Bývanie vo vlastnej nehnuteľnosti: Hypotéku spláca každý dvanásty Slovák
Bývanie vo vlastnej nehnuteľnosti: Hypotéku spláca každý dvanásty Slovák

Bývanie vo vlastnej nehnuteľnosti: Hypotéku spláca každý dvanásty Slovák

Podľa Štatistického úradu EÚ na Slovensku žije vo vlastnej nehnuteľnosti viac ako 90% obyvateľov. Z toho až 82% nepozná splátky hypotéky. Narastá však počet ľudí, ktorí pri kúpu strechy nad hlavou nefinancujú z vlastných zdrojov, ale musia využiť úverové produkty bánk.
Kúpa bytu ale nie je jediným dôvodom, prečo ľudia siahajú po úvere z banky. Vďaka spotrebným úverom sa mnohí Slováci púšťajú do či už väčších alebo menších rekonštrukcií, alebo si prostredníctvom nich financujú kúpu nového nábytku či elektroniky.

Vo vlastnom ale s úverom žije iba každý dvanásty Slovák. Kým v roku 2006 žilo vo vlastnom ale s úverom 3,8% obyvateľov, teraz je to už 8,2%. Týka sa to predovšetkým mladých rodín s deťmi. Tí tvoria 6,7%, zvyšok sú mladé páry, ktoré na založenie rodiny zatiaľ iba pomýšľajú. Stav úverov a iných produktov na bývanie sa podľa údajov Národnej banky Slovenska na konci prvého polroka 2013 nachádzal na úrovni takmer 14 mld. eur. Medziročne sa tak zvýšil o necelých 12 %, oproti koncu roka 2006 bol ale takmer trojnásobne vyšší. Kúpa bytu ale nie je jediným dôvodom, prečo ľudia siahajú po úvere z banky. Vďaka spotrebným úverom sa mnohí Slováci púšťajú do či už väčších alebo menších rekonštrukcií, alebo si prostredníctvom nich financujú kúpu nového nábytku či elektroniky. Stav spotrebných úverov sa na konci prvého polroka 2013 vyšplhal na 2,6 mld. EUR, čomu zodpovedal vyše 13 % – ný medziročný nárast. V porovnaní s koncom roka 2006 je tak aktuálny stav spotrebných úverov pre obyvateľstvo približne dvojnásobne vyšší.

Budova na Záhorí
Bývať na dlh je vyslovene raritou už iba v Rumunsku a Bulharsku, kde takto žije 0,6 % resp. 1,5 % obyvateľov.
Novostavba Fuxova v Petržalke

V rámci EÚ patríme medzi krajiny s najnižším podielom obyvateľov, ktorí bývajú v nehnuteľnosti, na ktorej kúpu si museli požičať z banky. Bývať na dlh je vyslovene raritou už iba v Rumunsku a Bulharsku, kde takto žije 0,6 % resp. 1,5 % obyvateľov. Menší podiel takto bývajúcich ľudí v porovnaní so Slovenskom nájdeme ďalej už iba v Chorvátsku, Litve a Slovinsku. Podobná situácia ako u nás je ešte v Lotyšsku a Poľsku. Naopak, najväčší podiel domácností s hypotékou alebo iným úverom na bývanie nájdeme vo Švédsku (takmer dve tretiny) a v Holandsku (necelých 60 %). Z hľadiska bývania s hypotékou či úverom na nehnuteľnosť patríme medzi najmenej zadlžené národy aj vo V4. V tesnom závese za nami nasledujú Poliaci s podielom 8,4 % občanov. V Česku žije vo vlastnom ale s úverom až 18,1 % obyvateľov, v Maďarsku dokonca 23,1 %. V eurozóne alebo v EÚ žijú v nehnuteľnosti, na kúpu ktorej si požičali z banky, približne traja z desiatich obyvateľov.

Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk, Poštová banka, Eurostat

Publikované: 29.10.2013