Ako vám realitná kancelária ušetrí čas, peniaze a starosti
Ako vám realitná kancelária ušetrí čas, peniaze a starosti

Ako vám realitná kancelária ušetrí čas, peniaze a starosti

Predávať alebo kupovať nehnuteľnosť bez dohľadu právnika alebo realitného odborníka chce v dnešnej dobe odvahu. Preveriť právny stav nehnuteľnosti, ťarchy, bremená, podiely vlastníkov, zabezpečenie kvalitných právnych podkladov, komunikácia s katastrom, úradmi, bankami, bytovými správcami... A to ešte treba myslieť na obhliadky, financovanie a rokovanie o kúpnej cene a ostatných podmienkach obchodu. Všetky tieto formality pri kúpe a predaji nehnuteľnosti dokáže zastrešiť realitná kancelária. Tak ako na to?

1. Vyberte si realitnú kanceláriu vy

Ak ste už niekedy predávali nehnuteľnosť po svojej linke a dali ste ju do inzercie ako súkromná osoba, zrejme ste sa stretli s tým, že vám v priebehu niekoľkých hodín zavolali zástupcovia realitných kancelárií a chceli si vašu nehnuteľnosť zaradiť do svojej ponuky, po prípade tvrdili, že majú vážneho záujemcu. Tieto praktiky využívajú skôr začínajúci realitní makléri, preto je lepšie, ak si realitnú kanceláriu vyberiete radšej vy samy, podľa odporúčania známych, recenzií na internete, skúseností a pre vás dôležitých parametrov. Pomôckou je aj zoznam overených členov Združenia realitných kancelárií Slovenska. Zveriť predaj nehnuteľnosti realitnej kancelárií, ktorá vám len tak zavolá a ponúkne svoje služby, predstavuje určité riziko.

Predaj nehnuteľnosti si vyžaduje trpezlivosť.
Každá nehnuteľnosť má svoje špecifiká.

2. Analýza realitného trhu

Realitní makléri, ktorí sa na lokálnom trhu pohybujú roky, poznajú jeho špecifiká a aktuálnu situáciu. Vedia zhodnotiť stav nehnuteľnosti, lokalitu, vývoj ovplyvnený externými faktormi, či už ide o úrokové sadzby, pandémiu, rast cien stavebných materiálov a podobne. Majú informácie o rozvoji nových lokalít, videli množstvo nehnuteľností a preto dokážu správne odhadnúť predajnú cenu a prispôsobiť sa aktuálnym potrebám klienta. Niekto chce predať hneď a radšej so zľavou, iný radšej začne s vyššou cenou a po čase prehodnotí stratégiu. Mať po boku profesionála, ktorý vás uvedie do obrazu a predostrie vám rozumné argumenty pre a proti, je určite výhodou.

Realitný maklér vám poradí, čo by mohlo záujemcov odradiť alebo ovplyvniť vyjednávanie o cene.

3. Príprava nehnuteľnosti na predaj

Pred uvedením ponuky na realitný trh, treba nehnuteľnosť pripraviť. A to nielen po právnej stránke, ale aj po vizuálnej. Realitný maklér vám poradí, čo by mohlo potenciálnych záujemcov odradiť alebo ovplyvniť vyjednávanie o cene a v prípade potreby zabezpečí homestaging (profesionálnu úpravu priestoru). Keďže väčšina ľudí dnes hľadá nehnuteľnosti na internete, tak je dôležité mať vyhotovené kvalitné fotografie, videobhliadku, pôdorys, vizualizáciu alebo 3D prezentáciu. Tieto nástroje pomôžu už na začiatku vyselektovať iba vážnych záujemcov, čím si ušetríte čas na zbytočné obhliadky, kedy záujemca zistí, že izba je priechodná alebo že sa na balkón vstupuje zo spálne a nie z obývačky. Je dokázané, že profesionálna príprava nehnuteľnosti na predaj a profesionálne fotografie/videá dokážu zvýšiť cenu predávanej nehnuteľnosti, lebo pôsobí atraktívnejšie.

Profesionálne fotografie zaujmú kupujúcich viac.

4. Propagácia a inzercia nehnuteľnosti

Realitné kancelárie inzerujú ponuky nielen na svojej webovej stránke a sociálnych sieťach, ale aj na platených inzertných realitných portáloch. Navyše členovia Združenia realitných kancelárií Slovenska majú v rukách svoj portál ZoznamRealit.Sk, kde súkromné osoby inzerovať ani nemôžu. Realitné kancelárie využívajú na propagáciu nehnuteľnosti aj ďalšie dôležité nástroje, či už ide o Cielenú reklamu na internete, reklamné plachty, bilboardy, letáky... Najpodstatnejšou informáciou však je, že majú k dispozícii aj vlastnú databázu klientov, ktorí chcú aktuálne kúpiť nehnuteľnosť a možno je pre niekoho z nich práve vaša vhodná. Čiže sa bežne stáva, že sa celý proces okolo predaja nehnuteľnosti podstatne skráti, lebo realitná kancelária má kupujúceho, ktorý hľadá nehnuteľnosť ako je vaša.

