Matej Kucharič radí: Makléra pred spoluprácou vyspovedajte
Matej Kucharič radí: Makléra pred spoluprácou vyspovedajte

Matej Kucharič radí: Makléra pred spoluprácou vyspovedajte

Na realitnom trhu pôsobí množstvo maklérov. Ako však spoznať seriózneho partnera na predaj alebo kúpu mojej nehnuteľnosti? Podľa majiteľa realitnej kancelárie Magnum Real Mateja Kuchariča by mal dobrý maklér v prvom rade hájiť záujmy svojho klienta. Dôležité je, aby poznal realitný trh a zaoberal sa aj vzdelávaním v realitnej oblasti. Musí sledovať novinky a zmeny na trhu, aby mal seriózne informácie a poskytoval tak  kvalitné poradenstvo.

Ideálne je, ak makléra pred spoluprácou vyspovedáte. „Urobte si s vybraným maklérom "realitné interview". Pýtajte sa na priebeh celej spolupráce, ako a kde bude vašu nehnuteľnosť ponúkať, aký je jeho názor na hodnotu vašej nehnuteľnosti a podobne. Pozrite si jeho aktuálne portfólio nehnuteľností, maklérov, marketing... Jeho aktuálna inzercia vám veľa napovie, čo môžete od neho približne očakávať. Vypýtajte si referencie od minulých klientov alebo sa spýtajte na posledné predaje,“ radí M. Kucharič s tým, že ak je maklér naozaj seriózny, nebude mať problém rozprávať o svojej činnosti.

Rodinné domy v Banskobystrickom kraji

Mnohí klienti majú nereálne predstavy o cene. Buď chcú lacno kúpiť alebo draho predať. „Úlohou makléra je zistiť požiadavky klienta a usmerniť ho, čo sa reálne dá kúpiť a za akú cenu. Taktiež vie klientovi odporučiť vhodné nehnuteľnosti pre jeho zámer,“ hovorí skúsený maklér. Podľa Kuchariča je na vzťahu maklér – klient najdôležitejšie dôvera a následná lojalita. Každý maklér sa však počas svojej práce stretáva aj s neserióznym prístupom. „Naučme sa včas hovoriť nie, či už ste klient, záujemca alebo maklér, mnohokrát by sa predišlo zbytočným starostiam,“ podotkol M. Kucharič. Ako sa pozerá na obchádzanie realitných kancelárií pri realitnom obchode? „Je na vlastnom úsudku, či sa vám oplatí investovať do služieb dobrého makléra, ktorý by mal znížiť možné problémy pri procese predaja alebo kúpy na minimum alebo sa spoľahnúť na vlastné skúsenosti a poradiť si s možnými komplikáciami sám,“ uzavrel.

Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk
Foto: Magnum Real

Publikované: 23.1.2014