Sviatkujte tento rok EKOLOGICKY: Desať darčekov pre životné prostredie!
Sviatkujte tento rok EKOLOGICKY: Desať darčekov pre životné prostredie!

Sviatkujte tento rok EKOLOGICKY: Desať darčekov pre životné prostredie!

Vianoce sú sviatky plné konzumu, nakupovania, prejedania sa a hojnosti. Čo však po nich ostane? Množstvo odpadkov, nespotrebovaného jedla, stromčekov, ozdôb a zbytočných darčekov, ktoré k životu vôbec nepotrebujeme. Skúste sa pred tohtoročnými sviatkami pokoja zamyslieť, či by sa to všetko nedalo urobiť inak, šetrnejšie k prírode, ekologickejšie, zmysluplnejšie. Ponúkame vám desaťbodový návod, ako to dosiahnuť.
Vianoce sú obdobím, kedy chceme urobiť radosť naším blízkym. Urobme si zo životného prostredia kamaráta, ktorého tiež obdarujeme.

1. Čo najmenej obalov

Ešte predtým ako sa vrhnete do nákupného ošiaľu, porozmýšľajte, v čom všetkom je tovar zabalený. Skúste nakupovať tak, aby obaly tvorili čo najmenej odpadu alebo zvoľte také obaly, ktoré sa dajú jednoduchšie recyklovať. Ak objednávate tovar cez internet, tak vám príde veľká kartónová škatuľa, vyplnená polystyrénom, v nej je menšia škatuľa s darčekom, ktorý je ešte zabalený v igelite. Nie je toho trochu veľa?

Knihy ako vianočný darček bez obalu
Lokálna prírodná kozmetika

2. Ekologické darčeky pre každého

Kúpiť sa dá všeličo, ale nie všetko je aj ekologické. Preto, keď budete tento rok vyberať darčeky pre svojich blízkych, zvážte aj tento aspekt. Máme pre vás pár tipov: kompostér domáceho bioodpadu, látková taška alebo ruksak ušitý z recyklovanej látky. Niekedy sa dajú krásne kúsky objaviť v starožitníctvach alebo v second-handoch. Z tradičných darčekov zvoľte radšej biokozmetiku, oblečenie z biobavlny, knihy z antikvariátu alebo zo šetrného papieru FSI. Deťom sa hodia drevené hračky, knižky o ochrane životného prostredia, vlastnoručne vyrobený návod ako recyklovať alebo vstupenka na prehliadku spaľovne odpadov. Ideálnym riešením je, ak darčeky vyrobíte už z nepotrebných vecí a tým dáte starým materiálom nový zmysel.

3. Nakupujte do látkových vreciek

Pri každom nákupe ovocia a zeleniny spotrebujeme hneď niekoľko igelitových vrecúšok. Veď to poznáte, na mrkvu, na jablká, na zemiaky, na hrozno... Skúste si predstaviť, koľko ich asi miniete za rok a ako to zaťaží životné prostredie... Neoplatí sa radšej nosiť do obchodu vlastné sieťovky, ktoré nezaberajú veľa priestoru a dajú sa aj prať? Pred Vianocami kupujeme ovocia a zeleniny pomerne dosť, takže je to ideálny začiatok! Rozmýšľať treba aj pri nákupe bežných potravín. Balené vody by mali byť nahradené vodou z vodovodu, ak máme chuť na sladký nápoj, nalejte si domáci sirup zo sklenenej fľaše. V skle môžeme kupovať aj pivo, mlieko, jogurty.

Tuhé mydlá bez obalu
Bezobalový obchod v Stupave

4. Upratovanie po novom

Aj pri upratovaní sa dá využiť ekologickejší princíp. Stačí ak budete používať menej jednorazových utierok a radšej siahnete po látkových handrách, ktoré sa dajú oprať a vydržia niekoľko rokov. V drogériách uprednostnite ekologické čistiace prostriedky, ktoré neznečisťujú vodu tak ako tie klasické. Ak sa chystáte pretriediť oblečenie, nepotrebné kúsky predajte, darujte alebo vhoďte do kontajnerov, vďaka ktorým ešte môžu poslúžiť alebo sa správne zrecyklujú.

5. Zdržujte sa vo svojom okolí

Ľudia pred Vianocami precestujú kvôli nákupom stovky kilometrov. A mnohokrát zbytočne. Skúste porozmýšľať, čo všetko si môžete pred Vianocami zabezpečiť bez toho, aby ste museli štartovať auto. A ak už potrebujete ísť na opačný koniec mesta, cestujte mestskou dopravou, aspoň si môžete vylepšiť deň punčom alebo vareným vínom (nie však do plastového pohára!). Odpadávajú aj ťažkosti s parkovaním.

Ekologické obaly a nákupné tašky

6. Balenie darčekov trochu inak

Okrem lesklých darčekových papierov bielených chlórom sa dajú zohnať aj ekologickejšie varianty. Darčeky sa dajú zabaliť po viacerých kusoch, aby ste neminuli toľko papiera alebo iba previazať slamenou mašľou. Niektoré darčekové tašky sa dajú použiť aj viackrát. Alebo dajte darčeky do látkovej tašky, ktorú môže obdarovaný neskôr používať ako bežnú nákupnú tašku namiesto igelitky.

Rozmýšľať treba aj pri nákupe bežných potravín. Balené vody by mali byť nahradené vodou z vodovodu, ak máme chuť na sladký nápoj, nalejte si domáci sirup zo sklenenej fľaše.

7. Výber vianočnej ryby

Nadmerný rybolov niektorých druhov morských rýb ohrozuje ich existenciu. Preto, ak nekupujete na Vianoce kapra, ale morskú rybu, berte do úvahy aj tento fakt. Podľa Greenpeace je ohrozená treska, mečúň aj tuniak.

8. Radšej živý stromček

Umelý alebo živý? Jednoznačne živý. „Keďže vianočné stromčeky sú biologicky rozložiteľným odpadom - zlikvidovanie na drevnú štiepku a následné využitie na kompost. Je preto veľmi dôležité, aby boli vianočné stromčeky dôkladne odzdobené,“ uvádza na stránke spoločnosť OLO , a. s. (Odvoz a likvidácia odpadu), ktorá sa vlani postarala o približne 100 ton vianočných stromčekov. Symbol Vianoc si nemusíte ozdobovať umelohmotnými guľami a reťazami, ktoré po vyhodení zaťažujú prírodu. Odporúčame využiť šišky, papier, slamu alebo ovocie – vhodné sú jabĺčka, pomaranče i škoricové paličky. Rozvoňajú byt a nebudete mať problém sa ich šetrne zbaviť.

Živé vianočné stromčeky - predaj
Čapovaná drogéria v Bratislave

9. Správajte sa ekologicky počas celého roka

Ochrana životného prostredia, šetrenie zdrojmi, recyklovanie... Toto všetko by malo byť prirodzenou súčasťou nášho každodenného života. Aj keď sme od prírody leniví a pohodlní, skúsme prekročiť hranice, zmeniť svoje správanie. Je to jednoduché, len treba chcieť, prepnúť sa a zvyknúť si.

10. Šírte túto myšlienku ďalej

Vianoce sú obdobím, kedy chceme urobiť radosť naším blízkym. Urobme si zo životného prostredia kamaráta, ktorého tiež obdarujeme. Zdieľajte a dajte “like“ tomuto článku a podporíte tak filozofiu šetrnejšieho spôsobu života, ktorý by sme mali dodržiavať nielen počas sviatkov, ale po celý rok. Dáte si predsavzatie do roka 2018? LIKE!

Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk

Publikované: 28.11.2017