Výpis z katastra nehnuteľností – list vlastníctva
Výpis z katastra nehnuteľností – list vlastníctva

Výpis z katastra nehnuteľností – list vlastníctva

List vlastníctva je základným dokumentom ktorý definuje, kto, čo, kde vlastní. Obsahuje informácie o nehnuteľnosti, vlastníckych podieloch, ťarchách, užívaní a býva v ňom zapísané aj vecné bremeno. Výpis z listu vlastníctva sa spravidla prikladá ku kúpnym zmluvám. Bez listu vlastníctva sa nedajú robiť úkony súvisiace s prevodom, predajom a zmenami nehnuteľností.

List vlastníctva je verejný dokument, ktorý uchováva katastrálny úrad. Informácie z listov vlastníctva sú prístupné aj na internete na webovej stránke Portál elektronických služieb katastra nehnuteľností. (Kedysi túto úlohu plnil Katasterportál.) Jeho úlohou je poskytovanie informácií z listov vlastníctva, vyhľadávanie nehnuteľnosti podľa mena alebo vyhľadanie vlastníka nehnuteľnosti podľa adresy a čísla domu. Cez stránku sa dajú podávať online elektronické podania a sledovať podané žiadosti. Pri geodetických činnostiach sa vyžaduje prihlásenie občianskym preukazom.

Originálny list vlastníctva má v úschove príslušný katastrálny úrad podľa polohy nehnuteľnosti.

List vlastníctva preukazuje, že majiteľ danú nehnuteľnosť vlastní. Katastrálne úrady majú v správe jednotlivé katastrálne územia a zodpovedajú za evidenciu nehnuteľností a vlastníkov, vedú súpis evidovaných nehnuteľností na danom katastrálnom území. Realitný maklér, kupujúci, banka si musia pred predajom nehnuteľností overiť všetkých vlastníkov, spoluvlastníkov, ťarchy, vecné bremená, aby bol list vlastníctva v poriadku a boli vysporiadané vlastnícke pomery majiteľov.
Originálny list vlastníctva má v úschove príslušný katastrálny úrad podľa polohy nehnuteľnosti, okresu. Čiže ak sa nehnuteľnosť nachádza v okrese Zlaté Moravce, ale jej vlastník má trvalý pobyt v Nitre, list vlastníctva sa nachádza na katastrálnom úrade v Zlatých Moravciach, ktorý v prípade potreby vydá kópiu listu vlastníctva. Aktuálny výpis z katastra nehnuteľností sa môže použiť na potrebné účely, či už ide o právne úkony, dedičstvo, poskytnutie úveru, notársku zápisnicu alebo ako informatívny dokument. List vlastníctva si viete vyhľadať online na katastrálnom portáli.

Kataster nehnuteľností v klientskom centre Bratislava

List vlastníctva podľa mena

Služby katastra nehnuteľností umožňujú získať list vlastníctva podľa mena majiteľa alebo adresy. Vyhľadať list vlastníctva podľa mena znamená zadať vo filtri na webovej stránke meno majiteľa nehnuteľnosti a obec v ktorej sa nachádza. Po zadaní údajov sa vytvorí zoznam listov vlastníctva danej osoby alebo firmy. Stačí navštíviť stránku na vyhľadávanie. Samozrejme, jeden vlastník môže vlastniť v tom istom katastrálnom území viacero nehnuteľností. Ak majú rôzni majitelia rovnaké mená, možno ich identifikovať na základe dátumu narodenia alebo adresy trvalého pobytu. Ak hľadáte vlastníka podľa konkrétnej nehnuteľnosti, v detaile listu vlastníctva identifikujete, o ktorú budovu, dom alebo pozemok ide. Na zisťovanie parcelných čísiel sa dajú použiť aj kartografické systémy a mapy. Pre vyhľadávanie nehnuteľností na mape v katastri môžete využiť aj tento nástroj katastra.

Ako získať výpis z katastra nehnuteľností?

Ak chcete získať iba informácie o nehnuteľnosti a vlastníkovi, vyhľadajte si online výpis z katastra nehnuteľností. Ak potrebujete výpis z listu vlastníctva na nejaké právne úkony alebo inú administratívnu činnosť, potom musíte požiadať o vydanie kópie listu vlastníctva na príslušnom katastrálnom úrade. Túto službu poskytujú aj niektoré pobočky Slovenskej pošty, čo uľahčuje získanie výpisu v prípadoch, že sa nachádzate mimo katastrálneho územia danej nehnuteľnosti a nemusíte tam cestovať. Na katastrálnom úrade vám vydajú príslušné dokumenty na počkanie. Po uhradení poplatkov si viete vyžiadať výpis, kópiu katastrálnej mapy a ďalšie dokumenty. Zadarmo môžete obdržať výpisy z katastra nehnuteľností online, nie je to spoplatnené. Ide však iba o informatívny dokument o vlastníckych pomeroch, ktorý nepostačuje na právne úkony alebo iné transakcie. Dajte si pozor na to, že vydaný dokument platí 3 mesiace. Ak ho potrebujete po uplynutí tejto doby, musíte požiadať o ďalší.

Kataster nehnuteľností Bratislava

Čo obsahuje list vlastníctva?

