Pekný starý dom alebo čierna diera na peniaze? Ako to rozpoznať!
Pekný starý dom alebo čierna diera na peniaze? Ako to rozpoznať!

Pekný starý dom alebo čierna diera na peniaze? Ako to rozpoznať!

Predtým než sa rozhodnete kúpiť štýlový starý dom a pretvoriť ho na svoje romantické sídlo, dajte si pozor na niekoľko vecí. Nie všetky nástrahy, ktoré vám vedia ukrojiť značnú sumu vyčleneného rozpočtu, sú totiž vidieť na prvý pohľad.

Pripravili sme pre vás zoznam najčastejších závad, ktoré môžete odhaliť včas. Nemusia vás od kúpy starej nehnuteľnosti hneď odradiť, ale môžete s majiteľmi vyjednať lepšiu kúpnu cenu alebo byť na všetky rekonštrukčné práce pripravený. Realita býva totiž väčšinou horšia, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

1. Vlhnúce múry – prvým zlým znamením sú vlhnúce múry. Dôsledkom je zvlnená drevená podlaha, soľné mapy na stenách, mokré fľaky alebo padajúca omietka. Ak chcete dom napriek tomu kúpiť, treba zistiť zdroj vlhkosti. Či ide o nedostatočné vetranie, zatekajúcu dažďovú vodu do trhlín vo fasáde alebo vsakovanie spodnej vody. Väčšina týchto problémov sa dá riešiť, otázkou je len vynaložené úsilie a finančné prostriedky. V takýchto prípadoch sa určite treba poradiť so skúsenými stavbármi ešte pred samotnou kúpou alebo začiatkom rekonštrukcie. Vedia posúdiť hĺbku základov, kvalitu izolácie a trhliny v murive. „Zlá, chýbajúca prípadne poškodená vodorovná a zvislá hydroizolácia základov a nosných obvodových múrov, zlá izolácia pivníc, prípadne múrov pod úrovňou okolitého terénu, si vyžaduje nákladnú a pomerne pracnú opravu spojenú s odkopávaním základov a následným dôkladným odstránením chýb,“ upozornil Igor Rajčák zo stavebnej firmy RAVECO.

Odborník vie posúdiť, v ktorých prípadoch stačí vymeniť iba krytinu a kedy treba zasiahnuť aj do krovu.

2. Zatekajúce strecha – strecha je na starých domoch väčšinou opotrebovaná, po prípade už niekoľkokrát svojpomocne opravovaná. Dôležitý je druh použitej strešnej krytiny. Ak ide napríklad o eternit, jeho odstránenie je pomerne drahé, lebo ho musí likvidovať špecializovaná firma. Odborník vie posúdiť, v ktorých prípadoch stačí vymeniť iba krytinu a kedy treba zasiahnuť aj do krovu. Ak plánujete podkrovie zobytniť, skontrolujte železobetónové vence. „Treba dať pozor na krov a latovanie, často chýba difúzna fólia, ktorá tvorí aj poistnú hydroizoláciu strechy,“ uviedol I. Rajčák s tým, že pozornosť si vyžaduje aj odkvapový systém, ktorý je väčšinou poškodený, prípadne ukončený iba pri základoch domu. „Často chýba trativod, ktorý by odviedol zrážkovú vodu od základov domu. Pri rovných strechách zaizolovaných väčšinou iba natavenými asfaltovými pásmi treba do budúcna počítať s ich opravou, prípadne s ich celkovou výmenou,“ dodal stavbár.

Rekonštrukcia je nevyhnutná

3. Chýbajúce inžinierske siete – overte si všetky prípojky, ktoré sú na pozemku, uistite sa o ich funkčnosti a zistite možnosti napojenia sa. Vybudovanie vlastnej čističky odpadových vôd alebo plynovej prípojky predstavuje zvýšenie nákladov. Niekedy totiž treba prekopať väčšiu vzdialenosť a do mnohých podmienok sa nedostanú mechanizmy, čiže to treba robiť starým dobrým krompáčom. Zastaraný systém vykurovania vám zase môže zvýšiť náklady na kúrenie. „Väčšinou je potrebné zateplenie fasády, prípadne aspoň podkrovných priestorov, kde dochádza k významným tepelným stratám. Vyriešiť vykurovanie starého rodinného domu zvykne byť nákladné,“ vysvetlil Igor Rajčák. Upozornil aj na elektroinštaláciu v starých domoch, ktorá býva poruchová a nevyhovuje dnešným požiadavkám a normám.

4. Okolie domu – pred kúpou si poriadne skontrolujte hranice pozemku, rozmery domu a všetkých prislúchajúcich objektov a zistite si, kto je majiteľom plotu. Z výpisu z katastra nehnuteľností sa dozviete aj o ťarchách (predkupné právo, spoločná príjazdová cesta, hypotekárny úver a pod.). Nezabúdajte, že aj úprava okolia domu predstavuje značnú investíciu, ktorú väčšinou investori do rozpočtu nezahrnú.

5. Použité materiály – pri obhliadke domu sa treba zamerať hlavne na stropy a podlahy, ktoré vám vedia napovedať, v akom stave je stavba. Nebojte sa odkryť aj povrchovú krytinu, aby ste zistili, z čoho je dom skutočne postavený a či nie je napadnutý škodcami. Pri starých domoch často chýba projektová dokumentácia, niekedy sa každá časť domu stavala v inom časovom období a z iných materiálov, čo môže ovplyvniť vaše rozhodnutie pustiť sa do opravy. „Dôležité je nepodceniť statické chyby – praskliny základov a nosných múrov,“ uvádza stavbár. Ak plánujete meniť dispozíciu, architekt a statik budú musieť spolupracovať na vytvorení vhodného riešenia.

Napojenie na inžinierske siete

6. Domino efekt – pri starých domoch sa často stáva, že začnete rekonštruovať jednu vec a tá na seba nabalí ďalšie a ďalšie. Predlžujú sa termíny, klesá zostatok na bankovom účte a vysnívané bývanie je stále v nedohľadne. Preto sa poraďte s viacerými odborníkmi ešte pred začiatkom rekonštrukcie a vždy rátajte, že vás to bude stáť najmenej o 20 percent viac ako počítate. „Pred kúpou určite odporúčam nechať posúdiť stav rodinného domu niekomu, kto tomu rozumie a nešetriť na tom. Je to výhodnejšie ako neskôr vynakladať obrovské sumy na odstraňovanie následných problémov,“ radí Igor Rajčák zo stavebnej spoločnosti. Aby vás rekonštrukcia starého domu nezlikvidovala fyzicky, psychicky aj finančne.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, RAVECO

Publikované: 17.5.2017