Bude na Slovensku problém s bývaním? Pozrite si odpovede odborníkov
Bude na Slovensku problém s bývaním? Pozrite si odpovede odborníkov

Bude na Slovensku problém s bývaním? Pozrite si odpovede odborníkov

Téma bývania je aktuálna aj v tomto období. Úrokové sadzby stúpajú, hore idú aj ceny energií, čo sa odráža vo vyšších nájmoch, stavebníctvo stagnuje pre vysoké ceny materiálov, čo ovplyvňuje novú výstavbu. Preto odborníci z bankového, realitného i štátneho sektoru diskutovali v rámci konferencie BANKING FORUM 2023, organizovanej denníkom SME, na tému, či bude na Slovensku problém s bývaním.

Ako prvá mala slovo prezidentka Združenia realitných kancelárií Slovenske (ZRKS) Alexandra Novák, ktorá dostala otázku, či už na realitnom trhu prišlo k očakávanému poklesu cien nehnuteľností. „Pri zaujímavých nehnuteľnostiach v dobrých lokalitách, novostavbách tlak na cenu nie je, dopyt je stále postačujúci,“ povedala. Zároveň dodala, že pri nehnuteľnostiach treba brať vždy do úvahy, lokalitu a stav. Ceny mierne klesajú iba pri starých bytoch v okrajových lokalitách alebo v regiónoch so slabou kúpyschopnosťou a nižšími príjmami. Mzda totiž nepostačuje na získanie dostačného objemu prostriedkov, veľakrát chýbajú aj vlastné zdroje na dofinancovanie, či zariadenie. Alexandra Novák eviduje, že najväčší problém majú mladí ľudia. Veľakrát splnia požiadavky banky na poskytnutie úveru, ale ak si spočítajú náklady na zariadenie, nájom, energie a bežné výdavky, ktorých cena teraz veľmi stúpla, tak od vlastného bývania radšej upustia a volia prenájom. „Ak plánujú rodinu, je to pre nich veľká finančná záťaž,“ vysvetlila A. Novák. Aj z tohto dôvodu sa aktuálne prenájmom vo väčších mestách veľmi darí.

Odborníci diskutovali o problémoch s bývaním.

S tým súvisí aj téma nájomného bývania, ktorej sa venuje aj Úrad podpredsedu vlády SR. Na konferencii ho zastupoval Peter Sekáč, ktorý vysvetlil ako systém funguje. „Viac ako 30 percent ľudí medzi 25. a 35. rokom života ostáva bývať s rodičmi. Ostávajú s rodinnými príslušníkmi, lebo sa nevedia osamostatniť. Vytvorili sme systém na štátom podporované nájomné bývanie, kde vlastne štát rieši bytovú politiku,“ uviedol dôvody novej schémy. Aktuálne podľa štatistík na Slovensku chýba približne 250-tisíc bytov, žiadateľov o nájomné bývanie od januára evidujú 18-tisíc. Zaevidovať sa dá na stránke agentúry, kde sú poskytnuté aj informácie a kalkulačka príjmov. Nesmerujú však pomoc s bývaním iba najslabším skupinám, ale aj strednej triede, ktorú aktuálne zvyšovanie cien tiež zasiahlo. Analytik Národnej banky Slovenka Roman Vrbovský to zdôvodnil tým, že úroky aj ceny idú hore, ale ešte nestúpli mzdy, čo by sa malo udiať už tento rok a pokračovať aj v tom budúcom. „Treba si počkať, kým sa situácia na trhu stabilizuje,“ dodal s tým, že úroky v bankách klesať nebudú a ostanú na úrovni okolo 4 percent, lebo hodnoty okolo jedného percenta, ktoré sme tu mali pred pár rokmi, boli veľmi neštandardné.

Ponúk na predaj je relatívne dosť a ten, kto je pripravený investovať rýchlo, môže vyjednávať aj o cene.
Zľava: Michael Pupala, Roman Vrbovský a Alexandra Novák.

