Na Slovensku ceny nehnuteľností klesajú
Na Slovensku ceny nehnuteľností klesajú

Na Slovensku ceny nehnuteľností klesajú

Na trhu s nehnuteľnosťami sa ešte stále odráža finančná kríza z roku 2007. Odvtedy idú ceny realít u nás dolu. Preto stále viac ľudí siaha do hypotekárnych úveroch, vďaka ktorým si vlastné bývanie môžu dovoliť aj mladí ľudia s nižšími príjmami.
"Pokles cien nehnuteľností určených na bývanie je od prelomu polrokov roku 2008 neprehliadnuteľný. V súčasnosti sú ceny bytov a domov na Slovensku o pätinu nižšie ako pred vypuknutím krízy a naďalej klesajú," uviedla Eva Sadovská z Poštovej banky.

Nie vo všetkých krajinách Európy je však situácia rovnaká. Zatiaľ čo na Slovensku ceny nehnuteľností určených na bývanie pokračovali v poklese aj počas prvého polroka 2012, tak v rámci únie je veľa krajín, v ktorých domy a byty zdraželi. "V roku 2011 ich bola rovná desiatka. Minuloročným rekordérom bolo Lotyšsko, kde ceny nehnuteľností na bývanie medziročne vzrástli o takmer desatinu. Práve Lotyšsko si však v období rokov 2008 až 2010 prešlo podobnou krízou realitného trhu ako Írsko a ceny nehnuteľností v tejto pobaltskej ekonomike sa prepadli takmer o polovicu," vysvetlila analytička. V prvom polroku 2012 si najvýraznejší medziročný cenový rast domov a bytov pripísalo Luxembursko (o 4,9 %). O niečo drahšie ako v prvej polovici minulého roka sa ale predávali aj nehnuteľnosti v Belgicku, Fínsku, Veľkej Británii, na Malte a vo Francúzsku.

Parčík v Petržalke slúži na oddych.

Ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v prvom polroku 2012 medziročne poklesli o – 2,6 %. Podobným cenovým vývojom si prešli aj byty a domy v Bulharsku (– 2,7 %) a susednej Českej republike (– 2,1 %). Omnoho výraznejší, až dvojciferný medziročný pokles cien si v prvom tohtoročnom polroku pripísali domy a byty v Írsku (o – 15,4 %) a Španielsku (o – 13,5 %). "Práve tieto ekonomiky si v uplynulej dekáde prešli krízou na realitnom trhu, ktorá po sebe zanechala tisíce „domov duchov“ a stavebníkov bez práce," tvrdí Sadovská. V Írsku sa od prasknutia realitnej bubliny v roku 2007 ceny nehnuteľností prepadli o vyše polovicu. Írska bublina ale stále nespľasla a nehnuteľnosti na zelenom ostrove naďalej lacnejú. Medziročný prepad cien o viac ako – 5 % bol v prvom tohtoročnom polroku zaznamenaný aj v Rumunsku, Slovinsku, Dánsku a Holandsku.

Podľa štatistík Národnej banky Slovenska dosiahla priemerná cena za 1 m2 nehnuteľnosti určenej na bývanie v prvom tohtoročnom polroku 1 231 EUR. Tradične najdrahšie boli domy a byty v Bratislavskom kraji, kde cena za meter štvorcový dosahovala v priemere 1 651 EUR. Naopak, cenovo najvýhodnejšie boli nehnuteľnosti v Nitrianskom regióne, kde priemerná cena predstavovala 623 EUR/m2. Aj v prvom polroku sa potvrdil dlhoročný trend, že v prepočte na meter štvorcový sú domy cenovo výhodnejšie než byty.

V najbližšom období na trhu nehnuteľností neočakávame výraznejší obrat a predpokladáme, že ceny bytov a domov budú naďalej mierne klesať.

Dostupnosť bývania sa za posledné roky zmenila iba minimálne. Slovák si zo svojho hrubého platu nekúpi zväčša ani 1 m2 nehnuteľnosti . "Nezamestnanosť na Slovensku zostáva naďalej vysoká a jej výraznejší pokles neočakávame ani počas nasledujúcich mesiacov. Aj to je jedným z dôvodov, prečo v najbližšom období na trhu nehnuteľností neočakávame výraznejší obrat a predpokladáme, že ceny bytov a domov budú naďalej mierne klesať, prípadne stagnovať," dodala Sadovská.

Zdroj: Poštová banka, Redakcia ZoznamRealit.Sk

Publikované: 9.11.2012