Nehnuteľnosti stoja toľko, čo pred piatimi rokmi
Nehnuteľnosti stoja toľko, čo pred piatimi rokmi

Nehnuteľnosti stoja toľko, čo pred piatimi rokmi

Ceny nehnuteľností idú po dlhom čase hore! Počas posledného štvrťroka 2012 ceny nehnuteľností určených na bývanie vzrástli oproti tretiemu kvartálu o 0,6 %. Zaujímavejšou je ale informácia, že vo 4. kvartáli 2012 prvýkrát od konca roka 2008 prišlo k medziročnému nárastu cien domov a bytov a to o 0,9 %.

Na konci uplynulého roka nás tak jeden meter štvorcový nehnuteľnosti určenej na bývanie vyšiel v priemere na 1 247 eur. Celoročný priemer za rok 2012 predstavoval 1 237 EUR za jeden m2, čo bolo stále o 1,1 % menej ako za rok 2011. „Aj napriek nárastu cien počas 2. polroka 2012, sa byty a domy predávajú v priemere o približne pätinu lacnejšie ako tesne pred vypuknutím krízy. Byty a domy sa tak dajú naďalej kúpiť za porovnateľné sumy ako pred piatimi rokmi, teda počas roka 2007,“ hodnotí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Súčasný ekonomický vývoj v krajine a s ním súvisiaca vysoká miera nezamestnanosti zatiaľ nenaznačujú, že by v roku 2013 mali začať ceny nehnuteľností výraznejšie rásť.
Centrum mesta Trnava

Najdrahšie nehnuteľnosti boli aj naďalej v Bratislavskom kraji s priemernou minuloročnou cenou 1 661 EUR za 1m2. Naopak, obyvatelia Nitrianskeho regiónu sa stretávali vlani s najnižšími cenami, v priemere 612 eur za jeden m2. Priemerná cena nehnuteľnosti bola za vlaňajší rok vyššia ako predvlani jedine v Žilinskom regióne. „Súčasný ekonomický vývoj v krajine a s ním súvisiaca vysoká miera nezamestnanosti zatiaľ nenaznačujú, že by v roku 2013 mali začať ceny nehnuteľností výraznejšie rásť. Aj naďalej sa preto prikláňame k scenáru stagnácie cien nehnuteľností,“ tvrdí Sadovská.

Staršia bytovka v Banskej Štiavnici

Bývanie sa za posledné roky stalo pre Slovákov dostupnejším, ale iba v tom prípade, že si dokázali udržať pracovné miesto a neznižovalo sa im platové ohodnotenie. Vlani si priemerne zarábajúci Slovák zo svojej mesačnej mzdy mohol dovoliť kúpiť približne 0,65 m2 bytu alebo domu, a teda dostupnosť bývania bola vzhľadom na klesajúce ceny nehnuteľností a nominálny rast platov o niečo vyššia ako v roku 2011. Na druhej strane ale rozrastajúce sa rady na úradoch práce zapríčinili, že vlani na kúpu bytu mohlo pomýšľať menej Slovákov ako predvlani.

Rozhodovanie sa o kúpe bytu alebo domu môže urýchliť aj výška úrokovej sadzby na hypotekárnom úvere alebo na inom úvere určenom na bývanie. Tak napríklad v novembri 2012 banky vo forme nových úverov na bývanie požičali obyvateľstvu 389 mil. eur a tento objem prevýšil aj tradične najsilnejšie mesiace roka, ktorými sú máj a jún. Predpokladáme, že jednou z príčin mohla byť práve výška úrokovej sadzby, nakoľko tá bola najnižšia v porovnaní s úrovňami predchádzajúcich mesiacov roka. Bez úveru z banky sa dnes zaobíde už iba máloktorá kúpa nehnuteľnosti. Aj napriek tomu patria Slováci aj naďalej medzi najmenej zadlžené národy a vo vlastnom ale s úverom žije približne každý dvanásty Slovák. V únii alebo v eurozóne pritom žije vo vlastnom dome alebo byte, avšak s hypotékou alebo úverom na bývanie, až takmer tretina ich obyvateľov.

Zdroj: Poštová banka

Publikované: 11.2.2013