Kúpa nehnuteľnosti v Dubaji: Lákadlom sú nulové dane
Kúpa nehnuteľnosti v Dubaji: Lákadlom sú nulové dane

Kúpa nehnuteľnosti v Dubaji: Lákadlom sú nulové dane

Ľudia po celom svete, ale postupne už aj Slováci prichádzajú na to, že Dubaj je veľmi atraktívna lokalita na investovanie. Inflácia, vojna a zahranično-politická situácia ľudí donútila rozšíriť svoje portfólio investícií. Veľa našincov presvedčilo EXPO 2020 v Dubaji, počas ktorého zistili na vlastné oči, že investovať v tejto krajine sa naozaj oplatí. Podrobnosti nám vysvetlila realitná maklérka Miroslava Kováčová, ktorá sprostredkúva predaj dubajských nehnuteľností v slovenskej realitnej kancelárii RADO Reality.
  • Dubaj je navštevovaný po celý rok.
  • Neplatia sa tu dane z predaja nehnuteľnosti.
  • Väčšina kupovaných nehnuteľností je určená na ďalší prenájom.

Prečo je Dubaj pre Slovákov zaujímavou destináciou na kúpu nehnuteľnosti? Aké sú hlavné výhody tejto krajiny v porovnaní s Chorvátskom, Španielskom či Cyprom?

Tých dôvodov, prečo je Dubaj z hľadiska investície zaujímavým miestom, je hneď niekoľko. V Dubaji je najvyššia návratnosť investícii a to 8-10 %. Neplatia sa tam žiadne dane ani iné poplatky. V Dubaji nie je zákon ako na Slovensku, že pri predaji nehnuteľnosti, ktorej nie ste vlastníkom viac ako 5 rokov, musíte zaplatiť daň zo zisku. Svoju nehnuteľnosť môžete predať hneď na druhý deň a žiadne dane neplatíte. V prípade investičného zámeru je nehnuteľnosť zisková počas celého roka, na rozdiel od Chorvátska či Cypru, kde je počas zimy o prenájom nehnuteľností slabý záujem. V zozname miest je Dubaj medzi piatimi najlepšími miestami na život a prácu na celom svete. V neposlednom rade ponúka neskutočné vyžitie. Okrem toho, že sa tu môžete 12 mesiacov v roku kúpať v mori, či bazéne, viete navštíviť jednu z najväčších motýlích záhrad, preskúmať pieskové duny v púšti, podniknúť safari, navštíviť jeden z najväčších aquaparkov na svete, ochutnať neskutočné množstvo kuchýň z celého sveta, zalyžovať si na snehu, vybrať sa s rodinou do Disneylandu, Legolandu či iných tematických parkov.

Pohľad na panorámu mrakodrapov v Dubaji.

Ako prebieha výber nehnuteľnosti? Robia sa obhliadky online alebo treba vycestovať?

Ponuka je naozaj veľmi bohatá a rozmanitá, preto pri výbere nehnuteľnosti zohráva veľkú úlohu rozpočet klienta, na základe ktorého vyfiltrujeme ponuku, ktorá bude prezentovaná presne na mieru. Veľa ponúk sa týka projektov, ktoré sú vo výstavbe, preto sa veľmi veľa obhliadok robí online, tu je potom ale otázka či klient chce vidieť lokalitu, v ktorej sa bytový dom nachádza alebo nie. V dnešnom online svete si už ale aj lokalitu vieme pozrieť cez Google earth.

Aj tie najlacnejšie byty sú krásne, moderne a luxusne zariadené.

V čom je kúpa nehnuteľnosti v Dubaji iná ako na Slovensku?

Predaj v Dubaji sa veľmi líši od toho nášho. U nás chodíme po obhliadkach a vyberáme si čo sa nám páči. V Dubaji dá sa povedať, že by sa nám páčilo všetko. Aj tie najlacnejšie byty sú krásne, moderne a luxusne zariadené. V bytových domoch je úplne najnižší, základný štandard - bazén, fitness, reštaurácie a kaviarne. A to naozaj najnižší, vo väčšine prípadoch sú aj ihriská, kurty, kiná, oddychové miestnosti, grill zóny... Parkovacie miesto je automaticky k bytu a od 3 izbových rozlôh sú parkovacie miesta až dve. Preto, keď sa spustí predaj nejakého projektu, tak to nefunguje tak, že si ho idem pozrieť a mesiac rozmýšľam, tu to sú hodinové predaje. Napríklad včera sa nám stalo, že sa spustil predaj projektu Upper House by Ellington, kde bolo 377 bytov a za štyri hodiny bola celá budova vypredaná. Tí, ktorí vedia, že chcú investovať v Dubaji, poznajú developera a vedia, že robí kvalitne, tak nepotrebujú rozmýšľať. Dokonca si ani nevyberajú poschodie a iné parametre, to im prideľuje developer.

Kúpa nehnuteľnosti v Dubaji láka aj Slovákov.