To, že trh s nehnuteľnosťami naozaj v posledných mesiacoch ochladol, sa prejavuje vo väčšej ponuke nehnuteľností a v dlhšej dobe predaja. V roku 2022 sa nehnuteľnosti predávali rýchlo, lebo sa ľahko stalo, že záujemcov o jednu nehnuteľnosť bolo veľa. Dnes už je situácia iná. „Nepredávame po prvej obhliadke, alebo vám šiesti zo siedmych záujemcov povedia, že berú, ale ľudia si nechávajú čas na premyslenie, porovnávajú, lebo ponuka je zaujímavejšia,“ uviedla prezidentka realitného združenia. Čakanie na rapídnejší pokles cien, je zbytočné. Ponúk je relatívne dosť a ten, kto je pripravený investovať rýchlo, môže vyjednávať aj o cene, čo predávajúci môže a nemusí akceptovať. Veľa kvalitných ponúk sa nikdy nedostane do inzercie a predávajú sa „off the market“, lebo realitné kancelárie disponujú databázami záujemcov o kúpu, ktorým zaujímavé novinky na predaj ukážu prednostne. Michael Pupala z českej spoločnosti Modrá Pyramida uviedol, že podobná situácia je aj v Česku, kde je tiež nedostatok nehnuteľností, a preto ich cena rapídne klesať nebude. Apeluje však na to, aby štát motivoval obyvateľov k zníženiu energetickej záťaže budov – výmena okien, oprava strechy, zateplenie, aby ich náklady na energie klesli a prispelo sa aj k zníženiu záťaže na životné prostredie.

Stúpajúcim cenám materiálov sa budú musieť prispôsobiť aj v Štátnom fonde rozvoja bývania SR, ktorý poskytuje výhodné úvery nielen jednotlivcom, ale aj samosprávam na budovanie bytov určených na nájomné bývanie. Generálny riaditeľ Tomáš Lamprecht informoval, že plánujú navrhnúť zmenu legislatívy, ktorá umožní navýšenie obstarávacej ceny, aby sa rozbehnuté projekty mohli dokončiť a ďalšie začať realizovať. "Od 1996 sme prefinancovali a postavili 44-tisíc bytov za 1,2 miliardy eur. Ročne prefinancujeme výstavbu 1200 až 1500 bytov,“ uviedol štatistiku s tým, že samosprávy si môžu požičať za úrok jedno percento na 40 rokov, čiže po celú dobu splácania, pre súkromné osoby je úrok o percento vyšší. Záujem o takúto formu financovania je podľa neho stabilný, neovplyvnila ho ani koronakríza ani vojnový konflikt. Ten skôr zamával s trhom s prenájmami. Napríklad v Bratislave je každý štvrtý nájom realizovaný ukrajinským občanom. Mnoho z nich si po udomácnení a zastabilizovaní v hlavnom meste už nehnuteľnosti aj kupujú do vlastníctva.

Odpovede prítomných odborníkov na otázku moderátora Petra Vavra: Bude na Slovensku problém s bývaním?

Roman Vrbovský (NBS): Ako jednoznačné pozitívum vidím možnosti štátom podporovaného nájomného bývania a v zásade celkovo rozširovania ponuky nehnuteľností. Čo sa týka dostupnosti bývania, tak v budúcnosti vystupuje viacero faktorov. Pre stúpajúce úrokové sadzby a stúpajúce ceny energií ten výhľad do budúcna nevyzerá úplne ideálne, ale do toho všetkého treba zohľadniť rast miest, ktorý by mal byť, ak nie v tomto tak v budúcom roku, priaznivý. Toto sa v dobrom slova zmysle zohľadní aj na lepšej dostupnosti bývania. Bude to určitým spôsobom kompenzovať rast sadzieb a cien energií, ktorý tu máme.

Michael Pupala (Modrá pyramída): Nemyslím si, že bude problém s bývaním. Možno sa zmení štruktúra bývania a pre významnú časť obyvateľov sa vzdiali cieľ bývania vo svojom vlastníctve. Dom alebo byt nebude štandardom, tak ako sme boli doteraz zvyknutí. Problém bude s tým, aby sme boli schopní zvládnuť energetickú náročnosť stavieb a znížili záťaž aj na životné prostredie a aj na naše peňaženky.

