Bratislava zvyšuje dane z nehnuteľností o 20%
Bratislava zvyšuje dane z nehnuteľností o 20%

Bratislava zvyšuje dane z nehnuteľností o 20%

Bratislavčania od 1. januára 2012 zaplatia viac za dane z nehnuteľností. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo na čele s primátorom Milanom Ftáčnikom. Schválené všeobecne záväzné nariadenie zvyšuje dane z nehnuteľností v priemere o 20 percent.

Ftáčnik vyššie dane privítal, lebo to pomôže k vyrovnanejšiemu rozpočtu mesta. Obyvateľov však uistil, že počas tohto volebného obdobia sa už ďalšie zvyšovanie nechystá. V hlavnom meste sa dane z nehnuteľností naposledy zvyšovali v roku 2005. V novom nariadení zostávajú tri pásma sadzieb dane - okrajové mestské časti, sídliskové mestské časti a katastrálne územie Staré Mesto.

Výhľad na Bratislavu v Petržalke

Dane z pozemkov by mali do mestskej časti priniesť 665-tisíc eur, stavby 8,2 milióna eur a byty a nebytové priestory 1,2 milióna eur. Najviac išla hore práve daň z nebytových priestorov, až o 75 percent. Za stavby si priplatíme viac o 67 percent a za chaty 48 percent. Daň z bytov išla hore o 17 percent. V nariadení sú špeciálne ustanovenia, podľa ktorých môže byť v konkrétnych prípadoch daň z nehnuteľnosti znížená alebo dokonca odpustená.

Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk

Publikované: 15.12.2011