Ako prebieha samotná kúpa nehnuteľnosti? Sú tam rozdiely v porovnaní so slovenským realitným trhom, na ktorý sme zvyknutí?

Všetko riešime online. Keď má klient vybratú nehnuteľnosť, stačí mu pas a pripravené peniaze na účte. Ako som už vyššie spomínala, žiadne dane sa neplatia. Pri kúpe nehnuteľnosti sa platí jednorázovo 4% z ceny bytu za návrh na vklad do katastra nehnuteľnosti.

Kupujú Slováci so zámerom apartmán sami užívať alebo ho ďalej prenajímať? Kto im potom spravuje nehnuteľnosť, pomáha s prenájmom?

Slováci si kupujú apartmány prevažne investične na prenajímanie, ale samozrejme, že sa nájdu aj takí, ktorí potrebujú apartmán na svoje osobné účely. V Dubaji je množstvo firiem, ktoré komplexne zabezpečujú celý servis okolo prenájmu od upratovania až po hľadania nájomcov. Naša realitná kancelária vie zabezpečiť aj takúto firmu.

Ceny nehnuteľností v Dubaji vzrástli od polovice roka 2021 do polovice roka 2022 o 10%.

Koľko stoja nehnuteľnosti v Dubaji, čo tam ovplyvňuje ceny? Je dubajský realitný trh stabilný?

Naša ponuka je naozaj veľmi širokospektrálna, byty máme v cenovej relácii od 156.000 eur až po 3 milióny eur. Švajčiarsky finančný holding UBS Global Real Estate Bubble Index v roku 2022 skúmal nerovnováhu na trhoch 25 popredných miest. Podľa výskumu je Dubaj na druhom mieste ako trh s najnižším rizikom cenovej bubliny. Ceny nehnuteľností v Dubaji vzrástli od polovice roka 2021 do polovice roka 2022 o 10%. Hospodárska obnova po pandémii a zvýšená imigrácia podporili túto dynamiku.

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí uvažujú o kúpe nehnuteľnosti v Dubaji?

Nakoľko je to predaj, ktorý si vyžaduje hlavne veľkú dôveru v realitného makléra, keďže sa procesy robia online, tak je veľmi dôležitý výber makléra, ktorý vás bude sprevádzať počas celého obchodu. Momentálne na Slovensku pôsobí viacero maklérov predávajúcich nehnuteľnosti v Dubaji, keďže tu máme taký dubajský „boom“. Takže dbajte na výber.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, RADO Reality Group

Publikované: 23.1.2023


Odporúčané nehnuteľnosti

PREDAJ ! 3 izbový Apartmán v Dubaji v lokalite Creek
Predaj 415.000,- €
PREDAJ ! 3 izbový Apartmán v Dubaji v lokalite Creek

Kvôli preplneniu Dubaju sa rozširuje centrum a vytvára sa novo projektované širšie centrum a my už vám prinášame novinky z tejto lokality od developera.Mezei&Mezei vám ponúka na predaj...

Rekreačný apartmán 62 m2 Dubaj
PREDAJ! Štúdiový apartmán v projekte Aqua Dimore
Predaj 195.000,- €
PREDAJ! Štúdiový apartmán v projekte Aqua Dimore

Mezei&Mezei vám ponúka na predaj štúdiový apartmán v projekte Aqua Dimore od developera Vincitore. Vincitore Real Estate je renomovaná developerská spoločnosť so sídlom v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Vincitore...

Rekreačný apartmán 45 m2 Dubai / Science park
PREDAJ ! Investičný Štúdiový apartmán - Dubaj v blízkosti Burj Khalifa
Predaj 305.000,- €
PREDAJ ! Investičný Štúdiový apartmán - Dubaj v blízkosti Burj Khalifa

Mezei&Mezei vám ponúka na predaj štúdiový apartmán v projekte Bayz 101. Projekt Bayz 101 je zaujímavý hlavne vďaka jeho lokalite a tou je bussines bay. 101 poschodová budova sa bude...

1-izbový byt 35 m2 Dubai
APARTMÁN s 1 spálňou - SPORTS CITY - DUBAJ
Predaj 177.100,- €
APARTMÁN s 1 spálňou - SPORTS CITY - DUBAJ

5 STARS Realitná agentúra, s.r.o. Vám ponúka na predaj v dynamickej športovej časti DUBAJA – SPORTS CITY investičné apartmány s výbornou polohou a ľahkou dostupnosťou. SPORTS CITY je...

Rekreačný apartmán 49 m2 Sports City
APARTMÁNY - aktívny životný štýl v SPORTS CITY - DUBAJ
Predaj 125.000,- €
APARTMÁNY - aktívny životný štýl v SPORTS CITY - DUBAJ

5 STARS Realitná agentúra, s.r.o. Vám ponúka na predaj v dynamickej športovej časti DUBAJA – SPORTS CITY investičné apartmány s výbornou polohou a ľahkou dostupnosťou. SPORTS CITY je...

Rekreačný apartmán 31 m2 Sports city