Realitný trh: Nespadnite do inzertnej pasce!
Realitný trh: Nespadnite do inzertnej pasce!

Realitný trh: Nespadnite do inzertnej pasce!

Jednou z hlavných úloh realitnej kancelárie je propagácia svojich ponúk na inzertných portáloch. Na Slovensku sú desiatky portálov, relevantných na ktorých má zmysel inzerovať je asi 10. Tie najväčšie požadujú za inzerciu niekoľko stoviek až tisícov eur ročne, čo z inzercie robí nie zrovna lacnú záležitosť. O to viac by malo klientom týchto portálov záležať na tom, aby za svoje peniaze dostali kvalitné služby. Nie vždy však aj dostanú.
Ak je systém uzavretý, ponuky po vložení už zo systému nevyberiete a o tom, kam budú exportované už nerozhoduje vy ako klient, ale firma, ktorá systém, portál spravuje.

Portály medzi sebou súťažia o každého klienta, o každé euro a na kvalitu služieb niekedy zámerne pozabudnú. Snažia sa svojich inzerentov obmedziť vo výbere, ako svoju inzerciu na portál vyexportovať, prípadne či s ňou po zverejnení môže inzerent ešte ďalej narábať, rozumej vložené ponuky opäť niekam vyexportovať. Tu sa dostávame k najväčšiemu problému neetického správania sa väčších portálov. Nechajú svojich klientov – realitné kancelárie zaplatiť tučnú faktúru a vložiť si svoje ponuky do nejakého svojho systému, ktorý ponuky exportuje. Ak je systém uzavretý, ponuky po vložení už zo systému nevyberiete a o tom, kam budú exportované už nerozhoduje vy ako klient, ale firma, ktorá systém, portál spravuje. Klient sa stáva vazalom uzavretého systému, nemôže sa slobodne rozhodnúť kde inzerovať a musí akceptovať podmienky, ktoré mu firma nastaví.

Je to to isté, ako by vám dovolili nastúpiť za vysoký poplatok do auta s batožinou, za ktorú vám šofér následne započíta poplatok za prepravu, ale keď chcete vystúpiť, vziať si ju so sebou už nemôžete. Krútite hlavou, ako na niečo takéto môže niekto pristúpiť? Tak si položte otázku, či systém, ktorý pre export ponúk vo svojej realitnej kancelárií používate, vám umožní exportovať svoje ponuky tam kam chcete vy, alebo len tam, kam sa rozhodol majiteľ exportného systému a či vám pri zmene systému umožnia si svoje ponuky vyexportovať vo forme údajov.

Oprava cesty
Chceme ísť príkladom a veríme, že k politike otvoreného exportu ponúk sa pridajú aj ostatné portály, aby pri objednaní inzercie bola rozhodujúca kvalita ich služieb a nie to, či niekam svoje ponuky môžete, alebo nemôžete exportovať.

Medzi komerčne úspešnými portálmi pôsobí aj portál, ktorého vlastníkom sú realitné kancelárie, ZoznamRealit.Sk. Ako jediný portál na Slovensku má garantovanú cenu inzercie v stanovách neziskovej organizácie a možnosť voľne narábať s ponukami svojich inzerentov cez API rozhranie. Na portál môžete svoje ponuky posielať z akéhokoľvek systému a ponuky vložené na portál si môžete kedykoľvek opäť stiahnuť, či preexportovať. Chceme ísť príkladom a veríme, že k politike otvoreného exportu ponúk sa pridajú aj ostatné portály, aby pri objednaní inzercie bola rozhodujúca kvalita ich služieb a nie to, či niekam svoje ponuky môžete, alebo nemôžete exportovať. Vy ako platiaci klient máte plné právo požadovať od svojho poskytovateľa služieb kvalitný servis a hlavne otvorené API rozhranie, aby ste si so svojimi ponukami mohli robiť kedykoľvek to, čo považujete za správne.

Publikované: 17.3.2017