Kúpa nehnuteľnosti v Rakúsku: Koľko vás vyjdú dane a poplatky?
Kúpa nehnuteľnosti v Rakúsku: Koľko vás vyjdú dane a poplatky?

Kúpa nehnuteľnosti v Rakúsku: Koľko vás vyjdú dane a poplatky?

Slovákov v okolí hlavného mesta už dlhodobo láka bývanie v rakúskom pohraničí. Býva ich tam asi 15-tisíc. Čisté ulice, ochrana životného prostredia, kvalitné potraviny, lepšia zdravotná starostlivosť sú dôležitými faktormi, ktoré na rozhodovanie vplývajú. Ak si k tomu prirátate nižšie ceny nehnuteľností ako v Bratislave, tak sa záujemcom nikto nečuduje. Podľa maklérky sa však ceny pomaly dorovnávajú a pozemkov neďaleko Bratislavy je už ako šafranu.
Pri drahších nehnuteľnostiach kupujúcich odrádza výška poplatkov, ktoré sa platia pri kúpe nehnuteľnosti a tvoria asi 10% z kúpnej ceny.

Najviac Slovákov momentálne býva v pohraničných obciach Kittsee, Wolfsthal, Hainburg. „Slováci sú ochotní ísť bývať aj do vzdialenejších lokalít, v ktorých je nižšia cena pozemkov - napríklad Frauenkirchen. Alebo potom bližšie k Viedni, kde mnohí aj pracujú. V ponuke sú aj nové lokality, väčšinou na okraji obcí,“ vysvetlila Gabriela Kočkovská z realitnej kancelárie Finat Immobilien. V ponuke nájdete aj pozemky, ale ich počet sa znižuje. Niektoré obce ako Kittsee, Wolfsthal či Berg už nemajú záujem o taký vysoký nárast obyvateľov a preto nie sú naklonené k vzniku nových pozemkov a tým aj nových lokalít.

Panoramatický výhľad v Rakúsku

Odborníčka tvrdí, že o bývanie v Rakúsku majú záujem všetky vekové kategórie. „Klientov zaujíma dostupnosť do Bratislavy, vlakové spojenie s Bratislavou a aj Viednou, vybavenosť obce. Veľa klientov sa plánuje sťahovať do Rakúska kvôli deťom,“ opisuje maklérka. Ešte donedávna boli podľa nej lákadlom nižšie ceny pozemkov a starších rodinných domov, avšak ceny každoročne rastú a cenová hladina sa pomaly vyrovnáva. „Pri drahších nehnuteľnostiach kupujúcich odrádza výška poplatkov, ktoré sa platia pri kúpe nehnuteľnosti a tvoria asi 10% z kúpnej ceny,“ prezradila G. Kočkovská. Pri kúpe nehnuteľnosti v Rakúsku je potrebné uhradiť daň z prevodu nehnuteľnosti ( 3,5%) poplatok na katastri (1,1%), poplatok za notára cca 2,4% a províziu realitnej kancelárie 3% - z kúpnej ceny nehnuteľnosti. Pri financovaní kúpy prostredníctvom úveru je poplatok za spracovanie úveru 2 až 3% a poplatok za zápis ťarchy v prospech banky vo výške 1,2% z výšky úveru (prípadne z výšky zapísanej ťarchy).

Dom v Rakúsku

Na Slovensku si mnohí ľudia kupujú nehnuteľnosti sami, volajú na inzeráty, chodia na obhliadky. V Rakúsku je však predsa jazyková bariéra, preto sa viacerí záujemcovia radšej spoliehajú na služby realitnej kancelárie, lebo odborné výrazy až tak neovládajú. „Kupujúci predávajúcim nerozumejú, sú odkázaní na tlmočenie z našej strany nielen počas obhliadky nehnuteľnosti, ale najmä pri podpise kúpnej zmluvy u notára a úverovej zmluvy v banke. Zmluvu v Rakúsku robí výlučne notár, ktorý aj prijíma kúpnu cenu do notárskej úschovy a vypláca ju predávajúcim, až keď sú kupujúci zapísaní na liste vlastníctva ako vlastníci,“ vysvetlila Gabriela Kočkovská. V prípade, že kupujúci podpíše Záväznú ponuku na kúpu (u nás rezervačná zmluva), zaväzuje sa nehnuteľnosť kúpiť. Odstúpiť od tejto zmluvy už nie je možné, aj keby nevyšlo kupujúcim financovanie v banke. Odstúpiť môžu iba vtedy, ak je takáto možnosť v Záväznej ponuke na kúpu uvedená.

