Slováci sa zadlžujú najmä kvôli bývaniu
Slováci sa zadlžujú najmä kvôli bývaniu

Slováci sa zadlžujú najmä kvôli bývaniu

Vyriešenie bytovej otázky je najčastejším dôvodom, prečo Slováci žiadajú banky o úver. V prípade kúpy nehnuteľnosti alebo väčšej rekonštrukcie siahame po hypotekárnom úvere, spotrebné úvery využívame skôr ako prostriedok na zariadenie domácnosti. „Po novom úvere siahame aj preto, aby sme si ním výhodne refinancovali nejaký iný už existujúci dlh, prípadne aby sme si prostredníctvom neho spojili viac úverov,“ tvrdí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
V regiónoch Slovenska, kde sú nehnuteľnosti lacnejšie a viacgeneračné bývanie častejšie, zase panuje vysoká miera nezamestnanosti a aj platy sú o desiatky percent nižšie ako v Bratislave.

Podľa štatistík obyvatelia hlavného mesta dlžia bankovým inštitúciám v priemere 5 – násobne vyššie sumy ako klienti z iných regiónov Slovenska. „Pre väčšinu obyvateľov Bratislavského kraja je sporenie si na nové bývanie behom na dlhú trať, a preto pri financovaní kúpy nehnuteľnosti siahajú častejšie po úvere na bývanie. Vo zvyšných regiónoch Slovenska, kde sú nehnuteľnosti lacnejšie a viacgeneračné bývanie častejšie, zase panuje vysoká miera nezamestnanosti a aj platy sú o desiatky percent nižšie ako v Bratislave,“ vysvetľuje analytička.

Rodinný dom s bazénom

Na každého obyvateľa aktuálne pripadá úverová suma vo výške 3 527 eur, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast o 316 eur na osobu. „Hoci stav úverov obyvateľstva narastá rýchlejším tempom ako stav vkladov, v bankách máme stále viac peňazí uložených ako z nich požičaných. Na 100 eur v banke obyvateľom vložených pripadá totiž 75 eur z banky klientom požičaných,“ prepočítava Sadovská.

Banky evidovali na konci 3. štvrťroka 2013 stav úverov pre obyvateľstvo na úrovni 19,09 mld. eur. Medziročne prišlo k jeho nárastu o takmer 10 %, resp. o 1,71 mld. eur. Stav úverov na bývanie sa vyšplhal na 14,40 mld. eur a medziročne prišlo k jeho nárastu o 11,5 %. Niet žiadnych pochýb o tom, že v tomto roku idú úvery takpovediac „na dračku“. Banky totiž požičali počas prvých 9 mesiacov tohto roka obyvateľstvu vo forme nových úverov až 4,69 mld. eur. Medziročne prišlo k nárastu novoposkytnutých úverov až o takmer štvrtinu. Vo forme nových úverov na bývanie poskytli bankové domy obyvateľstvu 3,42 mld. eur a tento objem bol medziročne vyšší až o 30,8 %.

Zdroj: Poštová banka, Redakcia ZoznamRealit.Sk

Publikované: 24.11.2013