Home staging alebo ako pripraviť nehnuteľnosti na predaj
Home staging alebo ako pripraviť nehnuteľnosti na predaj

Home staging alebo ako pripraviť nehnuteľnosti na predaj

Prvý dojem predáva a obzvlášť to platí pri nehnuteľnostiach. Ak chcete, aby sa váš byt alebo dom predal rýchlejšie a čo za najvyššiu cenu, mali by ste staviť na home staging, čiže prípravu nehnuteľnosti na predaj. Túto službu ponúka aj realitná kancelária Compra.

Pri predaji alebo prenájme nehnuteľnosti je dôležité nielen stanovenie kúpnej ceny či výber realitnej kancelárie, ale aj samotná príprava nehnuteľnosti na predaj . Začíname tým, že urobíme kvalitné fotografie, ktoré by mali potenciálneho kupujúceho zaujať už pri hľadaní ponúk na internete. Počas fotenia a aj počas obhliadok musí byť byt dokonale uprataný. Je dobré odstrániť osobné veci, aby byt pôsobil vzdušne a nový majiteľ mal pocit, že sa môže hneď nasťahovať. Nikoho nezaujíma kôpka časopisov pri posteli, šampóny v kúpeľni ani riad na kuchynskej linke. Snažte sa všetko odpratať a ponechať iba dekorácie ako sviečky, vázu s kvetmi alebo misu s ovocím na kuchynskom stole. 

Zmena kuchynskej linky v byte
Mnohí klienti sú ochotní pristúpiť na túto taktiku až po tom, čo niekoľko týždňov nevedia nehnuteľnosť predať.
Homestaging - apartmán na predaj

Home stagingu sa venuje aj realitná kancelária Compra pôsobiaca v Bratislave. „Máme dlhoročné skúsenosti a vieme, čo na klientov zaberá. Aby dom alebo byt kupujúceho alebo nájomcu zaujal, musí ho osloviť príjemnou atmosférou, rodinnou pohodou a v konečnom dôsledku motivovať ku kúpe alebo prenájmu,“ radí maklérka Martina Kapušová z Compry s tým, že podstatou home stagingu je pripraviť nehnuteľnosť tak, aby bola zaujímavá pre čo najširší okruh ľudí. „Zmenu sa snažíme dosiahnuť finančne nenáročnými, no dobre premyslenými zásahmi v interiéri. Veľakrát investícia 300 eur prinesie pri predaji oveľa väčší zisk,“ dodáva M. Kapušová. Mnohí klienti sú ochotní pristúpiť na túto taktiku až po tom, čo niekoľko týždňov nevedia nehnuteľnosť predať. Profesionáli sú za niekoľko hodín schopní urobiť v dome alebo byte také zmeny, vďaka ktorým bude nehnuteľnosť pôsobiť atraktívnejšie pre potenciálnych záujemcov.

Tapetou docielime krajšie efekt

Ako však postupovať, keď sa v nehnuteľnosti počas obhliadok aj býva? „Treba si dať námahu pred obhliadkou nehnuteľnosť poriadne upratať, bežný prevádzkový neporiadok uložiť do vstavanej skrine (časopisy, kabáty, topánky, špinavý riad, fotky na nočnom stolíku...). Poriadne pred obhliadkou vyvetrať, odtiahnuť závesy. Zasvietiť  lampy. Odpratať stopy po domácich zvieratách (misky, pelechy) aj rozhádzané hračky detí,“ radí maklérka. Veľa klientov predáva byty a nehnuteľnosti v pôvodnom stave so starším nábytkom. „Vtedy určite nie sú vhod veľké riešenia, pretože investícia sa nevráti. Pomáha nenáročné vymaľovanie na bielo. Byt potom vyzerá čisto a menej opotrebovane,“ vysvetľuje M. Kapušová a odporúča povyhadzovať nepoužívané veci, ktoré sa väčšinou kopia pri dverách a na balkónoch. Niektoré kusy nábytku je vhodné radšej odniesť do zberného dvora. „Pri obhliadkach najviac pomáha svetlo v akejkoľvek podobe – otvorené okná, zažaté lampy i sviečky,“ uzatvára maklérka. Premeny interiérov si môžete pozrieť pod článkom v galérii.

Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk
Foto: Realitná kancelária Compra

Publikované: 3.3.2014