Nebojte sa tmavej v interiéri, je elegantná a zútulňuje
Nebojte sa tmavej v interiéri, je elegantná a zútulňuje

Nebojte sa tmavej v interiéri, je elegantná a zútulňuje

Farby, materiály, štýly, doplnky... Zariaďovanie interiérov je v dnešnej dobe náročné, lebo na trhu nájdete kvantum možností ako si zariadiť domov. Ale! Vôbec sa nedá uplatňovať pravidlo, že si človek kupuje to, čo sa mu páči, lebo z toho môže nakoniec vzniknúť poriadny chaos.
V prvom rade je dôležité interiér zladiť ako celok a na to už nemá bunky každý. Preto sú stále vyhľadávanejšími služby bytových dizajnérov, ktorí sa dokážu na priestor pozrieť inou optikou a navrhnúť riešenie, že byt bude funkčný, estetický, moderný a trvácny.

Majitelia domu v Záhorskej Bystrici neďaleko Bratislavy majú radi elegantný štýl, tmavú farbu a orientálne prvky. S touto predstavou vyhľadali bytovú dizajnérku, s ktorou sa im podarilo vytvoriť presne to, čo chceli. „Je to moderne vybavený interiér s prvkami koloniálneho štýlu. Sú použité kontrastné tóny podlahy a stien, orientálne prvky v podobe veľkej plastiky Budhu a iné atmosféru dotvárajúce doplnky. Nábytok je zväčša na mieru vyrábaný v prevedení prírodnej dyhy a vysokého lesku,“ opísala vkusný výsledok bytová dizajnérka Zuzana Lukačiková zo Z-design. V rodinnom dome vidíme pomerne veľa tmavej farby, ktorej sa väčšina ľudí vyhýba. Majitelia zvolili nielen tmavé podlahy, ale aj tehlovú stenu, obývaciu zostavu, pracovnú dosku v kuchyni. „Pôsobí to útulne. Ľudia majú zafixovanú predstavu, že tmavé tóny interiér opticky zmenšia, ale je to pravda iba čiastočne. Tmavé farby dokážu interiér domu, alebo bytu výrazne zútulniť, pôsobia elegantne a moderne,“ obhajuje si prácu dizajnérka.

Priestranná obývačka v rodinnom dome
Príjemné odtiene béžovej v spálni

Spoluprácu s majiteľmi mala pomerne jednoduchú, lebo majiteľka má dobrý vkus a inšpirovala sa zaujímavými interiérmi na Instagrame. „Pani domu mala pod začiatku jasnú predstavu ako by mal jej dom zvnútra pôsobiť, spolu sme potom hľadali spôsob a vyberali vhodné materiály, aby sme túto predstavu zhmotnili. Spolupráca bola veľmi príjemná vďaka estetickému cíteniu majiteľky a jej zmyslu pre detail,“ dodala Z. Lukačiková. Spýtali sme sa jej aj na to, ako to na Slovensku s využívaním služieb bytových dizajnérov vyzerá. „U nás chýba tradícia služieb všeobecne. Ľudia boli dlhé roky zvyknutí na to, že si veľa vecí v živote, vrátane domácností riešili sami. Využívanie služieb architekta či dizajnéra má stúpajúci trend. Zvyšuje sa životná úroveň a s ňou aj dostupnosť týchto nových služieb,“ hovorí dizajnérka s tým, že dôvody, prečo sa ľudia rozhodnú pre službu architekta, sú rôzne - túžba mať originálny autorský interiér, nedostatok času, potrebná technická podpora pri zložitejších prerábkach a podobne. „Výhodou je, že ak oslovíte odborníka, získate predstavu, nápady, vhodné riešenie, kontrolu nad realizáciou a vyhnete sa prípadným chybám. Platí, že za rovnaké množstvo vynaložených prostriedkov na rekonštrukciu, alebo zariadenie bytu môžete dosiahnuť rôzne výsledky,“ upozorňuje Z. Lukačiková.

Nie je to vždy o peniazoch, ale často otázka priorít. V zahraničí sa odmena pre interiérového dizajnéra zväčša odvíja od nákladov na rekonštrukciu.

Mnohí však majú stále zafixovanú predstavu, že bytový dizajn je drahý, nielen návrh, ale aj samotné riešenie, keďže často ide o nábytok na mieru z kvalitnejších materiálov. Je to naozaj služba pre bohatých? „Nie, to určite nie. Nie je to vždy o peniazoch, ale často otázka priorít. V zahraničí sa odmena pre interiérového dizajnéra zväčša odvíja od nákladov na rekonštrukciu. U nás je bežné pri cenotvorbe návrhu vychádzať z množstva riešenej plochy. Existuje aj oficiálny cenník takýchto prác. Ako klient získate návrh, akoby návod ako dosiahnuť výsledok s prihliadnutím na to, aké množstvo prostriedkov máte k dispozícii na realizáciu. Je potom iba na vás, ako a s kým sa to nakoniec rozhodnete realizovať,“ uzatvára odborníčka.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 2.11.2018