Žiaci staromestských základných škôl boli v testovaní piatakov najúspešnejší z celého Slovenska
Žiaci staromestských základných škôl boli v testovaní piatakov najúspešnejší z celého Slovenska

Žiaci staromestských základných škôl boli v testovaní piatakov najúspešnejší z celého Slovenska

V pravidelnom testovaní znalostí žiakov 5. ročníkov základných škôl v matematike aj v slovenčine najlepšie uspeli staromestskí školáci. V celoslovenskom meradle boli dokonca vysoko nad dosiahnutým národným priemerom. Celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl (Testovanie 5 2019) sa uskutočnilo 20. novembra 2019 na 1 490 základných školách.Testy písalo spolu 48 605 piatakov, z toho bolo 45 667 žiakov s vyučovacím jazykom slovenským.

Výsledky z matematiky

Test z matematiky písalo 48 570 žiakov. Priemerná úspešnosť žiakov v teste z matematiky bola 63,4 %. Dievčatá riešili test s úspešnosťou 62,7 % a chlapci 64,2 %, ich výsledky sú porovnateľné. Najúspešnejší v riešení úloh z matematiky boli žiaci základných škôl Bratislavy I, teda Starého Mesta. V matematike dosiahli v priemere 80,1 percenta - celoslovenský priemer bol 63,4 percenta.

Žiaci v testoch uspeli.

Výsledky zo slovenského jazyka a literatúry

Test zo slovenského jazyka a literatúry písalo 45 668 žiakov. Priemerná úspešnosť žiakov v teste zo slovenského jazyka a literatúry bola 64,8 %. Aj s úlohami zo slovenčiny si najlepšie poradili žiaci staromestských základných škôl. V priemere za ne získali 79,5 percenta.

Cieľom testovania piatakov je monitorovanie úrovne vedomostí a zručností žiakov a získanie objektívnych informácií o ich výkone pri vstupe na 2. stupeň ZŠ ako aj poskytnutie spätnej väzby školám o pripravenosti žiakov pri prechode z 1. na 2. vzdelávací stupeň ZŠ. Zároveň budú tieto celoštátne výsledky predstavovať vstupné údaje pri výpočte pridanej hodnoty vo vzdelávaní na základných školách na Slovensku. Testovanie 5 zabezpečuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

Publikované: 28.2.2020