Ceny bytov stále hľadajú svoje dno
Ceny bytov stále hľadajú svoje dno

Ceny bytov stále hľadajú svoje dno

Ceny bytov na Slovensku stále klesajú. Potvrdil to druhý kvartál roka 2012. Podľa údajov Národnej banky Slovenska dosiahla priemerná cena za jeden meter štvorcový nehnuteľnosti určenej na bývanie 1 227 eur. "V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom tak prišlo k poklesu o 0,6 %, medziročne o 2,3 %," skonštatovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Priemerne zarábajúci Slovák si z mesačného platu môže dovoliť kúpiť iba 0,64 m2 bytu alebo domu.

Najlacnejším krajom z pohľadu bývania ostáva Nitriansky kraj, kde meter štvorcový nehnuteľnosti stojí v priemere iba 626 eur. Najdrahšie nehnuteľnosti boli naďalej v Bratislavskom kraji, kde stál meter bývania v priemere 1 644 eur. Štatistiky ukázali, že stále na Slovensku platí, že domy (1 090 EUR / m2) v prepočte na meter štvorcový vychádzajú lacnejšie ako byty (1 290 EUR / m2). "V prípade bytov najmenej za jeden meter štvorcový zaplatíme pri štvorizbákoch a najviac naopak pri jednoizbových bytoch," vysvetľuje Sadovská s tým, že ceny nehnuteľností určených na bývanie sa tak na Slovensku pohybujú na úrovni z roku 2007. "Niekomu to možno stačí, iní zase stále môžu vyčkávať na ďalší cenový pokles. Ekonomická dostupnosť bývania je totiž na Slovensku stále pomerne nízka. Priemerne zarábajúci Slovák si z mesačného platu môže dovoliť kúpiť iba 0,64 m2 bytu alebo domu," uviedla analytička.

Menšie námestie
Z dôvodu stále vysokej nezamestnanosti neočakávame, že by sa dopyt po nehnuteľnostiach mohol dramaticky zvýšiť a tak potiahnuť ich cenu smerom nahor.

Najnižšia dostupnosť je z tohto pohľadu v Bratislavskom kraji (0,61 m2), najvyššia naopak v Nitrianskom kraji (1,06 m2). Na druhej strane v Bratislavskom kraji, vyznačujúcom sa najnižšou mierou nezamestnanosti, môže na kúpu bytu alebo domu pomýšľať oveľa vyšší podiel ľudí. "V ďalších mesiacoch očakávame na Slovensku stagnáciu či ešte mierny pokles cien nehnuteľností. Neistá situácia v Európe a následne i u nás totiž nedáva dôvody k cenovému zvratu. Z dôvodu stále vysokej nezamestnanosti neočakávame, že by sa dopyt po nehnuteľnostiach mohol dramaticky zvýšiť a tak potiahnuť ich cenu smerom nahor," uzatvára Sadovská.

Podľa údajov NBS stav úverov na bývanie bol na konci prvého polroka 12,5 mld. eur, čomu zodpovedal medziročný nárast o 9,7 %. Objem novoposkytnutých úverov na bývanie bol ale počas prvého polroka medziročne nižší o – 11 %, keď dosiahol objem 1,7 mld. eur. Ani počas jediného mesiaca prvého polroka sa bankám nepodarilo požičať klientom vo forme nových úverov na bývanie vyšší objem ako vlani.

Zdroj: Poštová banka

Publikované: 2.8.2012