Reality išli koncom roka dole
Reality išli koncom roka dole

Reality išli koncom roka dole

Ceny nehnuteľností v poslednom štvrťroku 2011 klesli podľa údajov NBS medziročne o 2,7 percenta. V porovnaní s tretím štvrťrokom minulého roka išlo o pokles 1 percento.
Vyhradené parkovanie pred bratislavským panelákom

"Nedá sa hovoriť o výraznom poklese avšak po zohľadnení inflácie, ktorá by mala za minulý rok dosiahnuť úroveň 3,9% ide reálne o vyšší pokles cien. V porovnaní s rokom 2009 kedy ceny padali naprieč celým sektorom je súčasnosť najmä o poklese cien zle riešených stále nepredaných novostavieb ," vysvetľuje analytik Dávid Dereník z UniCredit Bank. Dodal, že na nižšie ceny pôsobila aj výrazná miera neistoty a europesimizmu na trhu a domácnosti tak znižovali dopyt po kúpe bývania a radšej zvolili istejšie vyčkávanie.

Začiatok roka je podľa Dereníka zatiaľ na finančných trhoch spojený s miernym návratom optimizmu a vyššiemu vyhľadávaniu rizika. Ukazuje sa, že v reálnej ekonomike nie je situácia až taká zlá ako na finančných trhoch. "Takýto stav prináša lepšiu mieru istoty a tak sa dopyt po hypotékach môže znovu zlepšiť avšak vysoká nezamestnanosť a inflácia zhoršujú finančnú situáciu domácnosti a tak v celku neočakávame výraznejší rast dopytu v prvom štvrťroku," uviedol analytik. Ceny nehnuteľností by mali teda aj naďalej mierne klesať a to najmä nepredané byty v novostavbách.Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk, UniCredit Bank, NBS

Publikované: 3.2.2012