Nitra má už realitný boom za sebou, ceny bytov klesajú
Nitra má už realitný boom za sebou, ceny bytov klesajú

Nitra má už realitný boom za sebou, ceny bytov klesajú

Mesto pod Zoborom si za posledné dva roky prešlo búrlivým vývojom na trhu s nehnuteľnosťami, na ktoré nebolo vôbec pripravené. Po ohlásení investície zo strany automobilovej spoločnosti Jaguar rapídne vzrástli ceny nehnuteľností, lebo na trhu sa objavilo mnoho záujemcov o kúpu bytov. O aktuálnej situácii v Nitre sme sa rozprávali s realitným maklérom Matiasom Festom zo spoločnosti Fest Garant Invest, ktorý tvrdí, že Nitra má už cenový vrchol za sebou a nehnuteľnosti sú o niečo lacnejšie.
Príchod investorov napomáha k budovaniu mesta z hľadiska bytovej a domovej výstavby. Stále je ale počet nových bytov, projektov a výstavieb alarmujúco nízky.

V roku 2015 stál jednoizbový byt na Klokočine približne 42-tisíc eur, vlani 52-tisíc eur. Koľko stojí dnes?

62.000 eur. To je číslo ktorým môžeme začať. Je to síce viac menej priemer, za ktorý sa dnes predávajú byty tejto kategórie. Je ale nutné poznamenať, že opäť je to značný nárast. V druhej polovici roku 2016 sme zaznamenali absolútny cenový vrchol, kde sumy dosahovali úroveň 67.000-70.000 eur. V prvej polovici roku 2017 pociťujeme cenový pokles. Pokles bol nevyhnutný, pretože kúpyschopnosť klientov padla na minimum.

Aká je aktuálna situácia na nitrianskom realitnom trhu, čo sa týka predaja? Pociťujete nedostatok niektorých typov nehnuteľností?


Nedostatok je v Nitre stále citeľný. Príchod investorov napomáha k budovaniu mesta z hľadiska bytovej a domovej výstavby. Stále je ale počet nových bytov, projektov a výstavieb alarmujúco nízky. Všetko potrebuje čas a prípravu a naše mesto nebolo z počiatku pripravené na takýto prudký záujem a dopyt. Aktuálne pociťujeme nárast ponuky, ale stále zaznamenávame veľmi vysoký dopyt. Trhovú rovnováhu tak skoro neočakávame a kvalitných nehnuteľností je stále nedostatok. V posledných mesiacoch bol vysoký dopyt po pozemkoch a pôde ako takej a dovolím si tvrdiť, že tu je tá ponuka aktuálne veľmi obmedzená. V zimnom období sa predávalo veľké množstvo novostavieb domov. Aktuálne na našom trhu pribúdajú denne nové ponuky nehnuteľností, a trh je stabilizovanejší, čo potvrdil aj Štatistický úrad SR.

Pohľad na Zobor

Čo čaká Nitru v najbližšom období?

Mesto Nitra sa z nášho pohľadu v tomto roku dostane do zlomových okamihov, kedy trhový vývoj z minulosti umožnil, aby vznikli pre investorov nové príležitosti a tým aj nové kvalitné bývanie pre klientov. Pripravované nové výstavby ale stále nedokážu dostatočné rýchlo reflektovať na aktuálnu situáciu, čo môže priniesť do budúcna efekt zaplnenia trhu v tom istom okamihu. V skratke povedané, nová výstavba neprichádza postupne, kedy by dokázal na ponuky trh kupujúcich efektívne reagovať, a očakávame, že ak projekty prídu do predaja a budú realizované (množstvo projektov vzniklo papierovo, ale zatiaľ nepriebieha žiadna príprava na výstavbu). Môže nastať situácia kedy bude ponuka prevyšovať dopyt a bude dostatok príležitostí na kúpu. Predpokladáme, že to ovplyvní aj cenotvorbu starších bytov.

Nestíhame pokryť tak vysoký dopyt voči ponuke. Predpokladáme, že v roku 2018 Nitra nebude kapacitne pripravená na ďalší prísun ľudí.

Vlani ste uviedli, že príchod automobilky ovplyvnil trh s prenájmami, že na 2-izbový byt máte aj 20 záujemcov. Zmenilo sa niečo? Ako to vyzerá s prenájmami v Nitre?

V tejto oblasti nepociťujeme zmeny, práve naopak. Trh s realitami určenými na prenájom je stále veľmi dynamický. Pociťujeme opätovný nárast cien, z hľadiska mesačných platieb. Záujem je dnes aj o nehnuteľnosti, ktoré boli v minulosti menej efektívne využívané a na trhu sa ťažko hľadala klientela, ktorá by prejavila záujem. Napríklad ide o väčšie rodinné domy, ubytovne a ubytovacie zariadenia, zvýšil sa záujem aj o 3 a 4-izbové byty. 1 a 2 izbový byt ale stále zostáva najvyhľadávanejšou a najrýchlejšie obsadenou nehnuteľnosťou. Naša spoločnosť spolupracuje s nadnárodnými veľkými firmami a denne nám chodia požiadavky o byty a ubytovacie zariadenia. Nestíhame pokryť tak vysoký dopyt voči ponuke. Predpokladáme, že v roku 2018 Nitra nebude kapacitne pripravená na ďalší prísun ľudí. Preto dúfame, že výstavby budú napredovať čo najrýchlejšie, pretože to vo veľkej miere ovplyvní aj trh nehnuteľností určených na investíciu a prenájom.