Údaje v liste vlastníctva sú rozdelené do jednotlivých častí a informujú o nehnuteľnosti a vlastníckych pomeroch.
Časť A – opisuje nehnuteľnosť a informácie o nej – výmera, súpisné číslo, parcela.
Časť B – sa venuje vlastníkom nehnuteľností, po prípade jej užívateľom.
Časť C – zaznamenáva ťarchy, vecné bremená, predkupné práva.
V závere listu vlastníctva sa môžu nachádzať poznámky o zmenách, ktoré môžu aktuálne prebiehať napríklad pri zmene vlastníckych pomerov.

Nový sadzobník poplatkov na katastrálnych úradoch

Od 1.4.2024 začína platiť nový sadzobník poplatkov na katastrálnych úradoch
Návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností 100 EUR (pôvodne 66 EUR)
Návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností podaný elektronicky 50 EUR (pôvodne 33 EUR)
Žiadosť o súhlas s užívaním bytu alebo jeho časti na iné účely ako na bývanie – fyzická osoba 15 EUR (pôvodne 9,50 EUR)
Žiadosť o súhlas s užívaním bytu alebo jeho časti na iné účely ako na bývanie – právnická osoba 250 EUR (pôvodne 165,50 EUR)
Splnomocnenie – správny orgán vyberie poplatok podľa tejto položky vo výške 266 eur, ak účastník konania pri doručení návrhu na vklad do katastra nehnuteľností žiada rozhodnúť o vklade urýchlene do 15 dní 300 EUR (pôvodne 266 EUR)
Vydanie kópie originálu listu vlastníctva, kópie pozemkovoknižnej vložky alebo bývalého pozemkového katastra, za každých aj začatých 20 parciel, 20 stavieb, 20 bytov alebo nebytových priestorov 12 EUR (pôvodne 8 EUR)
Poskytnutie katastrálneho operátu alebo iného operátu preukazujúceho vlastnícke právo k nehnuteľnosti na nahliadnutie žiadateľovi s možnosťou vyhotovenia výpisu náčrtu alebo poskytnutie informácie z katastra nehnuteľností, za každých aj začatých 20 parciel, 20 stavieb, 20 bytov alebo nebytových priestorov v rámci jedného katastrálneho územia 5 EUR (pôvodne 3 EURÁ)
Poskytnutie informácií zo súboru popisných informácií katastra nehnuteľností a zo súboru geodetických informácií katastra nehnuteľností na vyhotovenie vytyčovacieho náčrtu v rámci jedného katastrálneho územia 25 EUR (pôvodne 17 EUR)
Overenie štyroch vyhotovení geometrického plánu vrátane poskytnutých informácií 40 EUR (pôvodne 27 EUR)
Overenie ďalších troch vyhotovení geometrického plánu 10 EUR (pôvodne 7 EUR)
Vydanie kópie geometrického plánu, za každých aj začatých päť strán formátu A4 12 EUR (pôvodne 8 EUR)

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Portál elektronických služieb katastra nehnuteľností

Publikované: 23.2.2024


Odporúčané nehnuteľnosti

3 izbový byt v Banskej Bystrici, časť Sásová, ulica Pieninská, 74 m2 3 izbový byt v Banskej Bystrici, časť Sásová, ulica Pieninská, 74 m2 Predaj 163.000,- €
3 izbový byt v Banskej Bystrici, časť Sásová, ulica Pieninská, 74 m2

TUreality Vám ponúka na predaj 3 - izbový priestranný byt po čiastočnej rekonštrukcii v mestskej časti Sásová. Výmera úžitkovej plochy bytu je 74 m2. Byt je slnečný, orientácia na dve...

3-izbový byt 74 m2 Banská Bystrica
Murovaná chata nad priehradou v Suchej nad Parnou
Predaj 53.000,- €
Murovaná chata nad priehradou v Suchej nad Parnou

Ponúkame na predaj krásnu murovanú chata komplet so zariadením. Možnosť celoročného bývania. Dispozícia prízemie: obývacia izba s krbom a kuchyňouposchodie: dve manželské postele, balkónsuterén: technická miestnosť, sprchový kútWC sa nachádza...

Chata 30 m2 Suchá nad Parnou / Suchá nad Parnou
Rekreačné zariadenie na svahu Pezinskej Baby
Predaj 245.000,- €
Rekreačné zariadenie na svahu Pezinskej Baby

Spoločnosť PROPHET REAL ponúka na predaj rekreačné zariadenie s možnosťou celoročného ubytovania priamo na svahu rekreačného strediska Pezinská Baba.V súčasnosti sa chata využíva na prenájom pre rôzne rodinné a...

Chata 340 m2 Pezinok / Pezinská baba
Na predaj pozemok v Pezinku o výmere 3860 m2
Predaj 148.500,- € 38,47,- €/m2
Na predaj pozemok v Pezinku o výmere 3860 m2

Spoločnosť Prophet Real Vám ponúka na predaj pozemok v Pezinku, vhodný ako skvelá investícia s niekoľkonásobným zhodnotením do budúcnosti! Plocha pozemku v tvare nepravidelného lichobežníka je až 3860 m2, šírka...

Rekreačné pozemky 3860 m2 Pezinok / Talihov dvor
Pozemok v Pezinku s výmerou 6058 m2 v lone prírody
Predaj 156.900,- € 25,90,- €/m2
Pozemok v Pezinku s výmerou 6058 m2 v lone prírody

Spoločnosť Prophet Real Vám exkluzívne ponúka na predaj pozemok v Pezinku s výmerou 6058 m2.Nachádza sa v oblasti Rozálka, obklopenou zelenými kopcami Karpát s vinicami, v tesnej blízkosti rybníka...

Rekreačné pozemky 6058 m2 Pezinok / Rozálka