5. Obhliadky a rokovania

Zdvíhanie telefónov, odpovedanie na emailové alebo chatové otázky, plánovanie obhliadok... Toto všetko treba absolvovať, lebo ak nemáte ohlasy z trhu, niečo nebude s nehnuteľnosťou v poriadku. Realitní makléri vedia zhodnotiť odozvu a podľa nej s ponukou pracovať. Či už zmeniť cenu alebo podmienky predaja. V prípade, že nie je o nehnuteľnosť záujem, realitný maklér odporučí zmenu stratégie alebo podporu predaja, či už formou open house, vyhotovenia vizualizácie, zacielenie reklamy na iné publikum alebo natočenia pútavého videa. Členovia ZRKS môžu nehnuteľnosť ponúknuť partnerským realitným kanceláriám cez Co-broke, ktoré možno vhodného záujemcu vo svojej databáze majú.

Nepodceňujte prípravu nehntueľnosti na predaj.
Pre realitného makléra sú problémy pri predaji bežnou agendou.
Realitnú kanceláriu si vyberajte podľa recenzií.

6. Právny servis a financovanie

Po ústnej dohode s vážnym záujemcom o kúpu nehnuteľnosti sa začne realizovať samotný predaj. Treba vyriešiť financovanie, prepis, dohodnúť presné podmienky predaja a špecifiká v kúpnej zmluve. Tu sa musia všetky strany obrniť trpezlivosťou a práve v tejto fáze oceníte skúsenosti a odbornosť realitného makléra, ktorý si takýmito situáciami prechádza pravidelne a vie ich efektívne riešiť. Niekedy vybehne problém na katastri, inokedy v banke alebo u správcu. Pre realitného makléra však ide o bežnú agendu, aj keď to niektorí kupujúci alebo predávajúci považujú za „koniec sveta“.

7. Servis po predaji nehnuteľnosti

Ani po podpise zmluvy, ani po vyplatení finančných prostriedkov, ani po zápise do katastra, ani po odovzdaní samotnej nehnuteľnosti sa celý proces ešte stále nekončí. Musíte totiž prehlásiť energie, internet, odhlásiť sa u správcu domu či zaplatiť dane. A realitný maklér vám opäť poradí alebo niektoré úkony dokonca vyrieši za vás.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 20.6.2022


Odporúčané nehnuteľnosti

Predaj, jednoizbový byt Levice, centrum - IBA U NÁS
Predaj 72.500,- €
Predaj, jednoizbový byt Levice, centrum - IBA U NÁS

Ponúkame vám na predaj veľmi príjemný a útulný 1 izbový byt s balkónom s krásnym výhľadom nachádzajúci sa vo vyhľadávanej lokalite centra mesta Levice.Byt sa nachádza na 9. poschodí...

1-izbový byt 36 m2 Levice
Predaj slnečný 2-i byt na Šumperskej ulici v Prievidzi
Predaj 76.000,- €
Predaj slnečný 2-i byt na Šumperskej ulici v Prievidzi

AstonReal ponúka na predaj slnečný 2-izbový byt v tichej lokalite na Šumperskej ulici v Prievidzi. V byte sú plastové okná a nové stupačky. Dispozícia bytu pozostáva zo spálne, obývacej izby...

2-izbový byt 54 m2 Prievidza / Šumperská
Predaj slnečný 2-i byt na Šumperskej ulici v Prievidzi
Predaj 76.000,- €
Predaj slnečný 2-i byt na Šumperskej ulici v Prievidzi

AstonReal ponúka na predaj slnečný 2-izbový byt v tichej lokalite na Šumperskej ulici v Prievidzi. V byte sú plastové okná a nové stupačky. Dispozícia bytu pozostáva zo spálne, obývacej izby...

2-izbový byt 54 m2 Prievidza / Šumperská
Predáme 3 izbový RD v Kajali v tichej lokalite
Predaj 125.000,- €
Predáme 3 izbový RD v Kajali v tichej lokalite

Predáme 3 izbový rodinný dom v obci Kajal na Jazernej ulici. Vynikajúca lokalita v rámci obci - v blízkosti rybníka Košťán. Jedná o RD postavená v 60-tych rokom 20. storočia...

Rodinný dom 146 m2 Kajal / Jazerná
Predaj, trojizbový byt Nové Zámky
Predaj 106.900,- €
Predaj, trojizbový byt Nové Zámky

Ponúkame Vám na predaj 3 - izbový byt s balkónom vo vyhľadávanej lokalite v Nových Zámkoch neďaleko autobusovej a železničnej stanice. Byt s rozlohou 75,43 m2 sa nachádza na...

3-izbový byt 75 m2 Nové Zámky