Tomáš Lamprecht (ŠFRB): Ja si myslím, že s bývaním problém nebude, problém bude s komerčným predajom, to je ten hlavný problém, ktorý nastane. Ak sa podarí podporiť projekty, ktoré dnes vidíme v rámci samospráv, tak sa to odrazí v ďalšej výstavbe. A to bývanie bude zabezpečené. Skôr sa bojím, aby stavebné firmy nepadli na kolená a dokázali prežiť situáciu so zastaveným predajom.

Alexandra Novák (ZRKS): Ja si myslím, že situácia sa razantne nezmení. Ak bude korelácia cien pri nehnuteľnostiach okolo 5 percent, očakávaný rast miest to spätne vráti. Štátom podporované nájomné bývanie skôr pomôže slabším a znevýhodneným skupinám, ktoré sú pri komerčnom nájme odmietané. Najmä matkám s deťmi, ktoré majú problémy so získaním komerčného nájmu.

Peter Sekáč (Úrad podpredsedu vlády SR): My sme sa snažili v rámci nášho ekosystému urobiť prevodový mostík k tomu, aby bolo bývanie dostupné a udržateľné. Nájmy sú prvé roky garantované štátom a s odstupom času zrejme budú mať rodiny dostatočný príjem na to, aby si kúpili svoje vlastné bývanie, keďže my Slováci máme potrebu vlastniť v sebe zakorenenú. My ponúkame riešenie situácií, keď mladí pracujú, zakladajú si rodinu, ale nemajú na vlastné bývanie, tak im pomôžeme preklenúť toto obdobie.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 23.3.2023


Odporúčané nehnuteľnosti

AstonReal ponúka 2-izbový byt na predaj, 52m2, balkón, pivnica
Predaj 89.700,- €
AstonReal ponúka 2-izbový byt na predaj, 52m2, balkón, pivnica

AstonReal ponúka 2-izbový byt na predaj, 52m2, balkón, pivnicaPriestranný dvojizbový byt v Kolónii je vhodný pre každého, kto vie oceniť pokojnú lokalitu s výhľadom na zeleň v okolí, (umiestnený v...

2-izbový byt 52 m2 Považská Bystrica
Predaj, trojizbový byt Revúca - EXKLUZÍVNE HALO REALITY
Predaj 69.990,- €
Predaj, trojizbový byt Revúca - EXKLUZÍVNE HALO REALITY

Ponúkame na predaj 3-izbový byt o rozlohe 76 m2 na ulici Vladimíra Clementisa v meste Revúca.DISPOZÍCIA: - vstupná chodba- kúpeľňa- WC- spálňa - obývacia miestnosť ( tu sa...

3-izbový byt 76 m2 Revúca
Predaj: Krásne pozemky pre dom aj chatu vo vyhľadávanej lokalite
Predaj 235.280,- € 40,- €/m2
Predaj: Krásne pozemky pre dom aj chatu vo vyhľadávanej lokalite

1.Reality Rent s.r.o., Vám ponúka na predaj krásne, slnečné pozemky vo vyhľadávanej lokalite v Petroviciach-Setechov. Pozemky sú novovytvorené parcely a sú rozdelené geometrickým plánom na 4 samostatné...

Pozemky - bývanie 5882 m2 Petrovice / Setechov
V TOP lokalite rodinný dom pri parku!
Predaj 399.500,- €
V TOP lokalite rodinný dom pri parku!

LUHOVA reality Vám výhradne ponúka na predaj priestranný 5izbový rodinný dom s úžitkovou plochou cca 360m2 . Dom sa nachádza na 610m2 slnečnom, rovinatom pozemku a situovaný je v jednej z...

Rodinný dom 0 m2 Lednické Rovne / Medová
Na predaj veľký rodinný dom pre viacčlennú rodinu
Predaj 279.990,- €
Na predaj veľký rodinný dom pre viacčlennú rodinu

POPIS PONÚKANEJ NEHNUTEĽNOSTI:Ponúkame Vám na predaj 6+1 rodinný dom po kompletnej rekonštrukcii.Dispozičné riešenie: zvýšené prízemie, veľká prechodová chodba, samostatná kuchyňa so sedením a kuchynskou linkou so zabudovanými spotrebičmi, obývacia...

Rodinný dom 250 m2 Vlčkovce / Vlčkovce