Ako bezpečne prenajať nehnuteľnosť
Ako bezpečne prenajať nehnuteľnosť

Ako bezpečne prenajať nehnuteľnosť

Pri prenájme nehnuteľností si určuje pravidlá prenajímateľ. On je vlastník bytu, alebo domu a môže si klásť podmienky, za ktorých je ochotný svoju nehnuteľnosť prenajať. Ak má však nehnuteľnosť už dlhšiu dobu prázdnu a nezarába mu, mal by prehodnotiť prispôsobenie sa realitnému trhu. Najlepšie je obrátiť sa na odborníkov z realitnej kancelárie. Tí majú množstvo skúseností a zabezpečia nielen inzerciu, obhliadky, ale aj kvalitne vypracované zmluvy a právny servis.

Zrozumiteľný inzerát

Inzerát by mal obsahovať základné informácie o byte – rozloha, zariadenie, adresa, poschodie, možnosti parkovania i občiansku vybavenosť, vzdialenosť od autobusovej zastávky aj s číslami liniek. Netreba zabúdať uviesť ani presný dátum možného nasťahovania budúceho nájomníka. Zuzana Vasovčáková z J&MZ reality tvrdí, že nikdy neviete, čo je pre potenciálneho nájomcu dôležité. Niekedy je to poschodie, inokedy lokalita, parkovanie alebo spotrebiče. „V kvalitnom inzeráte nesmie chýbať informácia, či je cena už vrátane energií, upratovania spoločných priestorov a internetu. To je naozaj dôležité. Nesmiete taktiež zabudnúť napísať či je parkovacie miesto súkromné alebo mestské,“ dodáva Vasovčáková. Dôležité sú aj kvalitné fotografie bytu, najlepšie v takom stave, v akom sa prenajíma (nábytok, spotrebiče, žiadne osobné veci predchádzajúceho nájomcu alebo majiteľa).

Prenájom cez realitnú kanceláriu

„Nájomná zmluva sa spravidla uzatvára na dobu jedného roka, s tým, že je tam možnosť automatického predĺženia. To znamená, že sa môže zmluva predĺžiť o ďalší rok. Naša realitná kancelária má jednu podmienku. Nájomca musí v prenajatom priestore zotrvať najmenej 6 mesiacov. Ak podá výpoveď skôr, prichádza o jeden depozit, ktorý sa rovná jednému nájmu. Čiže je to taká pokuta za odstúpenie od zmluvy,“ vysvetľuje Vasovčáková ako funguje prenájom cez realitnú kanceláriu v praxi. Týmto spôsobom sú prenajímatelia z jednej strany chránení. Nemusia sa báť o to, že sa im budú ľudia v nehnuteľnosti striedať každý mesiac. Overte si, či vami vybratá realitná kancelária zvykne svojim klientom v prípade odstúpenie od nájomnej zmluvy do doby 6 mesiacov od jej uzatvorenia garantovať nového nájomcu bez poplatkov pre realitnú kanceláriu. 

Prenájom bytov v Bratislave

Požiadavky majiteľov

Je prirodzené, že majiteľ prázdnej nehnuteľnosti má záujem prenajať priestor čo najrýchlejšie, aby mohol z majetku finančne profitovať. Musí mať však aj svoje pravidlá a požiadavky, z ktorých neplánuje ustúpiť. Či už je to počet osôb, domáce zvieratá, výška depozitu, alebo platenie energií nad rámec dohody. Netreba zabúdať, že čím viac osôb, tým viac energií sa spotrebuje, na čo treba myslieť pri uzatváraní zmluvy v časti o energiách nad stanovený rámec. V inzeráte môžete uviesť, či preferujete študentov alebo rodiny s deťmi, prípadne firmy. Ak nájdete nájomcu, ktorý si chce vašu nehnuteľnosť prenajať, ale vám sa z nejakého dôvodu nepozdáva, vždy ho môžete odmietnuť. Ide o váš priestor a máte právo si vybrať, komu ho prenajmete a komu nie.

Rovnako ako pri kúpe nehnuteľnosti, aj pri prenájme je najlepšou cestou, zveriť obchod do rúk odborníkov, čiže realitných kancelárií, ktoré majú s prenájmami dostatok skúseností. Môžu vám nielen ponúknuť svoje portfólio ľudí, ktorí hľadajú prenájom, ale aj upraviť priestor tak, aby potenciálnych záujemcov zaujal. Nakoniec vám zabezpečia právny servis a zmluvy tak, aby boli obe strany spokojné.

Autor: ZRKS, J&MZ reality s.r.o.

Publikované: 16.12.2015