Treba naozaj maľovať každých päť rokov?
Treba naozaj maľovať každých päť rokov?

Treba naozaj maľovať každých päť rokov?

Jar je obdobím, kedy väčšina z nás túži po zmene, niečom novom a sviežom. Preto ide aj o ideálny čas, kedy sa hrnieme do prerábky interiéru, ktorú sme celú zimu odkladali alebo plánovali. V prípade, že chceme kúpiť nový nábytok, či aspoň poprehadzovať ten pôvodný, sa vždy naskytne otázka, či už aj rovno nevymaľujeme. Veď na stene sa vždy nájde nejaká tá nezrovnalosť, ktorá nám bije do očí.
Hitom tohto roka je medovohnedá farba. Ide o teplý odtieň, ktorý výborne odráža svetlo, dodáva interiéru mäkkosť a ľahko sa kombinuje s bežnými i odvážnymi farebnými kombináciami.

Dobrou správou je, že vzhľadom na počasie môžeme maľovať interiéry celoročne. „V obydliach máme zvyčajne okolo 22 stupňov, čo je ideálna teplota pre aplikáciu farby. Prirodzene však ľudia preferujú maľovanie v teplejších mesiacoch z dôvodu vetrania,“ uviedol Christian Urban zo spoločnosti 3U, ktorá vyrába farby ESMAL. Hovorí sa, že steny by sme mali maľovať každých päť rokov. „Platilo to v minulosti, keď ľudia na vykurovanie používali tuhé palivo. Dnes je to už viac individuálna preferencia a vec estetiky,“ hovorí odborník s tým, že väčšinou býva maľovanie spojené s inou rekonštrukciou v rámci bývania a z pohľadu účelnosti neexistuje norma, ktorá by určovala dobu na premaľovanie interiérovej farby.

Šedá stena v kombinácii s drevom

V súčasnosti idú do popredia kvalitnejšie umývateľné farby, ktoré sa dajú v prípade potreby očistiť. „Už niekoľko sezón kraľujú interiérom neutrálne zemité odtiene. Šedá v celej svojej palete je vhodná takmer do každého interiéru, stačí si správne zvoliť intenzitu a tón. Hitom tohto roka je medovohnedá farba. Ide o teplý odtieň, ktorý výborne odráža svetlo, dodáva interiéru mäkkosť a ľahko sa kombinuje s bežnými i odvážnymi farebnými kombináciami,“ vysvetlila bytová dizajnéra Karolína Hollý. Ak sa neviete rozhodnúť, môžete si v predajni farieb nechať namiešať niekoľko odtieňov a vyskúšať ich priamo na svojej stene. Pred maľovaním sa oplatí aj opraviť nedokonalosti na povrchu steny, lebo farba ich bohužiaľ zvýrazní. „Skúste nemaľovať farbou až po strop, ale maliarskou páskou vytvoriť paspartu. Zabezpečíte si tým úplne rovnú líniu farby a čistý prechod na strop. Novým trendom je aj viacfarebná pasparta vytvorená nielen pod stropom, ale aj nad podlahovými lištami,“ radí dizajnérka a pripomína, že do existujúceho interiéru je vhodné farby vyberať citlivo s ohľadom na existujúce prvky, lebo farba stien má interiér doplniť, vyzdvihnúť jeho prednosti, potlačiť nedostatky, navodiť atmosféru.

Na záver si zodpovedajme otázku, či je lepšie si vymaľovať sám alebo prenechať túto prácu majstrovi. „Podľa našich prieskumov asi polovica zákazníkov využíva na maľovanie profesionála. Náročnejšie je maľovať na niektoré druhy sadrových omietok, prípadne ak je maľovanie spojené aj so stierkovaním steny. Vtedy odporúčame určite vyhľadať maliara,“ vysvetlil Ch. Urban. Odporúča vždy pozorne čítať pribalenú informáciu a v prípade problematických podkladov naniesť penetráciu. Prilievanie penetrácie priamo do farby je v rozpore s akýmkoľvek technologickým postupom.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, ESMAL, HOLLY interior

Publikované: 29.4.2019