NBS: Ceny nehnuteľností pomaly klesajú
NBS: Ceny nehnuteľností pomaly klesajú

NBS: Ceny nehnuteľností pomaly klesajú

Podľa oficiálnych štatistík Národnej banky Slovenska v prvom štvrťroku 2012 ceny nehnuteľností na Slovensku klesli o 2,3 % medziročne a o 0,1 % medzištvrťročne. "Pri prvom pohľade na tieto čísla je pokles cien naozaj minimálny a taktiež nenastáva u všetkých typov nehnuteľností avšak v prostredí s infláciou na úrovni 3,8% je reálny pokles cien znehodnotením peňazí mierne navýšený," okomentoval situáciu na trhu Dávid Dereník z UniCredit Bank.
Najlacnejšie bývanie v pomere k mzdám je v trenčianskom regióne, kde na kúpu 70 m2 bývania je potrebné odkladať čistú priemernú mesačnú mzdu 6,8 roka a ceny sú tu o 50% nižšie ako v priemere na Slovensku.
Rodinné domy v Pezinku

Čo sa týka regiónov k najvyššiemu poklesu cien nehhnuteľností došlo v prešovskom regióne a to o 4,8%, čo môže byť podľa Dereníka spôsobené nízkou priemernou mzdou a vysokou nezamestnanosťou. V Prešovskom kraji bol dlhodobo po Bratislave druhý najhorší pomer miezd k cene bývania. Po poklese cien sa tento pomer zlepšil a na kúpu nehnuteľnosti tu musí priemerný zamestnanec odkladať čistú priemernú mesačnú mzdu 10 rokov, aby si kúpil 70 m2 bývania. Pri štatistikách prešovského regiónu treba taktiež brať na zreteľ, že sú do nej zarátané aj drahšie nehnuteľnosti v tatranskej oblasti. Najlacnejšie bývanie v pomere k mzdám je v trenčianskom regióne, kde na kúpu 70 m2 bývania je potrebné odkladať čistú priemernú mesačnú mzdu 6,8 roka a ceny sú tu o 50% nižšie ako v priemere na Slovensku.

Dereník v najbližšom období očakáva aj naďalej pomalý pokles cien nehnuteľností pričom sa rozdiely medzi regiónmi s ohľadom na priemernú mzdu budú aj naďalej znižovať. "Dalo by sa povedať, že kríza zvýšila spravodlivosť v cenách nehnuteľností naprieč Slovenskom. Stav úverov na bývanie v bankovom sektore síce rastie, ale tento nárast od polovice minulého roka medziročne klesá," dodal Dereník.

Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk, UniCredit Bank

Publikované: 8.5.2012