Predaj nehnuteľnosti: Ako spoznáte, že váš záujemca nie je seriózny?
Predaj nehnuteľnosti: Ako spoznáte, že váš záujemca nie je seriózny?

Predaj nehnuteľnosti: Ako spoznáte, že váš záujemca nie je seriózny?

Perfektná lokalita, úžasný byt, kvalitná rekonštrukcia, kuchyňa podľa mojich predstáv. Koľkokrát ste už na obhliadke od ľudí počuli oslavné chvály, ale po obhliadke sa už títo vážni záujemcovia nikdy neukázali ani neozvali? Ak je podobných prípadov pár, tak sa to ešte dá akceptovať, lebo ide o prirodzenú štatistiku. Horšie je, ak si takíto záujemcovia vo vašom byte podávajú kľučky a vy už potrebujete nehnuteľnosť skutočne predať. Môžete záujemcom položiť niekoľko otázok, ktoré vám pomôžu neserióznosť odhaliť a vy tak budete vedieť, na čom ste.
Je výhodou, ak do procesu vstúpi realitný maklér, ktorý môže usmerniť kupujúcich, ktorí len začínajú hľadať nehnuteľnosť.

1. Ako dlho hľadáte nehnuteľnosť?

Ak k vám na obhliadku príde človek, ktorý sa ešte len začal obzerať po novom bývaní, je veľká šanca, že vám budúci týždeň nezavolá. Záujemcovia o kúpu nehnuteľnosti totiž niekoľko týždňov až mesiacov chodia po obhliadkach, aby zistili, čo je na trhu a čo im vyhovuje. Je malá šanca, že si kúpia prvý byt, ktorý uvidia. Ak príde záujemca, ktorý už predtým videl viac bytov, vie presnejšie povedať čo chce a čo nie a bude rýchlejšie vedieť, či mu práve táto nehnuteľnosť vyhovuje. „Je výhodou, ak do procesu vstúpi realitný maklér, ktorý môže usmerniť kupujúcich, ktorí len začínajú hľadať nehnuteľnosť. Stretol som aj s tým, že kupujúci si vvbral prvý byt, ktorý uvidel, ale do značnej miery mu pri výbere pomohol skúsený maklér, ktorý poznal aktuálnu situácia na realitnom trhu,“ uviedol prezident Združenia realitných kancelárií Slovenska Matej Kucharič.

2. Kupujete byt na hypotéku alebo máte hotovosť?

Schválenie hypotekárneho úveru vyžaduje niekoľko splnených podmienok, preto sa môžu pochybní záujemcovia niekedy na zdĺhavý proces aj vyhovárať. Preto je dobré sa informovať, v akom štádiu majú schválenie potrebných finančných prostriedkov. A podľa odpovede sa dozviete, či je úver predschválený alebo banku ešte ani nenavštívili.

Výhľad na Dúbravku

3. Kam sa tak ponáhľate?

Táto otázka je na mieste v prípade bleskovej obhliadky, keď sa ani poriadne nestihnete nadýchnuť a záujemcovia si už privolávajú výťah smerom dole. Môže sa stať, že naozaj presne vedia čo chcú a na prvý pohľad ich niečo od vašej nehnuteľnosti odradilo. Je však dobré vedieť, čo to je, aby ste zistili, ako záujemcovia rozmýšľajú.

Predaj nehnuteľnosti

4. Je ešte niečo, čo by vás zaujímalo?

Protikladom bleskovej obhliadky je zdĺhavé prezeranie celej nehnuteľnosti, vypytovanie sa na všetky podrobnosti. Záujemcovia majú veľa otázok i podotázok. Často rozprávajú o predošlých obhliadkach a o svojich predstavách. „Bohužiaľ, mnohí iba predstierajú záujem a vlastne nevedia povedať: Nie, táto nehnuteľnosť nám nevyhovuje,“ hodnotí maklér. Nevýhodou je strata času všetkých zúčastnených.

5. Pošlete mi protiponuku?

Ak vidíte, že vaša nehnuteľnosť záujemcov na obhliadke zaujala a zdá sa vám, že je šanca im to predať, skúste im položiť otázku, či vám v priebehu niekoľkých dní nepošlú návrh – protiponuku. Tá väčšinou súvisí s cenou. Napríklad vy predávate byt za 100-tisíc eur a záujemca vám navrhne, že byt kúpi za 90-tisíc eur. Ale čo ak je protiponuka príliš nízka? „Toto som zažil v praxi niekoľkokrát. Väčšinou to v týchto prípadoch dopadne tak, že aj keď sa so záujemcom dohodnete na jeho cenovej ponuke, po začatí procesu predaja sa buď vyhovára alebo sa mu už jednoducho nedovoláte,“ opisuje skúsensti M. Kucharič. Takže aj keď na pomerne nízku protiponuku pristúpite, ešte to neznamená, že aj skutočne predáte.

6. Prečo všetko kontrolujete?

Niektorí záujemcovia pri obhliadke všetko do detailov kontrolujú. Hľadajú chyby, vady, viditeľné poškodenia. Aj keby ste všetko opravili podľa ich predstáv, pravdepodobne by nehnuteľnosť aj tak nekúpili. Ďalšou možnosťou je aj to, že na základe chýb chcú vyjednať nižšiu predajnú cenu, ale je vysoká pravdepodobnosť, že to dopadne ako v predchádzajúcom prípade.

Kvety v záhrade
Maklér kupujúceho pomáha pri výbere nehnuteľnosti, zastupuje klienta počas celého procesu kúpy.

7. Kde máte realitného makléra?

V zahraničí sa za menej seriózneho záujemcu o kúpu nehnuteľnosti považuje ten, ktorý príde bez realitného makléra. Je to znamenie, že mu na kúpe až tak nezáleží, keďže neprišiel s odborníkom, ktorý by mu pri kúpe nehnuteľnosti poradil. „Na Slovensku sa už tiež môžete stretnúť s maklérom kupujúceho, služba ktorá už dlhodobo funguje na západnych trhoch. Maklér kupujúceho pomáha pri výbere nehnuteľnosti, zastupuje klienta počas celého procesu kúpy. Avšak táto služba je u nás len v začiatkoch,“ uviedol prezident ZRKS Matej Kucharič.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, ilustračné foto

Publikované: 25.4.2017