Ceny nehnuteľností budú rásť pomalšie
Ceny nehnuteľností budú rásť pomalšie

Ceny nehnuteľností budú rásť pomalšie

Na Slovensku stále pretrvávajú vhodné podmienky na kúpu nehnuteľnosti. Hlavným dôvodom je klesajúca nezamestnanosť, rast platov a nízke úrokové sadzby v hypotekárnych bankách. Aj keď sa postupne sprísňujú podmienky na poskytovanie hypotekárnych úverov, dopyt po nehnuteľnostiach je stále značný a to hlavne v Bratislave a väčších mestách. Cítiť to najmä pri bytoch.

Priemerná cena za meter štvorcový nehnuteľnosti na Slovensku bola vlani 1431 eur, tvrdí štatistika Národnej banky Slovenska. To znamená, že ceny nehnuteľností medziročne stúpli o 5,2 percenta. "K najvýraznejšiemu cenovému rastu došlo v poslednom kvartáli vlaňajška, kedy nehnuteľnosti medziročne zdraželi o 7,6 % a dosiahli až 1 463 eur za meter štvorcový," hodnotí analytička Poštovej banky Jana Glasová. Dodala, že byty vlani zdraželi až o takmer 8 %, ceny domov rástli oveľa pomalšie. Čo sa týka regiónov, ceny stúpli vo všetkých krajoch. Nadrahším je samozrejme ten Bratislavský, najnižšiu priemernú cenu za nehnuteľnosť zaplatíte v Nitrianskom kraji.

Pešia zóna v Trnave

Ceny nehnuteľností na Slovensku však stále nedosahujú maximá z roku 2008. "Napriek citeľnému rastu cien sú nehnuteľnosti stále v priemere o -5,3 % lacnejšie v porovnaní s ich historickým maximom z roku 2008. Aj tu ale veľa závisí od typu nehnuteľnosti. Zatiaľ čo ceny domov sú nižšie oproti predkrízovým úrovniam o vyše -8,5 %, tak byty už ceny z roku 2008 prekročili, a to o takmer desatinu," porovnala analytička s tým, že drahšie ako pred 10 rokmi sú pritom všetky typy bytov. Zdražovanie nehnuteľností v tomto roku spomalí práve nižšia dostupnosť hypotekárnych úverov. Čiže ceny pôjdu hore, ale pomalšie.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Poštová banka

Publikované: 15.4.2019