Kupujete nehnuteľnosť? Kedy sa oplatí rokovať o nižšej cene?
Kupujete nehnuteľnosť? Kedy sa oplatí rokovať o nižšej cene?

Kupujete nehnuteľnosť? Kedy sa oplatí rokovať o nižšej cene?

Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť, máte veľmi slušný prehľad o aktuálnych ponukách, ale nie ste dobrý obchodník? Neviete, čo si môžete dovoliť pri rokovaní o cene s predávajúcim? Tento článok je určený vám.

Začnem ako v škole, poučkou. Ponukovou cenou rozumieme sumu, ktorá odzrkadľuje predstavu majiteľa, za koľko by chcel predať svoju nehnuteľnosť vo chvíli, keď je zverejnená v inzeráte v novinách alebo na internete. Kúpna cena je cena uvedená v Kúpnej zmluve, za ktorú nakoniec majiteľ predá svoju nehnuteľnosť kupujúcemu.

Andrej Bartovic, AB Contact

Ponukovú cenu si stanovujú vlastníci

Ponukovú cenu si stanovujú sami vlastníci, niekedy po porade s realitným poradcom, ktorému dôverujú. Motív predaja výrazne ovplyvňuje počiatočnú vlastníkom požadovanú sumu. Pokiaľ je majiteľ v úzkych a s predajom sa ponáhľa, tak sa ponuková cena často viac-menej zhoduje s realizačnou kúpnou cenou. Naopak, pokiaľ má majiteľ čas a chce vyskúšať trh, ponukovú cenu niekedy prestrelí a tá sa nakoniec od kúpnej ceny môže výrazne líšiť.Preto nikdy nie je na škodu zistiť dôvod, pre ktorý sa vlastník rozhodol svoju nehnuteľnosť predať, a ako dlho je už v ponuke.

Kedy a ako rokovať o cene?

Závisí to od mnohých okolností, najmä od druhu nehnuteľnosti a lokality, počtu záujemcov o kúpu, doby, počas ktorej je už nehnuteľnosť v ponuke, a aktuálnej situácii na trhu. Vo všeobecnosti teda platí, že o cene sa rokovať má, keď sa nejedná a atraktívnu nehnuteľnosť, keď nie je v dobrej lokalite, ak je už dlhšie v ponuke a pokiaľ hovoríme o trhu kupujúcich. Ak ste presvedčení, že máte dôvod na rokovanie o nižšej cene, nehanbite sa ponuku predložiť. Vždy sa však snažte spolu s ponukou uviesť aj argumenty na svoju podporu. Znížite tým riziko, že by ste majiteľa urazili, naopak zvýšite šancu na ďalšie rokovanie. Chovajte sa pri tom korektne, akýkoľvek náznak špekulácie, môže obchod hneď na začiatku zhatiť. Stále veľa predávajúcich si v konečnom dôsledku vyberie podľa sympatie a nie najvyššej ponuky.

V súčasnosti sa stáva, že v priebehu pár hodín po zverejnení ponuky sa prihlásia viacerí záujemcovia o kúpu za ponukovú cenu. Je len na rozhodnutí vlastníka, či si vyberie niektorého z nich a predá mu svoju nehnuteľnosť za ponukovú cenu.

Kedy o cene nerokovať?

Ak ide o novinku a ste prvým, alebo jedným z prvých záujemcov. Prípadné rokovania môžu spôsobiť, že sa bude naťahovať čas a medzitým sa objaví iný záujemca, ktorý ponukovú cenu akceptuje a vám zostanú len oči pre plač. Rovnako, ak kupujete susednú nehnuteľnosť, s rokovaním buďte veľmi opatrný, aby ste suseda „nenahnevali“ a nemuseli ľutovať do konca života. Môže ísť ponuková cena aj hore? V súčasnosti, hlavne pri bytoch, rozhodne áno. Ale je to v poriadku, ak vlastník zdvihne ponukovú cenu? Rozhodne áno. V súčasnosti sa stáva, že v priebehu pár hodín po zverejnení ponuky sa prihlásia viacerí záujemcovia o kúpu za ponukovú cenu. Je len na rozhodnutí vlastníka, či si vyberie niektorého z nich a predá mu svoju nehnuteľnosť za ponukovú cenu, alebo sa jeho pôvodná predstava zmení a bude cenu licitovať smerom nahor. Pokiaľ sa bude pritom chovať korektne a veci správne odkomunikuje, nie je mu čo vyčítať. Väčšina z nás by sa zachovala predsa rovnako.

Na záver ešte jedna rada. Pri rokovaní o kúpe nehnuteľnosti, neriešte len cenu, ale aj ďalšie podmienky obchodu, ako termín úhrady kúpnej ceny, odovzdanie nehnuteľnosti, čo všetko je zahrnuté v kúpnej cene, pri novostavbách záručné doby.

Andrej Bartovic,
Autor je majiteľom realitnej kancelárie AB Contact Piešťany

Publikované: 24.5.2018