Reality: Kupujúci už odmietajú platiť premrštené ceny
Reality: Kupujúci už odmietajú platiť premrštené ceny

Reality: Kupujúci už odmietajú platiť premrštené ceny

Jeseň býva na realitnom trhu akčná. Po letných prázdninách ľudia nabehnú na pracovný a školský režim a realitným maklérom sa začína dôležitá sezóna. Hoci tento rok nie je až taký prajný ako ten minulý, obhliadky a predaje idú stále pomerne rýchlo, lebo kupujúcich je veľa a bytov málo. Cena však musí byť primeraná, lebo o zbytočne nadhodnotené nehnuteľnosti klienti záujem nemajú.

Nehnuteľnosti sa najviac kupujú a predávajú v hlavnom meste, evidujeme tu najväčší pohyb v rámci Slovenska. „Realitný trh v Bratislave je momentálne veľmi dynamický. Stále tu máme trh predávajúceho. To znamená, že je nižšia ponuka a vyšší dopyt,“ opísal situáciu prezident Združenia realitných kancelárií Matej Kucharič. Dodal, že nedávno zažil aj jednoobhliadkové predaje, čo znamená, že byt kúpil hneď prvý záujemca, ktorý bol na obhliadke. „Klient prišiel a rovno sa vyjadril, lebo vedel, že keď sa nevyjadrí, vyjadrí sa ten za ním,“ uviedol Kucharič a podotkol, že toto je šanca na predaj aj horších nehnuteľností, ktoré sa buď nachádzajú v neatraktívnej lokalite alebo majú nejaký nedostatok. Takéto nehnuteľnosti sa teraz v priemere predávajú na siedmej obhliadke. Ale pozor, kupujúci už nie sú ochotní platiť premrštené ceny.

Takí predávajúci, ktorí hrotia ceny na maximum zažívajú, že majú síce veľa obhliadok, ale žiadnu konkrétnu ponuku, vysvetlil M. Kucharič.

Rodinný dom pod lesom

Tieto jeho slová potvrdzujú aj iní. „V roku 2019 už predáva a obchoduje oveľa menej ako to bolo v roku 2018, čo je dôsledok neprimerane vysokých cien nehnuteľností. Kupujúci už súčasné ceny prestáva akceptovať a preto sa predáva čoraz menej a pomalšie,“ povedal z vlastných skúseností Andrej Bartovic z realitnej kancelárie AB Contact v Piešťanoch. Podobné názory si vypočul aj od kolegov z iných miest na Slovensku i v Česku. „Veľa predávajúcich čaká na zázrak a verí, že sa ceny budú na ďalej šplhať hore a svoj byt predajú za vysnívanú cenu, ale trh sa mení a treba sa prispôsobiť,“ dodáva A. Bartovic.

Sídlisko v Bratislave

Momentálne ešte realitnému trhu hrajú do karát aj banky, ktoré prišli na jeseň so zaujímavými akciami a nižšími úrokmi, čo tiež podporuje predaj nehnuteľností. Celkovo tento rok rástli ceny bytov prirodzenejším spôsobom ako vlani a to by malo pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. „Na záver poviem, že ak rozmýšľate o predaji vašej nehnuteľnosti, myslím si, že je stále dobrý čas na predaj. Držím vám palce,“ hovorí prezident ZRKS.


Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 2.11.2019