Koľko stojí parkovanie v Bratislave?
Koľko stojí parkovanie v Bratislave?

Koľko stojí parkovanie v Bratislave?

Parkovanie v hlavnom meste je stále väčším a väčším problémom. Pribúda obyvateľov, pracujúcich, ale aj motorizovaných osôb. Kým kedysi bolo bežné jedno auto v rodine, dnes už sú samozrejmosťou dve a viac. Nehovoriac o firemných autách, ktoré tiež tvoria početnú skupinu. A všetci potrebujú zaparkovať, v práci i pred domom.

Vyhradené státie pre auto sa dá prenajať od mestskej časti, po prípade sa dajú kúpiť miesta v novostavbách. Kým súkromný parkovací box v Eurovea môže vyjsť aj na 40-tisíc eur, v Dúbravke vám bude stačiť 16-tisíc. Preto Združenie realitných kancelárií Slovenska vytvorilo prehľad cien za parkovanie v najznámejších bratislavských lokalitách.

Zaparkovať v Petržalke, najmä po pracovnom čase, je naozaj veľký problém, preto mnohí Petržalčania využívajú možnosť zaplatiť si vyhradené parkovacie miesto.

V Petržalke pred tromi rokmi v miestnom zastupiteľstve neprešla parkovacia politika šitá na mieru a dodnes nie je prijatá celomestská parkovacia politika. Aj preto problémy s parkovaním narastajú. „Zaparkovať v Petržalke, najmä po pracovnom čase, je naozaj veľký problém, preto mnohí Petržalčania využívajú možnosť zaplatiť si vyhradené parkovacie miesto. Poplatok za celoročné vyhradené parkovanie je 626 eur. Momentálne evidujeme 653 miest pre fyzické a 130 miest pre právnické osoby,“ informovala hovorkyňa Silvia Vnenková. Dodala, že Petržalka vlani vyčlenila na opravu chodníkov a parkovísk 400-tisíc eur a stále hľadá možnosti, ako zlepšiť podmienky. „Ideálna je výstavba parkovacích domov, žiaľ, všetky doterajšie snahy o ich vybudovanie stroskotali na nevôli občanov, ktorí sa proti takejto výstavbe postavili viacerými petíciami,“ povedala Vnenková.

Parkovanie na sídlisku
Najdrahšie parkovacie miesta v podzemnej garáži v Bratislave nájdete v Eurovea, kde sa cena za môže vyšplhať až na sumu 40.000 eur.

Pozitívom je, že parkovacia politika je jasná aspoň pri výstavbe novostavieb. „Podľa normy STN 73 6110 platí, že ku každému novému jednoizbovému bytu musí byť postavené jedno parkovacie miesto, pri dvojizbovom je to 1,5 miesta a pre troj a viac izbovom byte sú to miesta dve,“ vysvetlil prezident Združenia realitných kancelárií Slovenska Matej Kucharič. Dodal, že najdrahšie parkovacie miesta v podzemnej garáži v Bratislave nájdete v Eurovea, kde sa cena za môže vyšplhať až na sumu 40.000 eur. Dôvodom vysokej ceny je aj to, že v Starom Meste si vyhradené parkovanie od mestskej časti len tak ľahko nevybavíte. „Vzhľadom na nedostatok parkovacích miest je to možné len mimo platných parkovacích zón s dopravným obmedzením. Zriadenie vyhradeného parkovacieho boxu nie je nárokovateľné,“ uviedla Nora Gubková z kancelárie starostu s tým, že pre rok 2018 boli zatiaľ vydané iba tri povolenia.

Garáže v Bratislave

Až 2000 vyhradených parkovacích miest je pridelených v Karlovej Vsi, ktorá je tiež známa ťažkosťami so zaparkovaním v podvečerných hodinách. „Parkovacie miesta sa snažíme neustále budovať a sprístupňovať ďalšie parkovacie miesta aj v garážach vo vlastníctve alebo správe našej mestskej časti. V roku 2018 môže pribudnúť až ďalších 200 parkovacích miest v rôznych častiach Karlovej Vsi,“ ozrejmil hovorca Karlovky Branislav Heldes. Lepšia organizácia parkovania vodorovným značením by mala zabezpečiť viac parkovacích státí aj v Rači. Vlani si tam platilo vyhradené státie 229 občanov. „Fyzické osoby s trvalým pobytom v Ružinove zaplatia ročne miestnu daň za vyhradené parkovanie vo výške 321,20 eur. Celkový počet vyhradených parkovacích miest je aktuálne 1 696,“ informovala hovorkyňa Marianna Šebová.

V Dúbravke stojí parkovacie státie pre fyzické osoby 219 eur a 350 eur zaplatia podnikatelia. Mestská časť prenajíma asi 1600 parkovacích miest a vlani tu pribudla stovka nových.

V bratislavskom Novom Meste sa vyhradené parkovacie miesta nachádzajú len na parkoviskách alebo parkovacích pásoch, ktoré sú súčasťou komunikácií III. a IV. kategórie a sú zverené do správy mestskej časti. „Cena je 0,28 eura za meter štvorcový na deň. Plnú cenu platia právnické osoby alebo živnostníci - títo môžu získať úľavu 50%, ak parkovacie miesto využívajú maximálne 12 hodín denne. Fyzické osoby majú úľavu 50%, ak využívajú parkovacie miesto neobmedzene a 65%, ak parkovacie miesto využívajú maximálne 16 hodín denne,“ prezradil starosta Rudolf Kusý. Podunajské Biskupice prenajímajú 650 parkovacích miest, jedno stojí 185 eur ročne. Tento rok chcú vybudovať 100 nových státí. V Dúbravke stojí parkovacie státie pre fyzické osoby 219 eur a 350 eur zaplatia podnikatelia. Mestská časť prenajíma asi 1600 parkovacích miest a vlani tu pribudla stovka nových. „Neustále mapujeme terén, plánujeme a reorganizujeme parkoviská,“ uviedla Zuzana Morávková z dúbravského miestneho úradu.

A kde si máme kúpiť nehnuteľnosť, ak sa chceme normálne parkovať? „Ak chcete pohodlne zaparkovať, vyberte si nehnuteľnosť s parkovací miestom, či už to bude novostavba alebo starší byt. Vyhnete sa nekomfortnému, každodennému hľadaniu miesta pre svojho tátoša,“ radí M. Kucharič. Ceny za vonkajšie či garážové státia sa líšia hlavne podľa lokality.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 16.2.2018