Nájomcovia si môžu odložiť tri splátky do konca roka
Nájomcovia si môžu odložiť tri splátky do konca roka

Nájomcovia si môžu odložiť tri splátky do konca roka

Štát čiastočne chráni nájomcov, ktorí kvôli pandémii nemajú na nájomné. Zákonom im zabezpečil, že ich prenajímateľ nemôže vyhodiť pre neplatenie a po dobu troch mesiacov (apríl, máj jún) si môžu odložiť splátky. Dlžné peniaze však musia uhradiť do konca roka.
Platí trojmesačné moratórium, počas ktorého prenajímateľ nemôže nájomcu vykázať pre neplatenie a zároveň si vie nájomca tri mesačné splátky odložiť.

Nájomcovia v bytoch i kancelárskych priestoroch sa už nevedeli dočkať opatrení, ktoré im uľahčia vzniknuté problémy. Mnohým ľuďom i firmám sa totiž znížili alebo stopli príjmy a mali problém s platením nájomného. Niektorí sa s prenajímateľmi individuálne dohodli na zľave alebo odklade, s oficiálnym opatrením však konečne prišiel aj parlament. Schválil totiž trojmesačné moratórium, počas ktorého prenajímateľ nemôže nájomcu vykázať pre neplatenie a zároveň si vie nájomca tri mesačné splátky odložiť. Zaplatiť však musí ešte tento rok a neschopnosť platiť pre koronakrízu musí zdokladovať. „Vítame každé jedno opatrenie v súvislosti so súčasnou mimoriadnou situáciou. Toto opatrenie sa veľmi pozitívne odrazí najmä vo firemnom sektore, kde je miera schopnosti dohodnúť sa a rozhodnúť rýchlo podľa súčasnej situácie značne limitovaná," zhodnotil Jozef Nosáľ, člen Správnej rady Združenia realitných kancelárií Slovenska.

Niektoré prevádzky museli byť zatvorené.

Dodal, že v rámci rezidenčných prenájmov panuje medzi prenajímateľmi a nájomcami veľká miera solidarity a pochopenia v prípade nemožnosti uhradenia, či už časti, alebo celého nájomného. Sú schopní sa dohodnúť individuálne na dočasnom upravení výšky alebo odklade splátky. "Ľudia sú k sebe ústretovejší a snažia sa spoločne nájsť východisko z neľahkej situácie. Prenajímatelia sú ústretoví aj preto, že na trh v marci prišlo veľa voľných bytov, ktoré sa doteraz využívali na krátkodobý prenájom, a svojich nájomcov si chcú udržať," vysvetlil J. Nosáľ. Realitní odborníci upozorňujú aj na úskalia odložených splátok. "Vzniknú podlžnosti, ktoré budú ťažšie vymožiteľné. Komplikácie, problémy a finančné straty, ktoré môžu vznikať prenajímateľom na základe moratória môžu mať následky, pretože v prípade takéhoto opatrenia mali byť súčasťou aj návrhy odkladov platieb pre prenajímateľov ako je predpis nájomného správcom, zálohové platby za energie i paušálne poplatky za televíziu či internet," pripomína Matias Fest z nitrianskej realitnej kancelárie FGI.


Nájomcovia sa teraz snažia získať nové nájmy za čo možno najvýhodnejších cenových podmienok.

Odklad splátok sa týka občanov i podnikateľov.

Mnohí nájomcovia a prenajímatelia už predtým podmienky prehodnocovali alebo sa snažili dosiahnuť cenový kompromis. „Základom každého dobrého vzťahu prenajímateľa a nájomcu je správne koncipovaná nájomná zmluva, samotný vzťah a komunikácia oboch strán. Určite pri rozhodovaní o novej dohode alebo žiadosti o zľave z ceny, záleží na viacerých faktoroch ako je typ nehnuteľnosti, aká bola platobná disciplína, celkový priebeh obdobia nájmu, dĺžka nájmu a podobne,“ uviedol Matias Fest. Hromadné výpovede ani pred opatrením nezaznamenali a aj keď bol marec veľmi slabý, dopyty po nájmoch sa v apríli našťastie opäť rozbehli a stav na nitrianskom trhu s prenájmami považujú za pomerne vyrovnaný. „Vznikol aj priestor na vyjednanie atraktívnejšej ceny nájmu, prenajímatelia siahajú po konzervatívnejšej cenovej stratégií a istote aj na úkor nižšej ceny, na druhej strane sa nájomcovia snažia získať nové nájmy za čo možno najvýhodnejších cenových podmienok,“ vysvetlil M. Fest. Ďalej tvrdí, že sa ešte nedá predpokladať dopad krízy na realitný trh, ale záujem o kvalitné nehnuteľnosti v dobrých lokalitách bude vždy.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 24.4.2020