Čo sa týka škôl, v menších obciach je škola po štvrtú triedu, vo väčších až po ôsmu. Stredoškoláci už musia cestovať do okresného mesta alebo do Viedne.

Ako je to s poskytovaním úverov? „Rakúske banky prefinancujú 80% z ceny nehnuteľnosti, v Niederösterreich sa dá na výstavbu domu získať nízkoúroková pôžička, podobná ako u nás zo Štátneho fondu rozvoja bývania. V Burgenlande je potrebné na získanie takejto pôžičky pracovať v Rakúsku,“ opisuje G. Kočkovská. Dodala, že kto je prihlásený na trvalý pobyt, môže využívať aj rakúsku zdravotnú starostlivosť, ktorá je na lepšej úrovni ako na Slovensku. Kto má súkromné auto, musí ho prihlásiť na rakúske značky, poistky sú ale drahšie ako na Slovensku. Taktiež aj súkromné osoby, nielen firmy, platia cestnú daň. Čo sa týka škôl, v menších obciach je škola po štvrtú triedu, vo väčších až po ôsmu. Stredoškoláci už musia cestovať do okresného mesta alebo do Viedne. Výhodou sú nízke cestovné náklady pre žiakov, ktoré predstavujú iba 20 eur na školský rok. „Čo sa týka prechodného pobytu, musia zdokladovať, že na danom mieste nebývajú viac ako 170 dní v roku. Kto je prihlásený na trvalý pobyt, môže zažiadať o dorovnanie rodinných prídavkov alebo rodičovského príspevku, ktoré sú v Rakúsku vyššie ako u nás,“ povedala maklérka.

Pri stavbe rodinného domu v Rakúsku sú prísnejšie kritéria. „Je potrebné, aby bol dom nízkoenergetický. Stavať tu môžu aj slovenské firmy, musia však spĺňať všetky podmienky a predpisy platné v Rakúsku. Musia byť prihlásené, musia mať prihlásených zamestnancov a platiť zamestnancom minimálnu hodinovú mzdu, ktorá je v Rakúsku. Svojpomocne sa môžu na stavbe podieľať s majiteľom iba najbližší príbuzní, ostatní musia byť prihlásení na úradoch,“ vysvetlila realitná odborníčka.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Finat Immobilien

Publikované: 19.3.2018


Odporúčané nehnuteľnosti

Nová výhodná cena! Hľadáte tiché a priestranné bývanie v pohraničí?
Predaj 295.000,- €
Nová výhodná cena! Hľadáte tiché a priestranné bývanie v pohraničí?

Ponúkame Vám na predaj 8-izbový rodinný dom v malebnom mestečku Marchegg (25km od hranice so Slovenskom) s výborným dopravným spojením, či už autom alebo vlakom.Dom sa nachádza v radovej...

Rodinný dom 207 m2 Marchegg
3-izbový byt s balkónom a parkovacím státím v Hainburgu
Predaj 228.000,- €
3-izbový byt s balkónom a parkovacím státím v Hainburgu

Ponúkame na predaj 3-izbový zrekonštruovaný byt s balkónom a parkovacím státím na Hummelstrasse v Hainburgu.Byt sa nachádza na 2. poschodí.Úžitková plocha bytu je 85 m2.Dispozičné riešenie:- vstupná...

3-izbový byt 85 m2 Hainburg an der Donau
4-izbový bungalov so záhradou v Parndorfe
Predaj 465.000,- €
4-izbový bungalov so záhradou v Parndorfe

Ponúkame na predaj 4-izbový bungalov s veľkou záhradou v Parndorfe. Tento montovaný drevodom bol postavený v roku 1996 firmou Elk.Základné údaje:Rozloha pozemku 820 m2Obytná plocha domu 103 m2Suterén (pivnica)...

Rodinný dom 220 m2 Parndorf
Na predaj: veľkorysý 5 izbový byt v Kittsee
Predaj 285.000,- €
Na predaj: veľkorysý 5 izbový byt v Kittsee

Ponúkame priestranný 5 izbový byt s dvomi balkónmi v tichej lokalite v Kittsee. Byt sa nachádza na 3. poschodí v obytnom dome s výťahom. K dispozícii je pivnica a spoločný...

5 a viac izbový byt 100 m2 Kittsee
4- izbový rodinný dom s bazénom v Breitensee
Predaj 399.000,- €
4- izbový rodinný dom s bazénom v Breitensee

Ponúkame na predaj 4-izbový nízkoenergetický bungalov s bazénom a parkovacím státím pre dve autá v obci Breitensee pri Marcheggu. Dom bol postavený z Ytongu a je zateplený minerálnou vlnou. Skolaudovaný...

Rodinný dom 100 m2 Breitensee