Šťastní aj bez hypotéky alebo prečo je lepšie cestovať
Šťastní aj bez hypotéky alebo prečo je lepšie cestovať

Šťastní aj bez hypotéky alebo prečo je lepšie cestovať

Niekto považuje vlastnenie nehnuteľnosti za nevyhnutnosť, iný sa tomu bráni zubami-nechtami. Aj keď Slováci chcú žiť vo svojom, po finančnej stránke musia väčšinou kúpu nehnuteľnosti riešiť prostredníctvom hypotekárneho úveru, čo je zaväzujúce. Splátky treba platiť každý mesiac, niekoľko rokov. Sú však aj ľudia, ktorí tomuto trendu nepodľahli a napriek tomu, že im ťahá na štyridsať.

Byt ani dom nevlastnia a spolu s dvoma malými deťmi Matildou a Viktorom chcú radšej vyraziť na cesty. Martina Frajková (38) a Marián Repáň (38) navštívili už asi 50 krajín, vrátane Vietnamu, Indonézie, Islandu, Albánska, Kanady i Austrálie. Martina a Marián predtým ako mali deti, síce zvažovali stavbu domu, ale nikdy im to nevyšlo. Teraz s odstupom času, sú vďační, že byt ani dom nemajú, lebo na život sa pozerajú inak. „Chcem tráviť maximum času s deťmi a ukazovať im pri tom, ako rôzne sa dá žiť a že neexistuje iba jedna cesta, ktorou sa môžu v živote uberať. A to sa dá najlepšie na cestách, v kontakte s odlišnými kultúrami,“ vysvetľuje Marián aktuálne rozmýšľanie vo svojej rodine. Preto nemá momentálne pre nich kúpa nehnuteľnosti žiadny zmysel. „ Dnes som za to, že byt nevlastníme, vďačný. Mať ho, asi by sme nikdy s deťmi nevyrazili na mnohoročnú cestu po svete ,“ hovorí Marián.

Chcem tráviť maximum času s deťmi a ukazovať im pri tom, ako rôzne sa dá žiť a že neexistuje iba jedna cesta, ktorou sa môžu v živote uberať.

S partnerkou Martinou mali šťastie na prenájmy. Nemuseli sa často sťahovať. „Spolu sme v druhom spoločnom prenájme. Výhodou podnájmu bezpochyby je, že sa nemusíme o nič starať. Bežné problémy s bytom a jeho vybavením nie sú mojimi problémami, ale majiteľovými. A vieme veľmi rýchlo riešiť nové bývanie, ak sa zmenia naše potreby, čo pri vlastníctve bytu nie je väčšinou možné,“ pochvaľuje si Marián. Martina však vidí aj nejaké negatíva. „Pri hľadaní prenájmu je to hlavne cena prenájmu, ako aj rôzne obmedzenia od prenajímateľov - aby sme boli manželia, žiadne deti, neistota ako dlho bude trvať prenájom. Byrokracia v prípade vybavovania trvalého resp. prechodného pobytu a väčšinou prenajímatelia s tým nesúhlasia. Chýba tu ten západný štýl prenajímania,“ hovorí Martina. Preto má občas pocit, že by mali ísť s davom a zabezpečiť si vlastnú strechu nad hlavou, hlavne kvôli deťom. „Zároveň ma však láka aj partnerova túžba prežiť pár rokov v zahraničí a spoznávať cudzie krajiny a jazyk, kým deti nepôjdu do školy. Zatiaľ teda vyhráva zvedavosť,“ smeje sa Martina. Chápajúcu družku si Marián váži. „Mám veľké šťastie na partnerku. Zároveň verím, že sa na cestách stotožní aj s mojou predstavou o tom, že dôvodom na návrat nie je ani celospoločensky presadzovaná potreba, zavrieť dieťa v šiestich rokoch do vzdelávacej inštitúcie, navyše stále fungujúcej podľa pravidiel a potrieb 19. storočia,“ dodáva hlava rodiny.

Spoznávanie nových krajín
A čo na tom mení to, že máme deti? To najlepšie, čo pre ne môžeme spraviť, je pripraviť ich na výzvy, ktoré pred ne postaví budúcnosť.

Na dovolenka v Austrálii

Párik má šťastie, že rodina ani okolie na nich netlačí a situáciu s bývaním nechávajú výlučne v ich rukách. „Ťahá mi na štyridsať, takže to, že by na mňa mali tlačiť rodičia ma celkom pobavilo. A čo na tom mení to, že máme deti? To najlepšie, čo pre ne môžeme spraviť, je pripraviť ich na výzvy, ktoré pred ne postaví budúcnosť. Na dobu, kedy zmeny budú tak rýchlo nasledovať za sebou, že človek, ktorý nie je k ich zvládaniu vedený, nebude mať veľkú šancu. Som hlboko presvedčený o tom, že život na cestách, v neustále meniacom sa prostredí, naše deti najlepšie pripraví na svet, v ktorom budú žiť,“ vysvetľuje svoj postoj dvojnásobný otec.

Zaujímalo nás, čo by Marián s Martinou robili, keby mali zajtra na účte 100-tisíc eur. Nešli by predsa len do kúpy nehnuteľnosti? „Pre mňa by sa pohľad na našu situáciu nijak zásadne nezmenil. Nevidím totiž žiadny prínos v podmieňovaní realizácie našich plánov hrčou peňazí na účte. Je množstvo krajín s nižšími životnými nákladmi atraktívnymi na spoznávanie, v ktorých by nás náš pobyt stál nemej ako bežný život v Bratislave,“ stojí za svojím Marián. Peniaze by radšej investoval tak, aby mohol rozvíjať svoj projekt Dobromat.sk , ktorý prepája záujmy e-shopov a neziskoviek.

Vášniví cestovatelia na horách

Ľudia ako Marián a Martina môžu inšpirovať aj ďalších ľudí, ktorí sa nechcú viazať hypotekárnymi úvermi. Ako znie ich odkaz? „ Žite si svoj život podľa vlastných predstáv a túžob. To že niekto veci, ktoré od nás vyžaduje, zdôvodňuje tým, že nám chce len dobre, ešte neznamená, že je to dobré aj pre nás samotných ,“ odkazuje Majo s tým, že na smrteľnej posteli nechce ľutovať, že nespravil maximum pre naplnenie svojich predstáv o vlastnom živote.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, foto archív M.R.

Publikované: 5.4.2017