Čo obnáša bývanie na prízemí?
Čo obnáša bývanie na prízemí?

Čo obnáša bývanie na prízemí?

Byty na najnižších poschodiach majú mnohé mínusy, kvôli ktorým je o ne na trhu menší záujem. Makléri z realitných kancelárií potvrdzujú, že byty na prízemí sa predávajú horšie, často potenciálni kupujúci nejdú ani na obhliadku. Výnimky však potvrdzujú pravidlo a nájdu sa aj takí, ktorým takéto bývanie padne vhod. Byty na prízemí lákajú záujemcov nižšou cenou, vyhľadávajú ich aj tí, ktorí potrebujú bezbariérový prístup alebo túžia po vlastnej predzáhradke. Na čo sa však treba pri bývaní na prízemí pripraviť?

1. Intenzívnejšie kúrenie – Počas vykurovacej sezóny je výhodou bývania v paneláku vykurovanie vášho bytu okolitými bytmi. Toto sa však až tak netýka rožných bytov, po prípade bytov pod strechou a na prízemí. Pod bytom na prízemí sú totiž pivničné priestory, v ktorých sa nekúri vôbec alebo iba symbolicky. Byty na prízemí sú zároveň v blízkosti vchodových dverí, ktoré sa často otvárajú, takže chlad preniká do vnútra. „Našťastie sa v dnešnej dobe veľa bytových domov zateplilo. Ak bol v minulosti citeľný chlad v prízemných bytoch, zatepľujú sa nielen obvodové múry domu, ale aj pivničné priestory,“ vysvetlil aktuálnu situáciu Peter Drábek z realitnej kancelárie Polis RK. Dodal, že mnohé prízemné byty majú v zmysle zákonom stanoveného koeficientu 0,8 zľavu 20% z dodávky tepla, lebo sú znevýhodnené. Oplatí sa osloviť správcu bytového domu, či sa táto zľava v zmysle vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví 630/2005 Z.z. uplatňuje.

2. Hluk pred dverami – Byty na prízemí sa spravidla nachádzajú v blízkosti vchodových dverí, schránok, výťahov. Cez tieto priestory denne prejdú desiatky ľudí, ktorí otvárajú dvere, rozprávajú sa, chodia. Plus klopkajúce podpätky, podgurážení susedia, plačúce dieťa, štekajúci pes... K tomu ešte treba rátať s hlukom samotného výťahu, jeho signalizácie a zatvárania dverí. Všetky tieto faktory ovplyvňujú vaše bývanie na prízemí, lebo sa dejú len niekoľko metrov od vašich bytových dverí. „Protihlukovými dverami tento problém eliminujeme, v prípade, že byt sa nachádza v nízkopodlažnom bytovom dome, tento problém ani neriešime,“ poukázal na prax maklér.

3. Nižšia bezpečnosť – Na mnohých oknách prízemných bytov si obyvatelia montujú bezpečnostné mreže, aby zamedzili zlodejom vniknúť do bytov. Mreže nepôsobia vkusne ani zvonku ani zvnútra, lebo máte pocit ako vo väzenskej cele. Pocit bezpečia však ľuďom za to stojí, niektorí už možno v minulosti zažili nejakú nepríjemnosť. „V dnešnej dobe má väčšina bytov už plastové okná. Tie sú zabezpečené moderným kovaním, ktoré je ťažšie prekonať. Okná viete zabezpečiť aj bezpečnostnými fóliami,“ uviedol P. Drábek.

Bývanie na prízemí

4. Obmedzené súkromie – Čakajúci susedia na výťah často stoja v blízkosti dverí do bytov na prízemí. Preto si často vypočujú, čo budú mať jeho obyvatelia na večeru alebo kam pôjdu na výlet cez víkend. S určitou stratou súkromia musia rodiny bývajúce na prízemí proste rátať.

5. Bezbariérovosť - Výhoda bytov na prízemí spočíva v tom, že nemusíte čakať na výťah, čím ušetríte čas, a netýkajú sa vás ani obmedzenia v prípade jeho nefunkčnosti. Pre ľudí na vozíčku sú často byty na prízemí jedinou možnou voľbou ako prísť domov, čiže si vedia jednoduchšie vytvoriť do bytu bezbariérový prístup bez schodov a iných prekážok.

Loggia na prízemí

6. Balkóny a terasy – Mnohým panelákom z minulého režimu chýbajú balkóny v prízemných bytoch. Ak ho aj majú, tak väčšinou ho nevyužívajú tak ako byty na vyšších poschodiach, lebo okoloidúci obyvateľov vidia, počujú a nemajú tam taký pocit súkromia. Rizikové je aj odkladanie drahších vecí na balkónoch na prízemí. Bicykle by totiž mohli veľmi rýchlo vystriedať majiteľa. „Balkón sa dá zamrežovať alebo zaskliť napríklad fínskym bezrámovým systémom, ktorý zabezpečí uzatvorenie loggie alebo balkóna a pôsobí aj esteticky,“ tvrdí maklér. Niektoré byty na prízemí majú bezprostredný prístup na svoju vlastnú terasu alebo predzáhradku, čo vytvára ďalší zaujímavý priestor na trávenie času a zlepšuje kvalitu bývania.

