Prečo sú ľudia žijúci v rodinných domoch šťastnejší?
Prečo sú ľudia žijúci v rodinných domoch šťastnejší?

Prečo sú ľudia žijúci v rodinných domoch šťastnejší?

Viac ako polovica Slovákov si užíva bývanie v rodinných domoch. Veľká časť populácie totiž stále žije na dedinách, kde majú svoje zázemie, rodinu, pohodu. Avšak aj ľudia v mestách, ktorí aktuálne žijú v bytových domoch, túžia po kúsku vlastnej zeme, po záhrade s kvetmi či možnosti parkovania vo svojej garáži. Ak ani vás nebavia bytové schôdze, dupotajúci susedia a parkovanie pred panelákom, čítajte nasledujúce body, ktoré vás presvedčia, že život v rodinnom dome je pre vás ten pravý.
Ak človek trávi pravidelne čas na čerstvom vzduchu, vyčistí nielen záhony, ale aj hlavu a príde na iné myšlienky. Odporúčame tráviť čas v záhrade viacerých členom rodiny dohromady. Utužuje to vzťahy a odbúrava stres.

1. Vlastniť kus zeme – pôsobí to možno trochu staromódne, ale chytiť si vlastnú hrudu zeme je úžasný pocit. A v prípade potravinovej krízy si aj na piatich ároch dokážete vypestovať aspoň základné potraviny. V bytovom dome vlastníte spolu s ostatnými susedmi iba pozemok priamo pod domom a niekoľko betónových platní, cez ktoré máte dokonalý prehľad o dennom režime svojich susedov. Ticho v paneláku veru nehrozí.

Vinica na Morave

2. Pravidelná psychohygiena v záhrade – áno, so záhradou sú starosti a niekedy sa ťažko odhodláva na kosenie, okopávanie alebo presádzanie, pocit z dobre vykonanej práce je však na nezaplatenie. A aj vaše zdravie sa vám poďakujem. Ak človek trávi pravidelne čas na čerstvom vzduchu, vyčistí nielen záhony, ale aj hlavu a príde na iné myšlienky. Odporúčame tráviť čas v záhrade viacerých členom rodiny dohromady. Utužuje to vzťahy a odbúrava stres.

3. Kontakt so susedmi – čudovali by ste sa, ale na dedine sa pozná celá ulica, v panelákovom vchode sa ledva evidujú susedia na jednom poschodí. V rodinných domoch si susedia podávajú úrodu cez plot a núkajú sa koláčmi. Ak sa vám cez víkend nechce piecť, stačí sa ísť posadiť na terasu. Susedov oceníte aj v krízových situáciách, keď treba pomôcť poskladať nábytok alebo zaviezť k lekárovi.

Posedenie na terase

4. Spoločenský život – ľudia žijúci v rodinných domoch majú bohatší spoločenský život ako obyvatelia panelákov. Majú totiž vhodnejšie prostredie na návštevy, či už v záhrade, na terase alebo vo väčšej obývačke. V panelákovej izbičke, ťažko usporiadate party. Záhrada si priam pýta akcie ako vyrezávanie tekvíc, hľadanie veľkonočných vajíčok, letné grilovačky alebo len také obyčajné opaľovanie na lehátkach s kamarátkami. Výbornými dôvodmi sú aj oberačky úrody. Na ovocných stromoch sa niekedy nakopí úrody, že treba pomôcť s oberaním aj so spotrebou.

5. Investícia do budúcnosti – pozemok s domom predstavujú aj finančnú istotu. Nielen pre rodičov, ale aj pre deti, ktoré jedného dňa majetok zdedia. Nad domom máte rozhodovacie právo iba vy a nemusíte sa so susedmi na bytovej schôdzi dohadovať o prasknutom okne, vykrádaní pivníc či zvýšených poplatkoch. Ste sami sebe pánom.

V lete sa dá napustiť malý bazén, naháňať s hadicou alebo hrať futbal. Na jeseň sa zbierajú listy, maľujú kamene a v zime nemôže chýbať stavanie snehuliakov a bunkrov.

