Chcete predať dom? Krok 1: Dajte ho do poriadku
Chcete predať dom? Krok 1: Dajte ho do poriadku

Chcete predať dom? Krok 1: Dajte ho do poriadku

Predaj nehnuteľnosti je väčšinou pre majiteľov veľká vec, lebo sa robí iba niekoľkokrát za život. Preto sa na tento krok treba pripraviť od začiatku až dokonca. Pred samotným zaradením bytu do realitnej ponuky „na predaj“ treba nehnuteľnosť dôkladne nachystať, čo vám prinesie rýchlejší predaj za čo najvyššiu sumu. Výhodou je, ak sa v nehnuteľnosti už nebýva a môže byť pripravená na obhliadku hocikedy.

Ak v byte ešte bývate, musíte si zvyknúť na všetky úkony, ktoré treba vykonať pred obhliadkou, aby potenciálni záujemcovia o kúpu vášho bytu videli čo majú vidieť a čo ich skutočne zaujíma. Zažltnuté steny, staré koberce, nebodaj riad v dreze ani taška z tréningu to nie sú.

Niekedy je dokonca lepšie ponúkať byt úplne prázdny ako so starým nefunkčným nábytkom.

1. Všetko škaredé preč!

Na predávanú nehnuteľnosť sa musíte pozrieť inou optikou. Byt by mal byť presvetlený, nemalo by prekážať žiadne staré zariadenie, špinavé koberce alebo nemoderné záclony. Prvý dojem predáva a záujemcom niekedy chýba predstavivosť ako nehnuteľnosť vyzerá bez nábytku. Ak môžete, zbavte sa všetkého, čo nie je na pohľad pekné a čisté. Niekedy je dokonca lepšie ponúkať byt úplne prázdny ako so starým nefunkčným nábytkom. Nebojte sa ani väčších prác ako maľovanie alebo tapetovanie, ak to byt naozaj potrebuje. Bude pôsobiť čisto a vôňa novej maľovky môže presvedčiť kupujúceho, ktorému sa nechce pred sťahovaním maľovať. Áno, niektoré úpravy si vyžiadajú investície, tie sa vám však vrátia v rýchlosti predaja alebo vyššej predajnej ceny.

Romantické doplnky na komode

2. Vkusné doplnky oživia

Aby byt nepôsobil chladne, môžete dokúpiť milé doplnky, ktoré priestor zútulnia. Ide o obrazy, vankúše, sviečky, pekne poskladané uteráky. Veľmi dobre pôsobia aj čerstvé kvety, misa s ovocím alebo dokonca upečená bábovka. Jedáleň alebo kuchyňa hneď krajšie ukážu, keď je na stole pekne prestreté. Veľa kupujúcich dáva na prvý dojem a rozhoduje sa emotívne. Tak im k tomu trochu pomôžme!

3. Poriadok musí byť!

Ak v nehnuteľnosti bývate, pred každou obhliadkou musíte upratať a to dokonale. Nikto nie je zvedavý na pohodený kabát, tašku z tréningu alebo špinavý riad vo výlevke. Všetko musí vyzerať tip- top. Aj keby ste mali všetko zo stola zhrabnúť do prvej zásuvky. Pri prvej obhliadke vám to bude trvať dlhšie, s každou ďalšou si už na tento rituál zvyknete. Pred príchodom záujemcov ešte vyvetrajte, zapáľte sviečku a usmejte sa!

Jednoduché dekorácie v kuchyni
Založte si jeden fascikel, kde budete mať všetky potrebné dokumenty, ktoré by mohli záujemcov zaujímať. Výška poplatkov za energie, do fondu opráv, zápis z domovej schôdze, kde sa schválili podstatné rozhodnutia.

4. Nachystajte výpisy, účty i pôdorys

Pripravená musí byť nehnuteľnosť, ale aj vy. Založte si jeden fascikel, kde budete mať všetky potrebné dokumenty, ktoré by mohli záujemcov zaujímať. Výška poplatkov za energie, do fondu opráv, zápis z domovej schôdze, kde sa schválili podstatné rozhodnutia. Pre mnohých je dôležitý pôdorys bytu, lebo si môžu chcieť zobrať vlastný nábytok alebo prerábať. Odporúčame, aby ste ich rozmnožili a v prípade záujmu, môžete kupujúcim jeden výtlačok darovať. Aspoň budú mať doma nad čím rozmýšľať.

5. Oslovte overeného makléra

Ak nemáte na vyššie uvedené body chuť alebo čas, tak oslovte profesionálnu realitnú kanceláriu, ktorá sa zaoberá aj home stagingom (príprave nehnuteľnosti na predaj). Keďže makléri už videli a predali mnoho nehnuteľností, určite vám pomôžu aj s tou vašou. Navyše budú vždy pri obhliadke, zabezpečia právny servis pri predaji a majú viac skúseností s inzerciou na serióznych realitných portáloch.

Zdroj: ZoznamRealit.sk

Publikované: 27.2.2017