Chcete predať nehnuteľnosť? Krok 3: Ako stanoviť správnu predajnú cenu
Chcete predať nehnuteľnosť? Krok 3: Ako stanoviť správnu predajnú cenu

Chcete predať nehnuteľnosť? Krok 3: Ako stanoviť správnu predajnú cenu

Ak sa rozhodnete predať svoju nehnuteľnosť, väčšinou chcete, aby sa predala čo najrýchlejšie, aby ste mohli zrealizovať svoje ďalšie plány, či už ide o kúpu nového bývania alebo cestu okolo sveta. Tu zohráva dôležitú úlohu správne stanovanie predajnej ceny nehnuteľnosti. Treba však nájsť kompromis, aby sme nepredávali príliš lacno, ale aby sa z našej ponuky nestal ležiak kvôli vysokej cene.
Aj keď ide o dva rovnaké byty, v rovnakej lokalite, vždy sa budú líšiť – poschodie, balkón, štýl rekonštrukcie, susedia, parkovanie. Preto sa cena dvoch rovnakých dvojizbových bytoch v bratislavskom Ružinove môže líšiť rozdielom niekoľkých tisícov eur.

Ceny v inzerátoch na realitných portáloch, ktoré sú prvým vodidlom pri určení našej predajnej ceny, môžu byť skresľujúce. Nevieme totiž ako vznikli, či je za tým hlbšia analýza, alebo si niekto iba doma na gauči povedal, že bude predávať svoj byt za 100-tisíc eur. Aj keď ide o dva rovnaké byty, v rovnakej lokalite, vždy sa budú líšiť – poschodie, balkón, štýl rekonštrukcie, susedia, parkovanie. Preto sa cena dvoch rovnakých dvojizbových bytoch v bratislavskom Ružinove môže líšiť rozdielom niekoľkých tisícov eur. „ Pri stanovení ceny nehnuteľnosti by som určite odporučil predávajúcim obrátiť sa na realitného makléra. Ten pripraví porovnávajúcu cenovú analýzu nehnuteľností s podobnými parametrami tej vašej. Pri určení ceny sa berie do úvahy stav nehnuteľnosti, ponukové ceny podobných nehnuteľností, skutočné ceny z minulých predajov, “ uviedol prezident Združenia realitných kancelárií Slovenska Matej Kucharič.

Jedáleň s okrúhlym stolom

Aj vďaka členstvu v ZRKS vedia makléri lepšie odhadnúť reálnu cenu nehnuteľnosti. Čo sa týka cien z predchádzajúcich obchodov, samozrejme maklér jednotlivec nemôže poznať všetky minulé predajné ceny. Môže však v prípade, že je členom združenia, získať informácie od iných realitných kancelárií, s ktorými je v aktívnom kontakte. „ Ja osobne sa tiež radím pri nastavovaní ceny s kolegami zo združenia, príde mi to efektívne a presnejšie, “ uviedol M. Kucharič. Na základe týchto vstupných údajov maklér odporučí štartovaciu cenu a časový plán predaja. V prípade, že majiteľ požaduje cenu vyššiu ako mu navrhuje maklér, dá sa urobiť kompromis, že sa začne s vyššou cenou na dohodnutý časový úsek. Ak trh túto cenu vo zvolenom čase neprijme, cena sa upraví podľa odporučenia.

Obývacia izba v rodinnom dome

Ďalším efektívnym nástrojom, ktorý majú realitné kancelárie v ZRKS bezplatne k dispozícii je backOFFICE® realitný skener. Je totiž súčasťou online systému združenia a pomáha maklérom najmä pri stanovení správnej predajnej ceny nehnuteľnosti. Realitný skener eviduje inzeráty z veľkých realitných portálov v niekoľko stotisícovom množstve za posledné tri mesiace a na základe týchto údajov vytvára fundované cenové štatistiky a odhady stúpania alebo klesania ceny. „ Cena každého inzerátu v databáze realitného skeneru je sledovaná a jej vývoj premietame do profesionálneho grafu vývoja ceny. Jednoduchou zmenou filtru realitných ponúk na konkrétnu lokalitu, druh a parameter (napr. 2 izbový byt v Ružinove v novostavbe) získajú makléri v ZRKS veľmi presný a hlavne aktuálny cenový odhad, “ uviedol prevádzkovateľ systému Marek Šubrt.

Príklady vybraných nehnuteľností v apríli 2017:

Cena za m2 staršieho dvojizbového bytu Ružinove: 2309 €
Cena za m2 trojizbového bytu v novostavbe v Petržalke: 1932 €
Cena za m2 pozemku v okrese Banská Bystrica: 60 €
Cena za m2 jednoizbového bytu v Košiciach: 1426 €
Priemerná cena rodinného domu v Piešťanoch: 157 364 €

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, ZRKS, backOFFICE® realitný skener

Publikované: 12.4.2017