Romantické bývanie - Trulli domčeky v Taliansku
Romantické bývanie - Trulli domčeky v Taliansku

Romantické bývanie - Trulli domčeky v Taliansku

Tesne nad opätkom talianskej čižmy, v oblasti Apúlia, sa nachádza romantická dedinka Alberobello. Putuje do nej množstvo turistov, ktorí si chcú pozrieť nevšedné Trulli domčeky, vďaka ktorým je táto dedina zaradená do svetového dedičstva UNESCO.
V Alberobello sa nachádza 1500 Trulli domčekov.

Takéto rekreačné nehnuteľnosti by ste na Slovensku hľadali márne. Trulli domčeky sa v tejto podobe vyskytujú iba v talianskej oblasti Apúlia, kde sa stavali z kameňov, malty a vápencových dosiek približne v 14. storočí. Po príchode do Alberobello zistíte, že mesto sa príliš nelíši od zvyšku typických talianskych dedín, ale o pár minút, keď sa prepracujete k prvým Trulli domčekom, tak okamžite vyberáte telefóny, aby ste si urobili prvé fotografie na pamiatku. Smerom do centra však zistíte, že to čo ste videli doteraz, je len slabý odvar a pred sebou máte stovky kužeľovitých vápencových striech, ktoré vytvárajú nádhernú panorámu. Niektoré z nich doteraz slúžia aj na ubytovanie turistov, v iných sú kaviarničky, darčekové obchody, čiže sa dá nazrieť aj do vnútra.

Ľudia potrebovali jednoduché útočiská, či už pred počasím alebo na úschovu potravín alebo tovaru.

V dedinke Alberobello sa spolu zachovalo až 1500 trulli stavieb. Dôvodov na stavbu týchto štýlových domčekov bolo hneď niekoľko. Tým prvým bolo, že ľudia potrebovali jednoduché útočiská, či už pred počasím alebo na úschovu potravín alebo tovaru. Stavali z prírodných materiálov ako kameň či vápenec. Navyše, keďže ide o nespevnené stavby, dajú sa ľahšie rozobrať, čo obyvatelia využívali v prípade, že sa blížili kontrolóri, ktorým bolo treba platiť za hotové stavby dosť vysoké dane. Jednoducho rýchlo rozobrali strechu z vápencových dosiek a tvárili sa, že dom nie dokončený, čiže platiť nemusia.

Pyramídová strecha je tvorená z vápencových dosiek.
V hlavnej letnej sezóne vás noc v Trulli domčeku vyjde 100 až 200 eur.
Biele fasády a farebné kvety - dokonalý kontrast.

Ľudia sa už vtedy vedeli vynájsť nielen po finančnej stránke, ale po praktickej. Pyramídová strecha kužeľovitého tvaru dokáže odvádzať z priestoru teplo a zároveň môže byť konštruovaná tak, aby vonku zbierala dažďovú vodu. Vrchol strechy býva dozdobený kamenným ornamentom a typické motívy nájdete aj na niektorých strechách. Biele fasády v lete dotvárajú farebné kvety a tento kontrast budí nevšedný dojem, že ste sa ocitli v nejakej rozprávke a len čakáte, kedy zbadáte trpaslíkov či víly. Ak ste otvorení zážitkom, môžete v takomto netradičnom domčeku stráviť aj noc. V hlavnej letnej sezóne vás to vyjde 100 až 200 eur.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 18.1.2022