Keď pes rozhoduje o tom, kde budete žiť
Keď pes rozhoduje o tom, kde budete žiť

Keď pes rozhoduje o tom, kde budete žiť

Sťahovanie je náročný a stresujúci proces pre všetkých zúčastnených. Nielen pre rodičov a deti, ale aj pre domáce zvieratá. Aj oni si musia zrazu zvykať na nové prostredie. Keď sa k tomu pripoja sťažnosti okolia na zavíjanie psa, treba situáciu riešiť, lebo to nestojí za pokazené susedské vzťahy. Ako sa dá presťahovať aj so psíkom a riešiť vzniknuté problémy nám porozprávala Soňa Ryzí, ktorá sa presťahovala bližšie k lesíku a teraz s rodinou zvažujú kúpu rodinného domu, kde sa by zmestilo viac štvornohých miláčikov.
Stáva sa, že psík zavíja a susedia, ktorí sú v tom čase doma, sa začnú sťažovať. Počula som už o niekoľkých prípadoch kedy si museli majitelia psíka hľadať nové bývanie a urýchlene riešiť situáciu.
Rodina so psom pri mori

Bratislavčanka Soňa má už vyše jedenásť rokov maďarskú vyžlu, ktorá sa často stáva predmetom susedských sporov. Ide totiž o kontaktné plemeno, ktoré je veľmi naviazané na svojho majiteľa. „Zaužívaným výrazom sa stalo prirovnanie k suchému zipsu, keďže najradšej by bola skoro každá vyžla majiteľovi neustále za pätami. Najčastejšou komplikáciou sa teda stáva navyknúť vyžlu na pobyt osamote, kým je majiteľ v práci alebo mimo domu. Stáva sa, že psík zavíja a susedia, ktorí sú v tom čase doma, sa začnú sťažovať. Počula som už o niekoľkých prípadoch kedy si museli majitelia psíka hľadať nové bývanie a urýchlene riešiť situáciu, “ rozpráva Soňa, ktorá sa správala počas sťahovania zodpovedne nielen voči svojmu psovi, ale aj k okoliu. „Po presťahovaní si Anuška veľmi zle zvykala na nový domov. V práci sme museli tráviť veľa času a mysleli sme si, že pokiaľ to zvládala v pôvodnom domove, zvládne to aj v novom. Avšak v novom byte, nám čím ďalej častejšie zvonil sused, že to zavíjanie sa nedá počúvať, že mu to trhá srdce a bojí sa aj o to, že to ublíži nášmu psovi,“ opisuje Soňa, ktorá našťastie mala možnosť voziť každé ráno Anušu do starého bytu k rodičom, kde bola zvyknutá. „ V podstate sme ju vozili akoby do škôlky. Bolo to časovo veľmi náročné, ale nerozhodla som sa mať psa, preto aby som ho pri prvej možnej komplikácii odložila preč alebo hľadala iba tie jednoduchšie riešenia, “ dodáva Soňa s tým, že Anuša si na nový byt zvykla po večeroch a cez víkendy v prítomnosti svojich pánov a asi po roku začala zvládať aj pobyt doma osamote.

Nehovorím, že v dvojizbovom byte nie je možné mať viac ako jedného psíka, no v kombinácii s hyperaktívnym malým dieťaťom sú priestorové možnosti značne obmedzené.

Soňa s manželom zvažujú ďalšie sťahovanie, tentokrát už do rodinného domu. „Za sťahovaním sa do rodinného domu sú samozrejme rodinné preferencie, ale v neposlednom rade by sme sa tešili možnosti mať viac ako jedného psíka. Nehovorím, že v dvojizbovom byte nie je možné mať viac ako jedného psíka, no v kombinácii s hyperaktívnym malým dieťaťom sú priestorové možnosti značne obmedzené. A keďže vyžla patrí k spoločenským tvorom, vyhovuje jej spoločnosť nielen ľudská, ale aj tá psia. Preto by sme ďalej chceli nájsť rodinný dom, kde by sme mohli mať viac psov,“ vysvetľuje mamička. Sama priznáva, že ak by nemali psa, prihliadala by pri novom bývaní na úplne odlišné preferencie. „Teraz si neviem predstaviť bývať v centre mesta, kde nie je ani kúsok zelene v rádiuse päťsto metrov. Niekedy sa vyskytnú situácie, kedy človek takmer vôbec nevládze vyjsť ani z postele, nieto ešte z domu a hľadať miesto na vyvenčenie psa viac ako dva kroky od brány. Preto veľmi oceňujem napríklad to, že bývame pod lesom. Psíka venčíme minimálne trikrát denne, 365 dní v roku, už viac ako 11 rokov. A to úplne v každom počasí. Venčiace plochy sú naozaj veľmi dôležité,“ hovorí psičkárka, ktorá berie Anušu so sebou keď ide s kamošmi na pivo, na nákup do obchodu či tržnice, prispôsobuje jej aj výber dovolenky v horách i pri mori.

Relx v horách

Na mnohé problémy pri sťahovaní prídu psičkári až po nejakom čase v novom byte alebo dome. „ Naši susedia sa báli psíka, rodičia aj ich malé deti. Postupom času sme si jemným prístupom našli k sebe cestu . Sestričky, ktoré sa báli psíka, si Anušku obľúbili a teraz jej vonku s radosťou hádžu paličku, či loptičku a Anuška, ktorá mala voči malým deťom rešpekt, k nim beží s nadšením. Hrá sa s nimi, nechá sa od nich viesť na vôdzke. Je to vždy o prístupe. Majiteľov psíka aj okolia,“ uzatvára Soňa.

Zdroj: www.ZoznamRealit.Sk, foto archív S.R.

Publikované: 6.3.2017