Ako si správne vybrať miesto na bývanie
Ako si správne vybrať miesto na bývanie

Ako si správne vybrať miesto na bývanie

Pri výbere budúceho domova zohráva dôležitú úlohu hneď množstvo faktorov. Každý však kladie dôraz na niečo iné - občianska vybavenosť, zeleň, čerstvý vzduch, blízkosť autobusovej zastávky, školopovinné deti, priatelia, záľuby... Treba brať do úvahy veľa parametrov a zároveň sa zmieriť s tým, že nejaký kompromis budete musieť urobiť, lebo nič nie je ideálne.

Krajina – Hlavne mladí ľudia pri výbere miesta na život nezavrhujú ani možnosť presťahovania sa do iného štátu. Pri ich rozhodovaní je najdôležitejšou prioritou práca, preto patria medzi najvyhľadávanejšie metropoly Londýn či New York, kde nie je problém nájsť si zamestnanie. Veľa Slovákov mieri do neďalekej Prahy, lebo sú blízko od domova a nemusia prekonávať jazykovú bariéru.

Región – Na Slovensku platí pravidlo, že ľudia sa najčastejšie sťahujú z východného Slovenska do Bratislavy a z vidieka do okolia väčších miest. Dôvodom sú najmä lepšie pracovné možnosti a viac škôl. Väčšie mestá zároveň ponúkajú lepšiu dostupnosť obchodov, divadiel a športových aktivít.

Príjemné bývanie na vidieku.

Mesto alebo dedina – Niekto chce ísť po práci do nákupného centra a do kina, inému zase vyhovuje ticho a čerstvý vzduch.  Vzácnym kompromisom sú predmestia alebo vzdialenejšie mestské časti hraničiace s lesom. Tomu, kto sa nebojí sťahovania, odporúčame vyskúšať si obe varianty. Možno je riešením napríklad ročný prenájom rodinného domu. Pomôže vám to rozhodnúť sa, či si kúpite väčší byt v meste alebo radšej rodinný dom na dedine.

Lokalita – Keď už si vyberieme mesto, v ktorom chceme bývať, treba si preklepnúť všetky jeho mestské časti. Či nám skôr vyhovuje hlučnejšie centrum mesta alebo skôr okrajová časť, kde máme väčší pokoj. Rozhodnúť môže aj vzdialenosť do práce či do školy alebo okruh ľudí, od ktorých nechcete bývať ďaleko.

Mikrolokalita – Predstavuje najbližšie okolie a zahŕňa miesta, kam viete ísť pešo. Treba si stanoviť priority, aby ste mali po ruke práve to, čo potrebujete. Niekto uprednostní kaviareň, iný knižnicu, plaváreň alebo poštu.

 
Vidiecky dvor na dedine

Konkrétne miesto na bývanie – Vaše vybrané miesto na bývanie niekedy môžu znepríjemniť veci, o ktorých ste doteraz ani netušili. Napríklad pri panelákoch to môže byť blízkosť smetných košov, ktorú pocítite v lete vo forme zápachu alebo ráno, keď vás prebudí smetiarske auto. Rodinné domy majú niekedy tiež svoje nevýhody. Môže vás vyrušovať sused, ktorý pravidelne kosí trávu v sobotu ráno alebo jeho pes, ktorý šteká na všetko, čo sa mihne na ulici.

Pri výbere nového bývania vám prajeme šťastnú ruku!

Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk

Publikované: 20.3.2014