Plány na rok 2014: Tri percentá domácností chcú kúpiť nehnuteľnosť
Plány na rok 2014: Tri percentá domácností chcú kúpiť nehnuteľnosť

Plány na rok 2014: Tri percentá domácností chcú kúpiť nehnuteľnosť

Vysnívané bývanie sa pre mnohé slovenské domácnosti stane tento rok aj realitou. Vyplýva to z januárového prieskumu Štatistického úradu SR, v ktorom 17% opýtaných kladne odpovedalo na otázku rekonštrukcie svojho bývania.

Pre 3% domácností sú dokonca aktuálne otázky náročnejších investícií, akými sú kúpa nehnuteľnosti , chaty alebo stavba domu. „V tomto prípade nám však často úspory nestačia a bez úveru z banky sa nezaobídeme. Na Slovensku žije v súčasnosti vo vlastnom byte či dome, ale s úverom, približne každý desiaty Slovák,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Kuchyňa vo vidieckom štýle

Bývanie je oblasť, do ktorej väčšina domácností investuje najviac finančných prostriedkov. Z rozpočtu ukrajuje značnú časť nájomné, splátky hypotéky, poplatky za elektrinu či internet a k tomu sa pravidelne musia prirátať aj investície do rekonštrukcií, nového zariadenia alebo výmena spotrebičov. „Vždy je potrebné zosúladiť rodinné príjmy s výdavkami a otázka rodinného rozpočtu je tak na pretrase v každej slovenskej domácnosti. Zlepšenie svojej finančnej situácie v tomto roku očakáva približne každá šiesta slovenská domácnosť. Pri riadení rodinného rozpočtu ale nestačí iba prispôsobiť rodinné výdavky výške príjmov plynúcich do domácnosti, ale treba myslieť aj na zadné vrátka kvôli neočakávaným finančným výdavkom,“  upozorňuje analytička J. Glasová s tým, že 37 % slovenských domácností predpokladá, že budú počas tohto roka schopné tvoriť úspory.

Každá šiesta domácnosť v roku 2014 plánuje svoj dom či byt rekonštruovať. „Chuť a odhodlanosť rekonštruovať nestačí. Vynovovanie našich príbytkov je totiž finančne náročné a často naň musíme šetriť aj niekoľko mesiacov či rokov. Ak ale chceme rekonštrukciu uskutočniť v dohľadnej dobe napriek tomu, že nemáme nasporenú potrebnú sumu, možnosťou je požiadať o úver z banky,“ radí odborníčka s tým, že úvery sú využívané aj pri kúpe nového zariadenia do domácnosti.

Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk, Poštová banka, Štatistický úrad SR

Publikované: 13.3.2014