Pokuty pre prenajímateľov až do výšky 30-tisíc eur
Pokuty pre prenajímateľov až do výšky 30-tisíc eur

Pokuty pre prenajímateľov až do výšky 30-tisíc eur

Finančná správa chce zabrániť daňovým únikom, ktoré vznikajú pri prenájme nehnuteľností. Od nového roka, čiže od januára 2023, budú digitálne platformy Booking, Airbnb posielať údaje o klientoch a poskytnutých službách priamo daňovým úradom, aby mali prehľad kto a kedy si prenajal ubytovanie. Prenajímatelia by sa teda mali zaregistrovať na platbu dane, aby sa vyhli prípadným pokutám. Tie sa môžu vyšplhať až do výšky 30-tisíc eur.

Ak vlastníte chatu, apartmán alebo byt, ktorý prenajímate cez internet, týka sa nová registračná povinnosť aj vás. Prihlásiť sa musíte do mesiaca od začatia prenájmu. Smernica monitorujúca prenájmy cez digitálne platformy sa zavádza v celej Európskej únii. Novela zákona zavádza povinnosť automaticky poskytovať informácie o klientoch a poskytnutých službách priamo daňovým úradom. Finančná správa tak bude mať prehľad o prenájme bytov, chát, domov i obchodných priestorov. Kto, kedy a za koľko si ktorú nehnuteľnosť prenajal.

Ak finančná správa zistí rozdiely, môže následne vyrubiť daň za nepriznaný príjem.
Prenajímatelia sa musia registrovať na daňovom úrade.

Tieto novinky sa netýkajú veľkých hotelov, vládnych zariadení ani akciových subjektov. Netýkajú sa ani živnostníkov a firiem s aktívnym IČO. Ostatní prenajímatelia sa musia do konca mesiaca nasledujúceho po začatí prenajímania registrovaťpodať žiadosť na tlačive do podateľne, poslať ho poštou alebo využiť slovensko.sk. Na to však treba občiansky preukaz s čipom a zaručeným elektronickým podpisom. Nasledujúci rok vyplnia príjmy v daňovom priznaní a finančná správa si to porovná s údajmi získanými od digitálnych platforiem. Ak zistia rozdiely, môžu následne vyrubiť daň za nepriznaný príjem. V prípade chýbajúcej registrácie alebo iných závažných nezrovnalostí hrozia vysoké pokuty, až do výšky 30-tisíc eur.

Povinnosť podať daňové priznanie sa netýka fyzických osôb, ktoré za celý kalendárny rok nedosiahli zo závislej činnosti príjem 2289,63 eura. Navyše pri prenájme sú oslobodené príjmy do výšky 500 eur. Odpočítať si môžete výdavky ako platby za energie či internet, úrok hypotekárneho úveru aj niektoré vstavané spotrebiče alebo zabudovaný nábytok.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 13.9.2022