Nevedela čo s pozemkom, tak začala pestovať čučoriedky
Nevedela čo s pozemkom, tak začala pestovať čučoriedky

Nevedela čo s pozemkom, tak začala pestovať čučoriedky

Jana Dittrichová je príkladom podnikateľky, ktorej „nechcený“ pozemok zmenil život. Vyše trojhektárový kus pôdy pri Bratislave sa pokúšala predať tri roky. Keďže sa nachádza v extraviláne a nedalo sa tam stavať, nebol oň záujem. Preto začala uvažovať akoby sa dal využiť a nakoniec sa dopracovala k pestovaniu kanadských čučoriedok. Takže tesne za Devínskou Novou Vsou pri železničnej trati pred časom vyrástla Berry Farm – čučoriedková farma.
Uvažovala o jahodách, nakoniec však začala čučoriedkami, lebo tie pri Bratislave chýbali. Že trafila klinec po hlavičke dokazuje, že už teraz má čo robiť, aby uspokojila dopyt zákazníkov.

Jana Dittrichová z čučoriedkovej farmy pri Devínskej Novej Vsi

Pri bráne nás privítala vysmiata majiteľka Jana Dittrichová a hneď nás zaviedla do útulného domčeku, ktorý ladil s fialovými čučoriedkami a aktuálne kvitnúcou levanduľou. Dva kilogramy čučoriedok sme si predtým objednali a dohodli čas vyzdvihnutia. Okrem čučoriedok nám ponúkla aj šťavu a detskú výživu. Miesto nás očarilo a dozvedeli sme sa príbeh ako chcela pozemok predať, ale nepodarilo sa jej to, tak sa ho rozhodla využiť na pestovanie. Uvažovala o jahodách, nakoniec však začala čučoriedkami, lebo tie pri Bratislave chýbali. Že trafila klinec po hlavičke dokazuje, že už teraz má čo robiť, aby uspokojila dopyt zákazníkov. Keď sa kríky rozrastú, bude našťastie aj väčšia úroda. Teraz je na jednom hektári nasadených asi 4000 kríkov.

Takto sa pestujú čučoriedky na farme.

V pláne sú ešte ďalšie ovocia, keďže rozľahlý pozemok túto možnosť ponúka. „Sad budeme rozširovať o ďalšie žiadané ovocie ako sú maliny a marhule, keďže máme ešte dva hektáre plochy nevysadené. Naším cieľom je ponúknuť ľuďom viac druhov ovocia dopestovaného na Slovensku a hlavne je pre nás dôležité pestovať úplne bez použitia chemických postrekov,“ približuje myšlienku majiteľka sadu.

Na farmu si rodina umiestnila aj mobilný domček, takže sa bežne stáva, že tu pani Dittrichová so synom neplánovane prenocujú niekoľko dní. Farma im vyrástla pred očami, pod rukami a vidieť že ich práca baví. Ide o úžasný príklad, keď vám nie úplne ideálna nehnuteľnosť zmení život a vy pochopíte, že takto to malo byť. „Svoj podnikateľský plán hodnotím veľmi pozitívne a hlavne ma veľmi teší odozva ľudí ako skvelo prijali náš zámer a všetky tie pochvalné telefonáty, správy a maily nás utvrdzujú v tom, že sme sa vybrali správnou cestou,“ uviedla Jana Dittrichová s tým, že rozhodnutie neľutuje, lebo vďaka tomu má skvelú prácu. „Rozhodne by som odporučila všetkým sa pre niečo nadchnúť a ísť za svojím cieľom, ak niečo robíte s láskou ľudia to ocenia,“ dodala.

Váženie čučoriedok

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 27.6.2018