Nehnuteľnosti sa predávajú aj počas pandémie
Nehnuteľnosti sa predávajú aj počas pandémie

Nehnuteľnosti sa predávajú aj počas pandémie

Predaj, kúpa a prenájom nehnuteľností sa síce počas pandémie spomalili, ale nezastavili. Mnohí ľudia totiž majú predschválené úvery, zdedili byt, chcú sa sťahovať do menšieho, lacnejšieho alebo rovno na dedinu do domu so záhradou. Realitným maklérov zvonia telefóny aj teraz počas šírenia vírusu. Viac využívajú virtuálne obhliadky alebo videá nehnuteľností a na obhliadkach sa dodržiavajú prísne hygienické opatrenia. Našťastie sú v obmedzenom režime otvorené aj banky, notárke úrady i katastre. Ako teda postupovať ak aj vy potrebujete v týchto dňoch riešiť realitný obchod?

Ako postupovať ak si chcem kúpiť alebo prenajať nehnuteľnosť?

Krok 1: Pohľadajte si vhodnú nehnuteľnosť na internete a kontaktujte realitného makléra uvedeného pri ponuke. Spýtajte sa ho na všetky podrobnosti, aby ste vedeli, či je vybraná nehnuteľnosť pre vás vhodná.
Krok 2: Ak nehnuteľnosť spĺňa vaše kritériá, poproste realitného makléra o zaslanie viacerých detailnejších fotografií, 3D obhliadky alebo videa priamo z nehnuteľnosti.
Krok 3: V prípade vážneho záujmu sa zrealizuje obhliadka, na ktorej musíte mať rúško i rukavice. Čím menej ľudí pôjde na obhliadku, tým lepšie. Odporúčame dodržiavať bezpečný odstup.
Krok 4: Niektorým úkonom sa pri kúpe/prenájme nehnuteľnosti nevyhnete. V banke i u notára sa treba objednať na presný termín. Na zastupovanie môžete splnomocniť aj realitného makléra.

Moderná architektúra s dreveným obkladom
Drevenica na dedine.

Ako postupovať ak chcem predať nehnuteľnosť?

Krok 1: Ak chcete predať nehnuteľnosť, vyberte si realitnú kanceláriu podľa odporúčania známych alebo siahnite po členoch v Združení realitných kancelárií Slovenska.
Krok 2: S realitným maklérom sa stretnete priamo v nehnuteľnosti za účelom vyhotovenia fotografií alebo videoobhliadky. Môžete maklérovi iba odovzdať kľúče a môže tam ísť aj bez vás.
Krok 3: V prípade, že v nehnuteľnosti niekto býva, treba sa dohodnúť na pravidlách obhliadok, aby sa eliminovalo riziko nákazy.
Krok 4: Pri samotnom predaji sa treba pripraviť na návštevu u notára, v banke. Kataster dokáže vybaviť realitný maklér aj bez vašej prítomnosti alebo elektronicky.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 6.4.2020