Päť krokov k pohodlnej (ale štýlovej) spálni
Päť krokov k pohodlnej (ale štýlovej) spálni

Päť krokov k pohodlnej (ale štýlovej) spálni

Spálňa je prvá miestnosť, ktorú ráno vidíme hneď po prebudení, a preto by mala pôsobiť príjemným dojmom, ktorý nás naladí na celý deň. Večer sa mení na intímnu zónu, kedy nás tlmené svetlo, sviečky či kniha majú pripraviť na nočný pokoj. Ako teda zladiť tieto funkcie v jednej miestnosti, ktorej väčšinou dominuje len posteľ a šatníková skriňa?
Manželská posteľ v spálni

1. Umiestnenie postele – pre každú spálňu je kľúčové umiestnenie postele. Pri rozhodovaní musíme brať do úvahy rozmery miestnosti a zároveň polohu dverí a okien. „Treba zabezpečiť plynulý pohyb okolo postele, čiže mať z každej strany dostatok priestoru. Ideálne 80 centimetrov, ak rozmery nepustia tak minimálne 60 centimetrov,“ poradila bytová dizajnérka Karolína Hollý s tým, že pri klasických skriniach zase treba počítať s priestorom na otváranie. V spálni by mala byť dodržaná symetria, čiže aj keď ju užíva jednotlivec, treba dva vankúše, dva nočné stolíky i dve nočné lampy.

2. Výber farieb a vzorov – do spálne sa odporúčajú tlmené odtiene šedej, béžovej či ružovej. Hlavnú farbu určuje väčšinou tapeta, ktorá sa nachádza na stene za čelom postele. Do kontrastu k nej ladíme čelo postele, obliečky či kreslo. Môžeme pracovať aj so vzormi, ale veľmi opatrne, v spálni nám postačí jeden vzor, buď na tapete, závese alebo koberci.

3. Osvetlenie a závesy – zatemnenie okien v spálni závisí od preferencie obyvateľov, niekto nedá dopustiť na blackoutové závesy, iný chce byť prebudený slnečnými lúčmi. Všeobecne platí, že záclony a závesy do spálne patria, ak však s nimi nie ste stotožnení, odporúčame rímske rolety, ktoré sa dajú ušiť z rôznych látok. Čiže pôsobia elegantne, ale nie tak ťažkopádne.

Drevený nábytok v spálni

4. Textílie a doplnky – k spálni patrí teplo, ktoré sa dá vytvoriť nielen kozubom, ale aj doplnkami. Môžete siahnuť napríklad po zamatových taburetkách či pohodlných kreslách, ktoré v spojení s vankúšmi a dekami vytvoria hrejivý efekt. Ten môžeme podčiarknuť aj sviečkami, lampášmi a obrazmi.

5. Šmrnc a pohodlie - Ak chceme, aby spálňa pôsobila nielen útulne, ale aj elegantne, tak môžete zvoliť zlaté alebo strieborné doplnky, ktoré dodajú interiéru potrebný lesk. Výbornými pomocníkmi sú aj zrkadlá a lampy. Tie dokážu zvýrazniť krajšie miesta a utlmiť tie slabšie. Našim tajným tipom je konzolový stolík. Nezaberá veľa miesta a spálňu doslova rozžiari.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Holly Interior

Publikované: 27.11.2019