Na koronu doplatili najmä prenájmy
Na koronu doplatili najmä prenájmy

Na koronu doplatili najmä prenájmy

Na realitnom trhu sa šírenie koronavírusu neodrazilo na predaji či kúpe, ale na prenájmoch. Ubudli turisti, študenti zostali u rodičov a firmy sa radšej sťahujú do menšieho alebo nájmy úplne stopli.
Väčšia skupina ľudí dnes pracuje alebo študuje z domu, čiže nemá potrebu hľadať nový prenájom.
Niektorí prenajímatelia idú s cenou dole.

Realitní makléri si ešte veľmi dobre pamätajú finančnú krízu z roku 2008 a mnohí ju porovnávajú s tou súčasnou. Rozdiel tam však určite je a to zásadný. „V tejto fáze, by som nazval tuto krízu "krízou prenájmov", kdežto kríza v roku 2008 bola hypotekárna. Uvidíme, čo nám prinesie rok 2021 z pohľadu dopytu po kúpe nového bývania, ktorý zatiaľ neutícha,“ opísal prezident Združenia realitných kancelárií Slovenska Matej Kucharič. A hoci sa predaju a kúpe nehnuteľností darí, o prenájmoch sa to povedať nedá. Záujem o prenájom je podstatne nižší ako je súčasná ponuka na trhu. Nové prenájmy riešia len tí, ktorých pracovné alebo školské pôsobisko je mimo ich bydliska. „V porovnaní s minulosťou väčšia skupina ľudí dnes pracuje alebo študuje z domu, čo má za následok, že nemajú potrebu si hľadať nový prenájom. Počas posledných mesiacov sme pozorovali aj viaceré ukončenia nájomných zmlúv. V segmente komerčných nehnuteľností prišlo taktiež k viacerým ukončeniam nájomných zmluvných vzťahov, niektoré spoločnosti zredukovali veľkosti prenajatých priestorov,“ povedal Matej Kucharič.

Viacerí hľadali útočisko pred covidom práve v rodinných domoch so záhradami.

Dodal, že v Bratislave poklesli ceny bytov na prenájom plošne v priemere o 10 až 15 percent. „Pokiaľ bude aktuálna situácia s protipandemickými opatreniami pokračovať, neočakávame zmenu. Na druhej strane, pri rodinných domoch je situácia iná. Tu sme zaznamenali zvýšený záujem o prenájom, nakoľko viacerí hľadali útočisko pred covidom práve v rodinných domoch so záhradami,“uviedol aj pozitívny príklad na trhu M. Kucharič. Pre niektorých je výhodou aj to, že ceny prenájmov išli momentálne dole. „Jednou z príčin, je veľká ponuka na trhu a snaha majiteľov prenajať ich nehnuteľnosti, aj za podtrhovú cenu. Len aby si udržali aspoň nejaký príjem,“ vysvetlil M. Kucharič s tým, že aj keď sa začnú obmedzenia uvoľňovať, nájomný trh bude potrebovať určitý čas na zotavenie.

O prenájom je oveľa nižší záujem ako pred pandémiou.

Aké sú skúsenosti maklérov v praxi?

Viera Štrbáková (Rescon Real, Bratislava): Ceny nájmov väčšinou znižujú majitelia, ktorí si nemôžu dovoliť dlhšie ťahať náklady. Akonáhle sa však tieto lacnejšie ponuky minú, prídu na rad aj tie ostatné. Tí, ktorí ich majú na dlhodobú investíciu, si radšej počkajú, lebo pri nižších nájmoch prestáva byť táto investícia pre nich zaujímavá. Rátam, že je to prechodné obdobie a o 2-3 mesiace sme na pôvodných cenách.
Matias Fest (FGI, Nitra): My sme pri prvej vlne pocítili veľmi výrazné zníženie cien, niekedy aj o tretinu. Väčšinou išlo o väčšie byty. Letné obdobie bolo dobré, trh nestagnoval a ceny sa stabilizovali. V Nitre ovplyvňujú ceny nájmov nové projekty a ich povaha a lokalita. Ak sa v určitom momente objaví na trhu veľa rovnakých bytov na prenájom, cena sa štandardizuje a aby prišlo k obsadeniu, musí byť nižšia – atraktívnejšia pre záujemcov.
Marcela Bartovicová (AB Contact, Piešťany): V Piešťanoch išli dole ceny prenájmov 3 a 4 izbových bytov. 1-2 izbové byty si ceny držia pre veľký záujem aj počas pandémie.
Alexandra Smolejová (Liviante, Bratislava): Aj v našej ponuke pribudli byty z krátkodobého prenájmu Airbnb, mnohé boli v lete prenajaté slovenským turistom z iných častí Slovenska. Pokles cien prenájmov evidujeme na úrovni približne 40 eur pri jednoizbových a 100 eur pri trojizbových.
Andrea Špitová (Vestareal, Trnava): My máme momentálne prenajaté všetky byty v Trnave, ktoré boli v ponuke (niektoré i na kratšiu dobu), no následne hľadáme ďalších nájomcov. V Galante je prenájom slabší. Oslovujú nás i noví majitelia bytov, ktorí doteraz nemali problém s obsadením, ale momentálne potrebujú našu pomoc. Pokles cien nájmu je zatiaľ minimálny. Klesli 3-4 izbové byty, 1-2 izbové byty si cenu držia.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 27.10.2020


