Rok 2020: Predaj realít skomplikovali hlavne banky
Rok 2020: Predaj realít skomplikovali hlavne banky

Rok 2020: Predaj realít skomplikovali hlavne banky

Predaj nehnuteľností sa v roku 2020 síce spomalil, ale nezastavil, lebo ľudia porebujú riešiť bývanie aj počas pandémie. Mnohí realitní makléri a ich klienti sa však stretli s problémami v bankách, ktoré sprísnili poskytovanie hypotekárnych úverov. Preto sme sa rozprávali s riaditeľom hypotekárneho centra Gepard Finance Radoslavom Papánkom, ktorý pre nás zhodnotil situáciu s hypotekárnymi úvermi v roku 2020 a prezradil, či nás čakajú zmeny aj v roku 2021.
Vybaviť úver bolo náročnejšie kvôli obmedzeniam, ktoré nie vždy banky komunikovali otvorene.
Radoslav Papánek, Gepard Finance

Aký bol rok 2020 z pohľadu poskytovania úverov?

Myslím, že väčšina subjektov bude rok 2020 považovať za náročný. Celý trh poklesol medziročne o pár percent. Náš team s produkciou síce narástol, ale je za tým veľmi veľa práce a úsilia. Vybaviť úver bolo náročnejšie ako v minulosti práve kvôli obmedzeniam, ktoré nie vždy banky komunikovali otvorene. Viaceré sme si museli domyslieť. Stalo sa dokonca, že banka zmenila metodiku až tak interne, že o nej nevedeli ani jej vlastní hypošpecialisti a doteraz nie sú viaceré obmedzenia písomne dané. Úverovanie sa ale v zásade nespomalilo, len je pre niektorých žiadateľov menej dostupné, prípadne si nemôžu vyberať z viacerých bánk.

Prečo banky prísnejšie posudzujú klientov a ich príjem? Je to nariadenie z NBS alebo sa len chcú chrániť?

Je to ochrana bánk. Podľa mojich informácií je NBS skôr za to, aby sa ekonomika podporovala lacnými peniazmi, a teda aby sa úverovanie neobmedzovalo. Banky sa snažia do budúcna odhadnúť rizikové miesta v príjmoch klientov a predchádzať zlyhaným úverom. Naštastie má každá banka obmedzenia a metodiku nastavené trochu inak a preto je zriedkavé, ak nevieme niekomu nájsť riešenie len kvôli novým pravidlám posudzovania. Na to je ale potrebné spolupracovať so všetkými bankami, aby mal hypošpecialista všetky možnosti pre klienta k dispozícii a poznal ich detaily.

Pre banky musia prevádzky nielen ožiť, ale byť definitívne mimo rizika ďalších obmedzení.

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí potrebujú odfinancovať kúpu nehnuteľnosti a banka im požadovanú sumu podstatne znížila?

Určite riešiť svoju hypotéku so skúseným full-time špecialistom, ktorý celú pozornosť v práci sústredí na všetky možnosti financovania bývania a netriešti ju na problematiku poisťovania osôb, majetku, investícií, sporenia, dôchodkov a pilierov. A má tak široké portfólio bánk, stavebných sporiteľní a nebankoviek s produktami na dofinancovanie bývania ako je len možné. Takisto je dôležitá konzultácia pred zložením rezervačného poplatku. Poctivý hypošpecialista klientovi komunikuje jeho reálne možnosti a všetky riziká otvorene a priamo, aby vedel na čom reálne je.

Výhľad na Lamač

Čo môžeme na hypotekárnom trhu očakávať v roku 2021?

Zmeny, ktoré sa dejú od mája 2020, sú viac-menej len kozmetické, preto neočakávam významné zmeny ani v roku 2021. Pokiaľ viem, tak vymiznutie vírusu ani potrebná miera zaočkovanosti nebudú tak skoro, preto je otázne, kedy opäť ožijú oblasti ako gastro, hotelierstvo, cestovanie, šport a kultúra. Pre banky musia nielen ožiť, ale byť definitívne mimo rizika ďalších obmedzení.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 27.12.2020