6. Šťastnejšie deti – rodinný dom so záhradou je určite lepším miestom na prežitie šťastného detstva. Na záhrade sa nájdu zákutia, ktoré si deti obľúbia a zažijú v nich svoje dobrodružstvá. Čerstvý vzduch je dôležitý aj pre imunitu. A ak si rodičia denne nenájdu dve-tri hodinky, aby vybehli na rodinný výlet do prírody, stačí deti vypustiť na dvore a verte, že oni si tam tú svoju zábavu nájdu v každom ročnom období. V lete sa dá napustiť malý bazén, naháňať s hadicou alebo hrať futbal. Na jeseň sa zbierajú listy, maľujú kamene a v zime nemôže chýbať stavanie snehuliakov a bunkrov.

Detské ihrisko v Marianke

7. Priestor na život – ľudia potrebujú ku šťastiu životný priestor. Čím je väčší, tým sa človek cíti slobodnejší, voľnejší a starosti majú kam utiecť. Boli ste niekedy v obývačke, ktorá ma 100 metrov štvorcových? Vyskúšajte si, že aj obyčajné pozeranie televízie vo veľkom priestore je dokonalejšie ako v malej panelákovej izbičke.

8. Splnený sen – polovica Slovákov žije v rodinných domoch a časť z tej druhej o živote vo vlastnom dome sníva. Ten, kto sa po živote v paneláku presťahoval do rodinného domu, zažíva euforické pocity, lebo ľudia by si mali plniť svoje sny!

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 25.4.2018


Odporúčané nehnuteľnosti

3 izbový rekreačný dom v tesnej blízkosti Malého Dunaja
Predaj 148.000,- €
3 izbový rekreačný dom v tesnej blízkosti Malého Dunaja

Ponúkame na predaj 3 izbový rekreačný dom v tichej lokalite obce Blahová - časť Madarász v tesnej blízkosti Malého Dunaja. Dom bol kolaudovaný v roku 2023, má pridelené súpisné číslo...

Rodinný dom 93 m2 Blahová / Madarász
TUreality EXKLUZÍVNE ponúka na predaj krásny 5 izbový dom so zastavano
Predaj 899.000,- €
TUreality EXKLUZÍVNE ponúka na predaj krásny 5 izbový dom so zastavano

3D https://my.matterport.com/show/?m=LSCE9XvHPHDvideo: https://youtu.be/m4EIgfXApZ8TUreality ponúka na predaj krásny 5 izbový dom pri Bytči na rozľahlom pozemku o výmere 6447m².Dom bol postavený v roku 2006 do štádia...

Rodinný dom 360 m2 Žilina
NA PREDAJ: RODINNÝ DOM V DVOJDOME, BRATISLAVA-VAJNORY.
Predaj 269.900,- €
NA PREDAJ: RODINNÝ DOM V DVOJDOME, BRATISLAVA-VAJNORY.

Realitná kancelária RELCOM Vám v zastúpení Heleny Lukačinovej ponúka na predaj starší dvojpodlažný rodinný dom s pozemkom o výmere 481m2. Dom sa nachádza v pokojnej lokalite Bratislavy. Ul. Pod Válkom...

Rodinný dom 185 m2 Bratislava - Vajnory / Pod Válkom
PRENÁJOM - Nový 4 izbový rodinný dom s vlastné parkovanie, 2x kúpeľňa
Prenájom 900,- €
PRENÁJOM - Nový 4 izbový rodinný dom s vlastné parkovanie, 2x kúpeľňa

Ponúkame na prenájom priestranný 4 izbový rodinný dom v tichej lokalite obce Dunajský Klátov. Dom disponuje výmerou 113m2 s pozemkom o výmere 420m2.Výborná dispozícia domu: vstupná chodba s hosťovským...

Rodinný dom 113 m2 Dunajský Klátov
Prenájom 900,- €
Samostatné 4 izbové rodinné domy, záhrada na kľúč so závlahou a krbom
Predaj 254.900,- €
Samostatné 4 izbové rodinné domy, záhrada na kľúč so závlahou a krbom

Ponúkame na predaj nadštandardné 4 izbové rodinné domy v novo vybudovanej lokalite v obci Lehnice - Sása. Zastavaná plocha domu je 148m2, užitková plocha je 109m2, domy sú situované na...

Rodinný dom 109 m2 Lehnice