Odporúčané nehnuteľnosti

Zrekonštruovaný, zariadený 1 izbový byt, Šancová ul. BA III Nové Mesto
Prenájom 580,- €
Zrekonštruovaný, zariadený 1 izbový byt, Šancová ul. BA III Nové Mesto

POPIS BYTU:Realitná kancelária House reality ponúka na prenájom priestranný, veľký 1 izbový byt po rekonštrukcii v Bratislava III. Nové Mesto, Šancová ulica. Nachádza sa na zvýšenom prízemí/5 poschodí bytového pavlačového...

1-izbový byt 48 m2 Bratislava - Nové Mesto / Šancová
Prenájom 580,- €
Exkluzívne! Prenajmem obchodný priestor v Nových Zámkoch
Prenájom 850,- €
Exkluzívne! Prenajmem obchodný priestor v Nových Zámkoch

EXKLUZÍVNE! Realitná kancelária Real Property & Consulting s.r.o. ponúka na prenájom veľký obchodný priestor v novostavbe na sídlisku Juh v Nových Zámkoch. Priestor je slnečný, pozostáva z jednej...

Obchodné priestory 83.5 m2 Nové Zámky / Juh
Prenájom 850,- €
ŠTÝLOVY 1i bytík, NOVOSTAVBA, BALKÓN, KLÍMA, CENTRUM, Suché Mýto
Prenájom 700,- €/mes.
ŠTÝLOVY 1i bytík, NOVOSTAVBA, BALKÓN, KLÍMA, CENTRUM, Suché Mýto

Ponúkame na prenájom krásny, slnečný kompletne štýlovo zariadený 1 izbový byt orientovaný do dvora, s balkónom a klimatizáciou v novostavbe Modrá Guľa priamo v centre na ulici Suché Mýto v...

1-izbový byt 30 m2 Bratislava - Staré Mesto / Suché mýto
PEKNÝ 1i byt, REKONŠTRUKCIA, Homolova ulica, Dúbravka
Prenájom 410,- €/mes.
PEKNÝ 1i byt, REKONŠTRUKCIA, Homolova ulica, Dúbravka

Realitná kancelária PrimeReality ponúka na prenájom pekný, slnečný 1i byt, po rekonštrukcii, kompletne zariadený so samostatnou kuchyňou, obývačkou so spacím kútom na Homolovej ulici v mestskej časti Dúbravka. Podlahová plocha...

1-izbový byt 38 m2 Bratislava - Dúbravka / Homolova
MODERNÝ 2i byt, 2 X SAMOST.IZBA, KLÍMA, BALKÓN, Kapušianska ulica
Prenájom 189.000,- €
MODERNÝ 2i byt, 2 X SAMOST.IZBA, KLÍMA, BALKÓN, Kapušianska ulica

Exkluzívne ponúkame na predaj moderný, slnečný, priestranný 2-izbový byt, orientovaný na JV stranu, po kompletnej rekonštrukcii z roku (2017), kompletne moderne zariadený s dvomi samostatnými izbami, klimatizáciou, balkónom, pivničnou kobkou...

2-izbový byt 57.57 m2 Bratislava - Ružinov / Kapušianska
Prenájom 189.000,- €