi krásne a ja som rád, že my v Romantických chalupách máme ponuky takmer všade. Naši kupujúci sú veľmi rozmanití - máme veľmi náročných, ktorí preferujú top lokality (Donovaly, Liptov, Banská Štiavnica) a chcú tam tráviť čas komerčnejšími aktivitami. A na druhej strane máme kopec klientov, ktorí majú civilizácie "plné zuby" a radi sa utiahnu na polosamotu či samotu takmer mimo civilizácie.

Chata v stredisku Oravice.

Čo by mali ľudia zvážiť, keď uvažujú nad kúpou chaty? Komu by ste to odporučili a komu radšej nie?

Toto je veľmi náročná otázka. Ak niekto uvažuje o kúpe rekreačnej nehnuteľnosti, mal by si v prvom rade sám pre seba a zároveň aj v úzkej rodine zodpovedať veľa otázok. Pre začiatok by sa mali spolu zamyslieť, prečo to vôbec chcú? Čo od pobytu v kupovanej chate či chalupe očakávajú? Či sa ako rodina radi vracajú na to isté miesto a radi budujú a zveľaďujú svoj priestor? Ak áno, a stále ich láka vlastná oddychová chata, mali by prejsť niekoľko lokalít, aby si vybrali pre nich tú najlepšiu. Niekomu vyhovuje turistický ruch v centre Donovál, niekomu írečité prostredie Terchovej s pomerne dobrými službami a inému zas samota s väčším pozemkom na Detvianskych lazoch. No a samozrejme, je to aj otázka peňazí, keďže rekreačná nehnuteľnosť je tak trochu luxus. Takže aj nad týmto všetkým by sa ľudia mali zamyslieť, potom vyraziť "nacítiť" si vybraté lokality a ak stále chcú, začať obzerať konkrétne nehnuteľnosti.

Stáva sa, že si rodinka kúpi chalupu a o 2-3 roky vám volajú, že nemajú na chalupárčenie čas a chcú ju radšej predať?

Samozrejme. Keďže Romantické chalupy už majú 20-ročnú históriu, je pre nás bežné, že niektoré nehnuteľnosti predávame už niekoľkýkrát. Napríklad v minulom roku sme predali niekoľko veľmi pekných dreveníc, ktoré si cez nás pred pár rokmi kúpili zahraniční záujemcovia... A keďže prestali cestovať, nevyužívali ich a teraz si ich vychutnávajú noví majitelia.

Mnoho Slovákov práve kvôli šíreniu kovidu začalo viac dovolenkovať na Slovensku. Je to dôvodom, že ľudia kupujú chaty s investičným zámerom prenájmu? V ktorých prípadoch sa to oplatí?

V prvej fáze covidu v roku 2020 drvivá väčšina kupujúcich kupovala chaty a chalupy pre vlastné použite. Skrátka utekali z miest a chceli mať základňu niekde bližšie prírode. Posledný rok si však ľudia uvedomujú infláciu a začínajú nakupovať aj rekreačné nehnuteľnosti ako investíciu a ochranu svojich peňazí. Z môjho pohľadu je však toto veľmi náročné. Ak niekto chce prenajímať rekreačnú nehnuteľnosť, mal by mať čo najlepšiu predstavu do čoho ide a čo to preňho znamená. Napríklad mať chatu na prenajímanie na Liptove, bývať v Bratislave a chodiť každú sobotu upratovať a odovzdávať kľúče, nie je úplne ideálne... Na druhej strane sú ľudia, ktorí týmto spôsobom investujú veľmi úspešne a majú výnos nielen z rastu ceny nehnuteľnosti, ale aj z nájmov.

Chata pri potoku.
Veľmi žiadaný na prenajímanie je napríklad Liptov, ale zároveň je tam pomerne veľká zabehnutá konkurencia.

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí chcú kúpiť takúto investičnú chatu? Na čo sa majú zamerať, na čo si dať pozor?

