Kompostovanie na sídlisku. Všetko sa dá, keď sa chce!
Kompostovanie na sídlisku. Všetko sa dá, keď sa chce!

Kompostovanie na sídlisku. Všetko sa dá, keď sa chce!

Odrezky ovocia a zeleniny, šupy, zrniečka, zvädnuté kvety, kávová usadenina... Tento odpad často smeruje do čiernej nádoby so zmesovým odpadom. Ale nemusí! Tento biologicky rozložiteľný odpad by sa dal totiž zhodnotiť v kompostéri, kde by z neho časom vzniklo kvalitné hnojivo, ktorým môžeme pohnojiť kvety na balkóne, záhradku alebo stromy v okolí. Vrátiť živiny a energiu späť do prírody. Keďže takmer polovica obyvateľov Slovenska býva v paneláku, je tu riešenie aj pre týchto mestských ľudí – komunitné kompostovanie. Čo treba spraviť?

1.Zistiť záujem o kompostovanie


Aby sa mohlo kompostovanie v okolí vášho paneláku rozbehnúť, treba na to niekoľko zanietených ľudí, ktorí majú chuť kompostovať a tejto téme sa zo začiatku aj aktívnejšie venovať. Bude totiž treba vyriešiť niekoľko byrokratických a niekoľko praktických záležitostí a je výhodou rozdeliť tieto povinnosti medzi viacerých účastníkov projektu.

Dôležitý je výber priestoru pre kompostéry.

2.Vytipovať pozemok a upraviť ho

Vhodný pozemok je taký, ktorý sa nachádza v blízkosti paneláku, ale zároveň nie je priamo na očiach a kompostové miesto celkovo zapadne do prostredia. V okolí by mal byť dostatočný priestor, lebo okolo kompostéru sa bude pracovať s fúrikom, vidlami, bude tam niekoľko ľudí naraz. Na vybudovanie miesta na kompostovanie potrebujete súhlas vlastníka alebo správcu, po prípade aj obyvateľov v blízkosti.

3. Zadovážiť vhodný kompostér

Na zakúpenie potrebného množstva kompostérov a náradia sa môžu aktivisti zložiť alebo zvážiť možnosť uchádzať sa o grant alebo o finančnú podporu od miestneho alebo mestského úradu. Treba sa informovať na príslušnom oddelení. Pomôcť v tejto veci vedia aj organizácie Priatelia zeme alebo Zero Waste Slovakia.

Priestor pre kompostéry.
Kompostovanie má svoje prísne pravidlá.

4. Naučiť sa správne správne kompostovať

Aj keď sa možno zdá, že kompostovanie je hračka, ide o komplikovanejší proces, ktorý má svoje pravidlá. Čo do kompostu patrí, v akej veľkosti a množstve... Správna konzistencia, pomer jednotlivých zložiek, miešanie vrstiev, dostatočná vlhkosť. Účastníci procesu musia byť zaškolení, aby sa komunita dopracovala k želanému výsledku.

Kompostovanie má svoje pravidlá.

5.Starať sa o kompostové miesto

Komunitné kompostovanie si žiada aj pomocné práce, brigády, zveľaďovanie, čistenie kompostérov a podobne. Aj keď sa môže zdať, že ide o nutné zlo, uvidíte, že tie spoločné stretnutia pri aktívnej práci stmelia vašu susedskú skupinku a stanú sa obľúbenými, hlavne keď ich spojíte s piknikom pri dobrom koláči. Prirodzenou nadstavbou komunitného kompostovania je založenie komunitnej záhrady, ktorá produkuje biologicky rozložiteľný odpad a zároveň sa v nej využije vzniknuté hnojivo.

Okrem ekologického aspektu prispelo kompostovanie aj k budovaniu miestnych komunít.
Veronika Hagovská počas brigády.

Ako sa rozbehlo komunitné kompostovanie v Lamači

Iniciátorka Veronika Hagovská: "Ešte stále si vybavujem moment, keď mi v hlave skrslo, že by som u nás v Lamači chcela zriadiť komunitné sídliskové kompostovisko, nakoľko som vedela, že vyhadzovať bio odpad z domácnosti do zmesového komunálneho odpadu nie je správne. Oslovila som miestny úrad, náhoda ma spojila s ďalšou aktívnou Lamačankou, ktorá mala podobnú ideu ako ja a tak sme sa do zariaďovania komunitného sídliskového kompostoviska pustili spolu. S miestnym úradom sme vybrali miesto, avšak následne sme sa stretli s nesúhlasom obyvateľov okolitých bytoviek. Potvrdilo sa nám, aké dôležité je s ľudmi komunikovať. To sa nám už následne podarilo a vybudovali sme prvé komunitné sídliskové kompostovisko v Lamači. Dnes ich máme štyri a veľmi sa teším, že okrem ekologického aspektu prispeli aj k budovaniu komunít. Napriek tomu, že v Lamači už máme aj zber kuchynského bio odpadu, ľudia pokračujú aj v sídliskovom kompostovaní. Náš kompost používame na prihnojovanie okolitých stromov, predzáhradok, kvetov na balkónoch, či dokonca vo vyvýšených záhonoch na sídlisku."

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 9.6.2022