7. Tienenie – Priestor pred bytovkami často tvorí výsadba – stromy, kríky, tuje, ktoré bránia prenikaniu svetla do bytov, samozrejme, najviac sa to dotýka bytov na prízemí. Podobný problém majú aj prízemné byty v novostavbách, ktoré majú terasu alebo predzáhradku. Tie bývajú obkolesené múrom, plotom alebo pletivom a to tiež pomerne dosť tieni. „Stromy pred bytovým domom vám v letných mesiacoch spravia tieň, čo oceníte v horúčavách a nebudete potrebovať klimatizáciu ako susedia nad vami,“ spomenul výhodu tienenia maklér.

8. Lacnejší predaj i prenájom – Byty na prízemí sú spravidla o 10 – 20 percent lacnejšie ako rovnaké byty na vyšších poschodiach. Zároveň sa predávajú i prenajímajú ťažšie a dlhšie to trvá. Často musia ísť majitelia s cenou dole, lebo nikto nechce prísť ani na obhliadku. Negatíva sa musia kompenzovať vkusnou rekonštrukciou, kvalitnými materiálmi alebo luxusnejším zariadením. Nižšia cena prízemných bytov môže tiež pre niekoho znamenať výhodu. Záujemca si radšej kúpi za rovnakú cenu trojizbový byt na prízemí ako iba dvojizbový na vyššom poschodí. Aj prenájom v prízemných bytoch vyjde pre záujemcov lacnejšie.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, realitná kancelária Polis RK

Publikované: 26.2.2018


Odporúčané nehnuteľnosti

Velky útulný 1 izbový byt na prenájom. Rozloha bytu 47 m/2.
Prenájom 550,- €
Velky útulný 1 izbový byt na prenájom. Rozloha bytu 47 m/2.

Ponúkame Vám na prenájom čiastočne zariadený veľký 1 izbový byt v Šali (rozlohou je ako 2 izbový) Nachádza sa na 0. poschodí zo 7 . Výťah v bytovke je tiež.Výmera...

1-izbový byt 48 m2 Šaľa / Šaľa
Prenájom 550,- €
SENEC – DVA SAMOSTATNÉ 3 IZB. BYTY V RODINNOM DOME S POZEMKOM
Predaj 295.000,- €
SENEC – DVA SAMOSTATNÉ 3 IZB. BYTY V RODINNOM DOME S POZEMKOM

SENEC - RODINNÝ DOM S DVOMI 3 IZB. BYTMY, GARÁŽOU A POZEMKOMHľadáte ideálne bývanie pre seba a svoju rodinu, kde si každý zachová súkromie a zároveň budete mať pocit súdržnosti...

3-izbový byt 142.68 m2 Senec / Senec
Kompletná rekonštrukcia - na predaj 3i byt v centre mesta Nitra, 80 m2
Predaj 166.990,- €
Kompletná rekonštrukcia - na predaj 3i byt v centre mesta Nitra, 80 m2

TUreality Vám ponúka na predaj priestranný, 3-izbový byt v blízkosti centra mesta Nitra. Prešiel kompletnou rekonštrukciou tento rok.BYT: 3 - izbový ,úžitková plocha: 80 m2, vyvýšené prízemie zo 7...

3-izbový byt 80 m2 Nitra
VO VÝSTAVBE! Predaj 3i. mezonetu so záhradou 200 m2 , Sama Tomášika
Predaj 228.000,- €
VO VÝSTAVBE! Predaj 3i. mezonetu so záhradou 200 m2 , Sama Tomášika

GRAVITAS a.s. ponúka exkluzívne 3 izbový mezonetový byt v rodinnom dome s veľkou záhradou 200 m2 a dvomi parkovacími miestami na ulici Sama Tomašíka v Stupave. V rodinnom dome...

3-izbový byt 74.34 m2 Stupava / Sama Tomášika
Prenájom útulná garsónka širšie centrum Trenčianska ul. Ružinov
Prenájom 480,- €
Prenájom útulná garsónka širšie centrum Trenčianska ul. Ružinov

Ponúkame na prenájom útulnú garsónku v širšom centre v tichej lokalite Trenčianska ulica pri Dulovom nám. Bratislava - Ružinov. Popis:- zvýšené prízemie 2,5m od zeme /4.posch.- úžitková...

Garsónka 18 m2 Bratislava - Ružinov / Trenčianska
Prenájom 480,- €