Ceny bytov stagnujú: Vhodný čas kupovať
Ceny bytov stagnujú: Vhodný čas kupovať

Ceny bytov stagnujú: Vhodný čas kupovať

Najcharakteristikejšou črtou realitného trhu je momentálne stagnácia. V niektorých regiónoch došlo medzištvrťročne k minimálnym výkyvom avšak vo všeobecnosti sa trh cenovo momentálne nehýbe.

"V bratislavskom kraji sledujeme medzišvrťročný pokles cien, ktorý je následkom najmä poklesu cien niektorých ťažko predajných novostavieb v zlej lokalite, či s nedostatočným dispozičným riešením," uviedol analytik David Dereník z UniCredit Bank. Dodal, že v prípade starších bytov je trh stabilizovaný a aj napriek stále vysokej ponuke nehnuteľností, tie najlepšie ponuky pomaly ubúdajú. Veľa ľudí ešte vyčkáva na nižšie úrokové sadzby a nižšie ceny nehnuteľností.

Nízke úrokové sadzby a silný konkurenčný boj bánk tak v kombinácii so stagnujúcimi nehnuteľnosťami nahráva domácnostiam pre ideálnu kúpu nehnuteľnosti.
Centrum mesta Martin

Podľa analytika sa najbližšie obdobie bude aj naďalej niesť v duchu stagnácie nehnuteľností, ktorý bude sprevádzaný miernymi výkyvmi. "V bratislavskom kraji môže dôjsť ešte k poklesu cien niektorých ťažko predajných novostavieb avšak pri trhu starších nehnuteľností pokles cien neočakávame. Nízke úrokové sadzby a silný konkurenčný boj bánk tak v kombinácii so stagnujúcimi nehnuteľnosťami nahráva domácnostiam pre ideálnu kúpu nehnuteľnosti," vysvetľuje Dereník. Záujemcovia o hypotekárny úver však musia rátať s tým, že úrokové sadzby mierne porastú. Ide o následok zvýšenia kľúčovej úrokovej sadzby Európskou centrálnou bankou. Tento nárast by mal byť tlmený silným konkurenčným bojom bánk.

Zdroj: UniCredit Bank, Redakcia ZoznamRealit.Sk

Publikované: 5.5.2011