Ako (ne)splácať úvery počas pandémie?
Ako (ne)splácať úvery počas pandémie?

Ako (ne)splácať úvery počas pandémie?

Slováci boli vždy v splácaní úverov disciplinovaní. Teraz sa však mnohí ocitli v horšej finančnej situácii a premýšľajú ako v najbližších mesiacoch zvládnuť splátky hypoték a iných pôžičiek. Keďže príjmy vo viacerých odvetviach idú dole kvôli šíreniu pandémie, banky sú otvorené viacerým riešenia. Ktoré je pre vás to pravé?

1. Zníženie sadzby

Ak ste so svojou bankou za posledného pol roka nerokovali o znížení sadzby, je priestor urobiť to teraz. „Väčšina bánk to umožňuje aj počas fixácie, keďže na trhu je niekoľko bánk, ktoré ponúkajú refinancovanie so sadzbami od 0,6% a preplatenie poplatku za predčasné splatenie hypotéky. Banky reagujú, aby si udržali klienta a radšej ponúknu zníženú sadzbu,“ uviedol Radoslav z Papánek z Gepard Finance.

Sídlisko v Bratislave

2. Zníženie splátok

Hypotekárny špecialista uvádza, že jednou z možností ako zvládnuť náročné obdobie je napríklad zníženie splátok. „Všetky možnosti zníženia splátok, s výnimkou zníženia sadzby, znamenajú, že úver budete splácať pomalšie a potom je preplatenie o niečo vyššie. Nateraz je ale dôležitejšie splácať úver bez omeškaní, zachovať si úverový register bez negatívnych záznamov a znížiť splátkové zaťaženie podľa potrieb a možností,“ vysvetlil R. Papánek, iniciátor webu znizeniesplatky.sk.

3. Odklad splátok

Ďalšou možnosťou je odklad splátok istiny alebo celkový odklad splátok. „Keďže úrokové sadzby sú minimálne, tak je aj odklad splátok istiny znížením splátky o priemerne 80%. O nezaplatené úroky počas odkladu sa zostatok úveru navýši a následne rozpočíta do zostatkovej splatnosti úveru, takže splátka bude po odklade mierne vyššia,” upozorňuje R. Papánek. Netreba však zabúdať, že odklad splátok je bežne zapisovaný do úverového registra klientov ako negatívny záznam a klientom vo väčšine bánk až na 5 rokov, čo výrazne obmedzí možnosť úver refinancovať alebo získať nový. Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, ktorý s bankami rokoval o odklade splátok na 3 až 6 mesiacov, však hovoril aj o možnosti odkladu bez akéhokoľvek záznamu v úverovom registri, nakoľko ide o výnimočnú situáciu. Musí to však schváliť vláda.

4. Predĺženie doby splácania

V prípade, že domácnosť potrebuje vykryť aj iné výdavky okrem splácania úverov, môže si úver navýšiť. „Spravidla sa navyšuje do 80% z hodnoty nehnuteľnosti, bez dokladovania príjmu a dokonca je možné navýšiť úver o 2.000 eur. Ak sa chcete vyhnúť vyšším splátkam v budúcnosti, možnosťou je predĺženie splatnosti úveru až 40 rokov, do 70-teho roku veku,“ radí R. Papánek

5. Nový úver

Nové úvery určite zažijú obmedzenia. „Preto by som prípadný záujem o riešenie nového alebo refinančného úveru neodkladal. Krátkodobo pravdepodobne vzrastú aj úrokové sadzby kvôli predpokladu zhoršenej platobnej disciplíny,“ predpovedá špecialista.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Gepard Finance

Publikované: 26.3.2020