Investičná rekreačná nehnuteľnosť sa majiteľovi oplatí vtedy, keď ju vie efektívne obsadiť. Pri kúpe by sa mal zamerať na lokalitu a zároveň pomer nákupnej ceny a potenciálnych výnosov z nájmu. Veľmi žiadaný na prenajímanie je napríklad Liptov, ale zároveň je tam pomerne veľká zabehnutá konkurencia v prenajímaní a jedny z najdrahších nehnuteľností na Slovensku. Čiže vybrať skvelú lokalitu za efektívnu cenu a staviť na zaujímavý a vhodný interiér, aby tam nájomcovia ideálne sami prichádzali a poskytovať skvelé služby, aby sa radi vracali.

Kde máte chalupu vy alebo vaši kolegovia z realitnej kancelárie?

Kade-tade po celom Slovensku. Väčšina z nás býva na vidieku a žije v príjemnom prírodnom prostredí. Niektorí sme zase panelákoví a máme chatu alebo chalupu, kde chodíme oddychovať. Takže vychutnávame si krásne Slovensko takmer všade - od kopaníc na Myjave, cez nádherné zákutia pri Dunaji, cez historickú Banskú Štiavnicu, jedinečný Liptov, írečitý Horehron aj Podpoľanie až po nádherné Zamagurie, Šariš a Zemplín. Skrátka sme na celom Slovensku, všade je krásne a my budeme radi, keď tieto krásy pomôžeme objaviť aj ďalším.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Romantické chalupy

Publikované: 21.2.2022


Odporúčané nehnuteľnosti

Predaj, chalupa Partizánska Ľupča - EXKLUZÍVNE HALO ...
Predaj 99.000,- €
Predaj, chalupa Partizánska Ľupča - EXKLUZÍVNE HALO ...

Ponúkame na predaj dva spojené pôvodné banícke kamenné domy, samostatnú garáž a záhradu s humnom v obci Partizánska Ľupča. Na rozlohe 250 m2 sa rozprestiera jednoizbový dom s kuchyňou a...

Chata 140 m2 Partizánska Ľupča
Predaj, záhradná chatka Kráľová nad Váhom -  IBA U NÁS
Predaj 58.000,- €
Predaj, záhradná chatka Kráľová nad Váhom - IBA U NÁS

Ponúkame Vám na predaj peknú, slnečnú záhradu s chatkou v záhradkárskej oblasti v obci Kráľovej nad Váhom, okres Šaľa.Na pozemku o rozlohe 260 m2 sa nachádza drevená chatka s...

Chata 43 m2 Kráľová nad Váhom
REZERVOVANÉ - Predaj, chata Dolná Strehová - EXKLUZÍ...
Predaj 18.500,- €
REZERVOVANÉ - Predaj, chata Dolná Strehová - EXKLUZÍ...

Ponúkame na predaj rekreačnú chatu v chránenom areály Kúpaliska Aquatermal Dolná Strehová vzdialenú od bazénov cca 200 metrov. Celá nehnuteľnosť je orientovaná smerom na juh.Chata prešla rozsiahlou rekonštrukciou vnútorných...

Chata 1 m2 Dolná Strehová
Útulná chalupa v malebnom prostredí Podpoľania
Predaj 194.000,- €
Útulná chalupa v malebnom prostredí Podpoľania

Ponúkame na predaj útulnú chalupu nad obcou Korytárky. Chalupa je podkrovná a leží na rovinatom pozemku pod svahom, obklopená lúkami a lesom o celkovej výmere pozemku 2117 m2. Sprístupnená je...

Chata 80 m2 Korytárky
Podkrovná chata v objatí lesa
Predaj 159.999,- €
Podkrovná chata v objatí lesa

Hľadáte únik od každodenných starostí, ticho a blízkosť prírody? Táto ponuka je potom ako stvorená pre Vás.nech sa páči : trojpodlažná chata neďaleko obce Slatinské Lazy. Chata leží vo...

Chata 90 m2 Vígľašská Huta-Kalinka