V Nitre rastie niekoľko novostavieb? Ako to zamáva s cenami nehnuteľností v Nitre? Kupujú ich ľudia na bývanie alebo na ďalší prenájom pre manažérov automobiliek?

Trh je rozmanitý a novostavby pribúdajú. Vypredané sú len niektoré developerské projekty, ale treba prihliadať na to, že niektoré projekty sa stavajú na etapy a sú rozsiahlejšie a teda nie je ich možné predávať naraz. Aj so slovíčkom vypredané by som v tomto okamihu narábal veľmi opatrne, pretože niektoré projekty sú ešte len vo fáze príprav a nie reálnych stavebných prác a byty sú síce rezervované, ale priama kúpa ešte neprebehla. Klient musí počítať s tým, že ak si dnes rezervuje novostavbu, ktorá je vo výstavbe alebo je pripravená v etapách, bude k užívaniu v druhej polovici roka 2018.

Divadlo v meste pod Zoborom

Ako by ste charakterizovali aktuálnych klientov realitných kancelárií v Nitre?

Po prvé sú to klienti, ktorí hľadajú bývanie pre seba, využívajú možnosť ponechania si nehnuteľnosti a nadobudnutia ďalšej. Chcú sa presťahovať z bytu do domu a byt prenajímať. Druhú skupinu tvoria klienti, ktorí majú záujem a peniaze investovať do nehnuteľností. Oslovujú nás developerské a investičné spoločnosti, zahraničná klientela a firmy, ktoré sem prichádzajú obchodovať. V neposlednom rade máme klientov, ktorí sa rozhodli zabezpečiť si nehnuteľnosť rýchlo a pod miernym tlakom, pretože majú obavy, že ceny budú stále rásť a časom to bude pre nich finančne nedosiahnuteľné. Snažíme sa ale s každým všetko racionálne prebrať a konzultovať a hľadať možnosti a riešenia k novému bývaniu. Aktuálne vidíme, či už z trhového alebo ekonomického hľadiska, rok 2017 ako rok, ktorý ponúka dostatočnú ponuku a príležitosť na kúpu ale samozrejme aj predaj nehnuteľností.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Združenie realitných kancelárií Slovenska

Publikované: 3.7.2017


Odporúčané nehnuteľnosti

Mojmírovce - Priestranný 5 izbový Rodinný dom
Predaj 135.000,- €
Mojmírovce - Priestranný 5 izbový Rodinný dom

B10 Vám ponúka na predaj Rodinný dom ktorý bol postavený približne v roku 1960, predná časť bola postavená z nepálenej tehly, zadná časť z pálenej tehly + zateplenie. Dom ako...

Rodinný dom 250 m2 Nitra
NA PREDAJ 4 izbové radové domy v Ivánke pri Nitre
Predaj 205.000,- €
NA PREDAJ 4 izbové radové domy v Ivánke pri Nitre

Realitná spoločnosť Time4dreamsVám ponúka EXKLUZÍNE na predaj radové rodinné domy v Ivánke pri Nitre- Počet izieb: 4- Obytná plocha 144,8m2- Zastavaná plocha: 78 m²- Kolaudácia r. 2024- Orientácia: severozápadNehnuteľnosť...

Rodinný dom 144.8 m2 Ivanka pri Nitre / Gergeľova
NA PREDAJ rodinný dom na 70á pozemku v Ivánke pri Nitre
Predaj 1,- €
NA PREDAJ rodinný dom na 70á pozemku v Ivánke pri Nitre

Realitná spoločnosť Time4dreamsVám ponúka exkluzívne NA PREDAJ Rodinný dom v obci Ivánka pri Nitre- všetky fotky a video nájdete na našom webe time4dreams.sk- rodinný dom postavený v 1997- pozemok...

Rodinný dom 396 m2 Ivanka pri Nitre / Gergelová
Predaj 1,- €
Vidiecky domček vhodný aj na chalupu v Golianove
Predaj 84.900,- €
Vidiecky domček vhodný aj na chalupu v Golianove

Domček vhodný aj na chalupu sa nachádza v Golianove 10km od Nitry, 12km od Vrábeľ a 100km od Bratislavy. Rozprestiera sa pozemku o rozlohe 1410m2. Je to klasický vidiecky domček...

Rodinný dom 75 m2 Golianovo
Pozemok so záhradnou chatkou v Podhoranoch
Predaj 69.900,- € 115,54,- €/m2
Pozemok so záhradnou chatkou v Podhoranoch

Pozemok o rozlohe 605m2 sa nachádza neďaleko Nitry v obci Podhorany. Obec je vzdialená od Nitry 15minút autom a od Topoľčian 25minút. Pozemok je rovinatý a pred pozemkom sa nachádzajú...

Pozemky - bývanie 605 m2 Podhorany