Pandémia ceny nehnuteľností nateraz neovplyvnila
Pandémia ceny nehnuteľností nateraz neovplyvnila

Pandémia ceny nehnuteľností nateraz neovplyvnila

Realitný trh bol nepriaznivou situáciu kvôli šíreniu vírusu paralyzovaný iba niekoľko týždňov. Najmä v druhej polovici marca prestali realitným maklérom zvoniť telefóny a záujemcovia zrušili takmer všetky obhliadky. Našťastie už v apríli sa začala situácia stabilizovať a v máji už všetko fungovalo normálne, len s dodržiavaním hygienických opatrení. Nehnuteľnosti sa predávajú ďalej a za rovnaké ceny. Pokles sa zatiaľ nekonal.
V máji padol rekord v návštevnosti portálu ZoznamRealit.Sk – viac ako 500-tisíc unikátnych návštevníkov.

Mnohí sa obávali, že šírenie vírusu bude mať markantný dopad na kúpu a predaj nehnuteľností. Teraz je však situácia ustálená a všetko sa vrátilo do starých koľají. „Počas prvých 2-3 týždňov pandémie sa pozastavili obhliadky so záujemcami o kúpu nehnuteľnosti. Dopyt a záujem o kúpu však neustal. Trend dopytu prevyšujúceho ponuku pokračoval aj počas pandémie, len sa odložili obhliadky, kým sa situácia v súvislosti so šírením vírusu trochu ustálila,“ uviedol Matej Kucharič. Jeho slová potvrdzujú aj štatistiky návštevnosti realitného portálu ZoznamRealit.Sk. „V druhej polovici marca sme zaznamenali prepad návštevnosti približne o jednu tretinu. Už v apríli sa však situácia dostala do normálu a v máji dokonca padol rekord v návštevnosti portálu – viac ako 500-tisíc unikátnych návštevníkov. Mnohí ľudia sa totiž začali obzerať po bývaní v rodinných domoch a enormne vzrástlo vyhľadávanie rekreačných nehnuteľností, akými sú chaty či záhrady,“ ozrejmil Marek Šubrt, prevádzkovateľ portálu ZoznamRealit.Sk.

Novostavby v Senci

Aj počas najprísnejších opatrení zo strany vlády sa však realitné kancelárie vynašli a začali viac využívať online prezentácie nehnuteľností vo forme 3D obhliadok alebo videa. Reálne obhliadky sa za prísnych hygienických opatrení uskutočňovali iba v prípade vážneho záujmu. „Musím povedať, že realitní makléri ako aj záujemcovia dodržiavali nariadené hygienické štandardy. Pri nehnuteľnostiach, ktoré boli obývané, sme zaznamenali u niektorých majiteľov zvýšene obavy z možnej nákazy. V týchto prípadoch sa obhliadky odložili alebo sa realizovali podľa vopred dohodnutých podmienok, napr. majiteľ nebol prítomný a na obhliadke bol iba realitný maklér a jeden obhliadajúci,“ opísal M. Kucharič.

Sídlisko Lamač

Rovnako ako pred pandémiou aj teraz stále prevláda trh predávajúceho. Čiže je na trhu menej bytov ako záujemcov. Aj z tohto dôvodu ceny nehnuteľností neklesli ako sa na začiatku pandémie mohlo zdať. „Ceny niektorých typov nehnuteľností pokračovali jemným rastom. Očakávame, že reálny dopad pandémie na ceny nehnuteľností uvidíme až neskôr - v najbližších mesiacoch. Veľmi bude závisieť ako sa zotaví ekonomika všeobecne a hypotekárny trh, podľa toho bude reagovať trh s nehnuteľnosťami,“ vysvetli prezident ZRKS. Horšie je na tom trh s prenájmami, keďže mnohí nájomcovia dali výpovede a na trhu pribudli aj byty určené na krátkodobý prenájom pre turistov. „Pandémia výrazne ovplyvnila trh s nehnuteľnosťami na prenájom. Ceny padli približne o 10 percent a najmä v Bratislave sa znížil záujem o prenájmy a stúpol počet voľných bytov,“ dodáva M. Kucharič.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 1.6.2020